10 metode cu ajutorul cărora vă vor face să cheltuiți mai mult în fiecare al doilea restaurant sau cafenea

Fiecare domeniu are propriile sale secrete de succes. Cafenelele și restaurantele nu fac excepție. Există mai multe metode care îi fac pe clienți să comande mai multe feluri de mâncare, iar gustările și cadourile oferite de bucătari sunt o altă tehnică de a vă reține în local și să comandați cât mai mult.

Vă propunem în continuare câteva trucuri de acest fel:

Mesele cu vederi panoramice le sunt oferite doar clienților care au venit să ia masa.

Locurile cu vedere panoramică asupra orașului sau a mării le sunt oferite doar celor care vin să ia masa. Prin urmare, înainte de a vă oferi o masă, gazda sau ospătarul vă va întreba discret: „Veți lua masa?”

Dacă veți solicita o masă lângă mare, dar doriți să comandați doar cafea și desert, vi se va spune că acest loc este rezervat.

În meniu nu sunt incluse porțiile pentru copii, dar vă vor propune porții mai mici.

Nu este o coincidență faptul că în unele localuri nu există un meniu pentru copii. Dar ospătarul v-ar putea propune ceva din meniul principal, promițându-vă că porția va fi mai mică și, desigur, va costa de 2 ori mai puțin.

Dar iată în ce constă șiretlicul: cel mai probabil veți comanda și o băutură sau un desert pentru copil, care sunt deja porții pentru adulți.

Personalului care servește consumatorii nu are voie să poarte bijuterii, să aibă părul desprins, să se machieze și să aibă unghiile lungi.  

Acest lucru se face pentru ca oaspeții să nu aibă senzația că ar putea găsi vreun cercel sau vreun fir de păr în farfuria lor.

Doar unele persoane vor primi gustări din partea bucătarului și doar la anumite ore.

Un aperitiv gratis îi va încuraja pe oaspeți să comande alcool și le va stimula pofta de mâncare, iar un desert gratuit după felul principal va obliga persoana să ceară o cafea sau un ceai. În ambele cazuri, acest lucru se face pentru ca oaspeții să cheltuiască mai mulți bani. De obicei femeile primesc asemenea oferte pentru că ele cheltuiesc mai mult.

Mai există un truc: după ce primesc o gustare sau o băutură din partea casei, clienții lasă un bacșiș mai mare, pentru că se simt obligați, la rândul lor, să recompenseze cumva personalul localului, chiar dacă, de multe ori, aceste oferte includ produse sau deserturi care expiră curând.

În unele localuri prăjiturile sunt expuse întregi, în timp ce în altele sunt tăiate. Și aceasta are un sens ascuns.

În restaurante și cafenele acest truc sugerează ideea că cel puțin o persoană a comandat o bucată, ceea ce înseamnă că prăjitura este solicitată. Dacă timp de câteva ore tortul tăiat rămâne neatins, atunci chelnerii încep să-l recomande clienților.

În cofetării este invers, pentru că acolo clienții vin, de obicei, pentru a cumpăra un tort întreg, dar există multe tipuri de prăjituri.

Rețetele de autor și denumirile neobișnuite ale unor produse familiare sunt necesare pentru a crește prețurile la produsele alimentare.

Bucătarii pot schimba rețeta unui fel de mâncare cunoscut pentru a economisi produse. Sau ar putea adăuga vreun ingredient, în cantități foarte mici, pentru a crește semnificativ prețul, cum ar fi, spre exemplu, câteva grame de trufă chineză, care este destul de ieftină, adăugată în carbonara.

Uneori unele produse obișnuite din meniu au niște denumiri ciudate pentru ca oaspeții să aibă senzația că vor comanda ceva deosebit: spre exemplu pesmeții sunt numiți crutoane.

Chelnerul aduce meniul și imediat „oferă” limonada gratis.

După ce veți primi meniul nu veți mai putea pleca de aici. De obicei oaspeților li se oferă băuturi răcoritoare sau sucuri proaspăt stoarse, deoarece acest lucru ne face să credem că o băutură care stimulează apetitul trebuie să fie însoțită de mâncare caldă sau o salată, în timp ce cafeaua sau ceaiul se combină doar cu desertul.

Mărimea farfuriei depinde de localul în care vă aflați și de ceea ce comandați.

Restauratorii folosesc de multe ori iluzia Delbeuf pentru a păcăli creierul și ochii vizitatorilor. Dacă puneți mâncare pe o farfurie mică și aceasta pare a fi plină, veți avea mai repede senzația de sațietate, chiar dacă porțiunea este mică.

În restaurante felul principal este servit pe farfurii mari, ca să aveți în continuare senzație de foame și să comandați desert.

Ați putea să nu primiți unele feluri de mâncare din meniu, deoarece sarcina lor este de a vinde alte bucate.

De obicei acestea sunt sunt cele mai scumpe bucate di meniu și sunt scrise printre primele, iar clienții, în timp ce se vor gândi la ceea ce vor să comande, vor compara prețurile celorlalte bucate cu acestea și vor avea impresia că sunt mult mai accesibile. Dacă veți dori totuși să comandați acele bucate scumpe, vi se va spune că s-au terminat.

Unii ospătari ar putea ghici ce veți comanda.  

Ospătarii cu experiență ar putea ghici, după comportament, modul de a vorbi și de a se îmbrăca care este mâncarea sau băutura preferată a unei persoane. Studenții și domnișoarele de până la 30 de ani preferă, de exemplu, o salată cu pui sau fructe de mare, paste, supă cremă, desert de ciocolată, ceai sau lapte. Bărbații de peste 30 de ani comandă mâncăruri calde care conțin carne de pui, iar copiii adoră cârnați și cartofi prăjiți.

Există și unele solicitări specifice. Pompierii, spre exemplu, comandă deseori bucate foarte picante, iar medicii preferă supele calde și bucatele fierte, mai rar prăjite sau picante.

Ospătarul vă dirijează acțiunile zâmbindu-vă și clătinând ușor din cap.

Această metodă se numește încuviințarea lui Sullivan: în timp ce le recomandă oaspeților anumite bucate, ospătarul le zâmbește curtenitor, se apleacă puțin și clatină ușor din cap. Majoritatea persoanelor, văzând asemenea gesturi, dă afirmativ din cap și comandă bucatele propuse, chiar dacă nu aveau de gând să o facă.

Restauratorii folosesc diferite materiale, forme și culori pentru manipularea clienților.

Este destul de ușor să ne înșelăm creierul cu ajutorul unor trucuri legate de modul în care percepem realitatea. De exemplu înghețata pare mult mai gustoasă, dacă este servită cu o lingură de metal, iar un pahar verde-albastru îi va oferi băuturii o prospețime suplimentară. În restaurantele scumpe bucatele principale se vor servi din farfurii grele, deoarece acest lucru ne face să credem că produsele servite sunt de înaltă calitate.

Ați observat și alte trucuri în arsenalul ospătarilor? Așteptăm să ne scrieți în comentarii!