10 mituri care apar deseori în filme, dar care nu au nicio legătură cu realitatea

Cinematografia nu este o sursă ideală de cunoaștere, deși este destul de populară. Există mult mai mulți fani ai lungmetrajelor în care realitatea este distorsionată decât ai documentarelor științifice. Din această cauză imaginea despre lumea din jurul nostru este formată din foarte multe mituri.

Soarele nu este galben.

Soarele pare galben deoarece atmosfera noastră îi distorsionează culoarea. Soarele în spațiu este alb, iar în filme este întotdeauna galben.

Drepturile se citesc, dar nu în timpul arestării. 

Scenele de citire a drepturilor din filme arată destul de ciudat: criminalul este urcat într-o mașină și i se spune că are dreptul să tacă și ceea ce se spune poate fi folosit împotriva lui. Dar ce poate el să spună și cine l-ar întreba? De fapt persoanei arestate chiar trebuie să i se citească drepturile, dar nu imediat după arestare. În America aceasta se numește „regula Miranda”: suspectului i se anunță drepturile ​​înainte de interogatoriu. Fără aceasta rezultatele nu vor fi valabile în instanță.

ADN-ul nu poate fi stocat în rășină pentru o lungă perioadă de timp.

De exemplu în „Jurassic Park” oamenii de știință au extras o probă de ADN de dinozaur dintr-un țânțar pe care îl mușcase și care s-a păstrat în rășină. Aceasta este, desigur, fantezia autorilor, deoarece ADN-ul se descompune, iar rășina nu este cel mai bun loc pentru a depozita. Din păcate sau din fericire, încă nu putem obține ADN-ul dinozaurilor adevărați.

Comunicarea instantanee pe distanțe mari este imposibilă.

Uneori scenariștilor li se pare că, dacă putem comunica cu oameni de pe alt continent în timp real, atunci acest lucru este posibil și cu astronauții care au părăsit planeta. Dar aceasta încalcă legile fizicii. Putem vorbi în continuare cu locuitorii Lunii, dar dacă vorbim, de exemplu, despre Marte, atunci este imposibil. Dacă trimiteți mesaje cu viteza luminii, acestea vor ajunge în aproximativ 12,5 minute.

Rechinii nu pot detecta picăturile de sânge la distanțe de kilometri.

Acești prădători au într-adevăr un excelent simț al mirosului, dar în filme capacitățile lor sunt exagerate. Deși unii rechini pot detecta sângele în lochide la o concentrație de o parte per milion, dar este puțin probabil ca acest lucru să se aplice volumului oceanului. Iar sângele uman, judecând după experimente, nu prea îi interesează. Cu toate acestea, cu sau fără rană deschisă, nu vă recomandăm să intrați în apă acolo unde se găsesc acești prădători.

Este inutil să-l întrebați pe barman despre vizitatori.

Dacă mergeți la barman cu fotografia unui suspect, atunci este puțin probabil ca acesta să-și amintească ceva. Chiar dacă îi veți oferi și un bacșiș. Sute de oameni trec zilnic pe acolo, iar chipul și conversațiile sunt percepute de angajați ca un zgomot informațional inutil, cu excepția cazului în care barmanul, desigur, este un robot, ca în filmul „Passengers”.

Șoarecilor nu le place brânza.

Nu este clar care a fost sursa originală a acestei concepții greșite, dar șoarecele și brânza nu au nicio legătură. Cel mai probabil brânza este ultimul lucru pe care rozătoarele îl vor mânca, dacă ar avea de ales. S-a realizat un test interesant: acestor rozătoare li s-a oferit brânză cheddar, struguri și alune. Și aproape întotdeauna alegeau alunele, uneori alegeau strugurii, dar niciodată brânza.

Tactica polițistului bun și polițistul rău este ineficientă.

Acesta este deja un clișeu atât de răspândit în ​​filmele moderne încât mulți suspecți aflați în interogatoriu recunosc imediat această tactică deja răsuflată, care nu apărea în filmele mai vechi.

Nu există memorie fotografică.

Capacitatea de a-și aminti totul cu o acuratețe fotografică este inerentă multor personaje din filme și seriale precum Mike din „Suits” sau Lisbeth din „The Girl with the Dragon Tattoo”. Dar, de fapt, nu există nicio dovadă că așa ceva este posibil. Există ceva similar – memorie autobiografică, care se găsește la mai puțin de 100 de oameni de pe planetă. Dar nu este același lucru. Oamenii cu această abilitate nu învață și asimilează informații mai bine decât alții, dar își pot aminti, de exemplu, ce au mâncat la prânz într-o anumită zi de acum 10 ani.

Vopsirea părului de la închis la blond fără decolorare nu este posibilă.

Nu știm ce fel de miracole folosesc eroinele filmelor, dar reușesc să ocolească procedura de decolorare a părului. Doar aplică vopsea și voilà, părul devine alb ca zăpada. Singura problemă este că părul întunecat nu se va transforma imediat în blond. Și, apropo, nu vă recomandăm să faceți acest lucru fără mănuși, cum a procedat eroina filmului „Red Sparrow”.