10 lucruri pe care nu i le-am spus copilului meu înainte să meargă la școală. Acum regret acest lucru…

Ce i-ați spus sau i-ați spune copilului dvs. înainte ca el să treacă pragul școlii? Ekaterina Suslova, o tânără mămică din Rusia, spune următoarele: “Când îmi duceam fiica în clasa întâi, eram debusolată și încercam fără prea mult succes să o încurajez și pe ea, și pe mine însumi.”

Ea este dintre acei oameni pentru care școala era o povară: “Școala mă obosea când învățam și mă obosește și acum, când îmi văd copilul acolo.” Astfel Ekaterina s-a gândit ce i-ar putea spune fiicei sale în ziua în care ea a pășit pragul școlii dacă ar fi avut experiența de acum?

Mesajul către copil ar arăta așa:

1. Nu alerga după note bune

Ele nu au nici o valoare. Tu trebuie să conștientizezi că mergi la școală pentru cunoștințe, nu pentru note.

2. Nu ești obligată să prietenești cu toată lumea, e suficient să fii binevoitoare

Sigur prietenia din școală este ceva frumos, dar se prea poate să nu găsești în clasă o persoană cu care să fiți foarte buni prieteni. Nu te întrista, totul e înainte!

3. În școală nu există “copilași drăgălași”

Vei ajunge într-un grup de oameni care au deja propria personalitate, chiar dacă sunt încă în formare. Vei petrece alături de acei oameni cel puțin 8 ani de zile. Trebuie să-ți păstrezi demnitatea în relația cu ei, nu te lăsa călcată în picioare niciodată.

4. Nu participa în batjocură

Uneori grupul de copii găsește un țap ispășitor, de care își bat joc toți. Nu te include și tu în turmă, ci spune-mi mie despre această situație, iar eu voi găsi persoana care ar putea-o rezolva.

5. Nimeni nu te poate lua în râs, mai ales profesorul, mai ales față de toată lumea

Profa mea de clase primare avea acest obicei nociv: discuta în prezența întregii clase toate greșelile copiilor. Să-mi spui dacă ți se întâmplă așa ceva.

6. Profesorul nu este o autoritate în ultimă instanță

Cu tot respectul față de această misiune frumoasă și grea, nu toți oamenii fac față chemării de profesor. Trebuie să fii conștientă că și profesorul poate greși. Sigur trebuie să asculți mereu părerea sa și să o iei în considerație. Cu timpul vei observa singură care profesori sunt demni de încredere și care trebuie priviți cu o doză de critică.

7. Ești un copil mic, dar asta nu înseamnă că poți fi tratată fără respect

Datoriile tale de elev sunt studiul materiei și comportamentul educat. Dacă le îndeplinești cu străduință, poți cere să fii tratată cu respect de către oricine.

8. Nimeni nu te poate amenința

“Îți arunc telefonul peste geam”, “Ți-l iau și nu ți-l mai dau”, “Strânge părul că ți-l tund” – toate acestea lasă să mi le spună mie, nu ție. Eu voi găsi cum să îi răspund pe măsură.

9. Nimeni nu-ți poate interzice să intri la ore, chiar dacă ai uitat caietul acasă

Dreptul la educație este un drept al oricărui om, de aceea nimeni te poate împiedica să mergi la lecții. Amintește-i asta profesorului care vrea să-ți interzică să intri la ore, indiferent de motiv.

10. În orice situație să fii sigură că are cine să te protejeze

Mă poți suna în orice moment și să-mi spui orice. Eu te voi ajuta să ieși din orice situație, oricât de dificilă ar fi. Îți sunt mereu alături!