Atunci când obosim să mai fim o sursă de hrană pentru țânțari, probabil prima idee care ne vine în gând este să luăm un spray anti-țânțari și să rezolvăm astfel problema. Dar dacă nu aveți un astfel de spray la îndemână sau pur și simplu ați vrea să folosiți un produs natural, noi vă venim în ajutor.
Iată 10 metode sigure și perfect naturale de a scăpa de țânțari fără a folosi chimicale ce pot fi toxice pentru copii sau animale domestice.
1. Proiectați structura grădinii
Există un șir de plante care au efect repelent asupra țânțarilor. Pentru a scăpa pentru mult timp de insecte, plantați în grădină lămâi, cătușnică, busuioc, levănțică, mentă, salvie sau rozmarin.
PIXABAY
2. Folosiți uleiuri de lămâie și eucalipt
Înlocuiți sprayurile chimice cu un amestec de uleiuri de lămâie și eucalipt. Amestecați-le în proporții egale și aplicați un strat subțire pe porțiunile de piele expuse. Veți avea parte și de un bonus: aroma acestor uleiuri este foarte plăcută!
PIXABAY
3. Preparați rozmarin
Presărați puțin rozmarin pe lemn sau cărbuni încinși. Aroma de rozmarin este insuportabilă pentru țânțari și totodată îi conferă cărnii preparate la grătar un gust foarte bogat și interesant.
PIXABAY
4. Atrageți lilieci
Dacă nu vă e frică de lilieci și ați vrea să vedeți niște scene de vânătoare, atrageți-i în grădina dvs. punându-le hrană, plantând flori de noapte sau zmeură și asigurându-vă că au unde dormi. Liliecii vor avea grijă să nu fiți deranjați de insecte, doar asigurați-vă că nu vor găsi găuri prin care să pătrundă în locuința dvs.
PIXABAY
5. Reciclați zațul de cafea
După ce preparați ceașca de cafea, turnați zațul într-un vas cu apă și puneți-l la terasă sau balcon. Aroma de cafea oprește înmulțirea țânțarilor.
PIXABAY
6. Mulci de cedru roșu
Mulcirea în sine este o măsură excelentă pentru creșterea recoltei, iar dacă folosiți cedrul roșu aveți și alte două efecte superbe: înfrumusețați grădina cu un roșu plăcut și scăpați de deranjul provocat de țânțari. În plus puteți face o decocție de mulci de cedru, folosind lichidul ca spray împotriva țânțarilor.
WIKICOMMONS
7. Scăpați de apa stătătoare
Țânțarii sunt atrași de apele stătătoare (iazuri, băltoace etc.). Aveți grijă să înlăturați cauza acumulării de apă pentru a-i lipsi pe țânțari de această tentație.
WIKICOMMONS
8. Porniți un ventilator
Țineți țânțarii la o distanță sigură folosind un ventilator. Metoda funcționează chiar și afară, în aer liber, căci pentru insecte va fi o misiune foarte grea să se opună curenților puternic de aer creați de ventilator.
PIXABAY
9. Detergent de vase
Așezați recipiente cu amestec de apă, detergent de vase și suc de lămâie în diverse locuri din curte. Insectele vor fi atrase de aroma acestui amestec, vor sorbi din el și vor muri. Totuși se recomandă ca pe lângă această metodă să mai folosiți cel puțin una din cele enumerate aici.
10. Folosiți usturoi
Tocați usturoi și puneți-l la fiert. Lichidul obținut poate fi folosit ca spray împotriva țânțarilor. Totodată consumul de usturoi, pe lângă beneficiile sale bine cunoscute, are și efect repelent împotriva țânțarilor.
PIXABAY
Recomandați-le și prietenilor aceste metode, cu siguranță le vor prinde bine în această perioadă a anului!