10 lucruri importante pe care trebuie să le învețe copilul tău până la vârsta de 10 ani

Fiecare om care devine părinte ia asupra sa o mare responsabilitate. Și bineînțeles că fiecare părinte vrea să aibă un copil fericit, bun la suflet, mărinimos și curajos. Dar aceste calități nu apar din senin, ele se educă. Respectiv este nevoie de o educație corectă și mai ales de propriul exemplu al părintelui.

Redacția noastră vă prezintă 10 lucruri pe care ar trebui să aveți grijă să fie învățate de copilul dvs. până la vârsta de 10 ani.

1. Fetițele și băiețeii trebuie respectați în egală măsură

Respectul este calitatea de care are nevoie orice copil. Asta se referă și la respectul față de cei de o vârstă cu el, indiferent dacă e vorba de băieți sau fete.

2. Nu te teme de eșec

Să înveți din greșeli este un adevărat talent. E foarte important să poți trage concluzii din propriile înfrângeri. Învățați-l pe copil să își asume propriile eșecuri și să devină mai bun.

3. Notele nu sunt importante, cunoștințele sunt!

Câți dintre părinți își ceartă copilul pentru o notă care nu se ridică la așteptările lor? Dar nota nu întotdeauna reflectă cunoștințele! Bunăoară copilul poate lua note mari deoarece copiază de la colegi, ce folos din asta? Copilul trebuie să înțeleagă că importante sunt cunoștințele, nu notele.

4. Părinți îți sunt prieteni care te vor ajuta oricând

Nu toți părinții reușesc să le fie prieteni copiilor lor. Dovediți-i copilului că meritați toată încrederea lui și atunci educația va deveni mult mai eficientă.

5. Nu te lăsa călcat în picioare de nimeni

Copilul trebuie să poată face diferență între bunătate și umilință, el nu trebuie să îngăduie abuzurile profesorilor și colegilor. Dar totodată un copil educat va ști să recunoască propriile greșeli și nu va face scandaluri atunci când nu este cazul.

6. Nu face ceva ce nu-ți place doar pentru a le crea altora o impresie bună

De regulă copiii nu înțeleg că popularitatea nu este cel mai important lucru în viață. Prin urmare ei fac tot posibilul pentru a câștiga bunăvoința altora. Învățați-l pe copil că principiile morale trebuie să fie mai presus de asta și că un om cinstit și sincer este mai valoros decât unul care doar își lustruiește imaginea.

7. Nu te teme să întrebi dacă n-ai înțeles ceva

Să pui întrebări este ceva normal, cel puțin e mult mai binevenit decât să faci o față deșteaptă prefăcându-te că ai înțeles. Ar fi minunat ca micuții să înțeleagă acest lucru încă din copilărie.

8. Spune mereu dacă nu te simți bine

Nici notele proaste, nici furia profesorului, nici rușinea față de colegi nu trebuie să fie un motiv pentru care copilul să ascundă problemele de sănătate.

9. Respectă natura

Nimănui nu-i place murdăria în blocuri, pe străzi și în parcuri. Problema e că o fac tot oamenii, iar copilul trebuie să înțeleagă de la o vârstă timpurie că are o responsabilitate pentru aceste lucruri.

10. Învață să spui “Nu”

Copilul trebuie să știe să refuze! Sigur nu e vorba de refuzuri isterice pentru că “nu vreau”, ci de situații de viață în care într-adevăr copilul să-și poată apăra poziția. Capacitatea și înțelepciunea de a spune “Nu” îi va prinde bine în viața matură.