10 lucruri din locuințele noastre care adună foarte mult praf

Circa 60% din praf ajunge în locuințele noastre din stradă: îl aducem pe încălțăminte sau pătrunde prin ferestre și uși. De unde provin celelalte 40%? De pe haine, mobilier, covoare și alte lucruri care emană microparticule în aer, care devin praf.

Iată care sunt obiectele care adună praf în casele noastre.

1. Umidificatorul.

Acarienii nu numai că trăiesc în praf, ci participă activ la producerea acestuia. Aceste microorganisme iubesc umiditatea, așa că un apartament cu umidificator este raiul pentru ei. Pentru a evita înmulțirea lor este mai bine să nu porniți dispozitivul la maximum, ci să mențineți umiditatea la 40–50% .

Apropo, umidificatoarele cu ultrasunete și mecanice creează praf. În procesul de evaporare a apei mineralele dizolvate în ea se transformă într-un fel de înveliș alb care acoperă mobila și alte suprafețe cu o peliculă subțire.

2. Plantele de apartament.

Da, plantele purifică aerul și reduc praful. Însă nu absorb particulele mari și se murdăresc în timp. Praful acumulat afectează proprietățile de filtrare ale plantei și împiedică desfășurarea normală a procesului de fotosinteză. Cantitatea de clorofilă din frunze scade și acum planta noastră preferată nu mai curăță aerul, ci devine un colector de praf. Pentru a preveni acest lucru plantele trebuie spălate periodic.

3. TV în bucătărie.

Toate electronicele atrag praful, iar televizorul de pe frigider este un adevărat depozit de praf. De multe ori nimeni nu privește televizorul care stă în bucătărie.

4. Covoare mari și pufoase în fiecare cameră.

Covoarele nu numai că atrag murdăria, ci și eliberează microparticule și compuși volatili în aer. Prin urmare este mai bine să alegeți modele cu fire mai scurte și să nu acoperiți podeaua în întregime. Ar fi bine ca în dormitor să renunțați în genere la covoare.

5. Dulapul cu îmbrăcăminte exterioară.

Hainele de iarnă și alte lucruri depozitate într-un dulap îndepărtat adună praful din aer și îl împrăștie în jur. De aceea ar fi bine să păstrați aceste haine în saci etanș.

6. Jaluzele cu lamele.

O mare parte din praf intră în apartament prin fereastră, de aceea jaluzelele se murdăresc rapid.

În loc de jaluzele cu lamele puteți opta pentru rulouri, care sunt mai practice. Sau alte tipuri care nu adună atât de mult praf.

7. Mobilier tapițat și textile.

Mobilierul tapițat absoarbe praful ca un burete, de aceea experții ne recomandă să alegem produse din lemn, metal, plastic și piele. Textilele nu numai că acumulează praful, ci și îl produc. Din fericire canapelele și fotoliile pot fi acoperite cu huse anti-praf.

8. Draperii groase.   

Pentru a evita acumularea prafului puteți încerca să înlocuiți draperiile grele cu perdele din bumbac sau din fibre sintetice care se spală mult mai ușor.

9. Caloriferele.

Și caloriferele adună praf și murdărie. Pentru a evita acest lucru puteți folosi panouri speciale care arată destul de bine, iar praful și murdăria nu se depun pe pereții despărțitori, ci doar pe o suprafață plană care se șterge ușor cu o cârpă.

Apropo, puteți confecționa singuri astfel de panouri.

Important: panoul trebuie să fie cu cel puțin 4 cm mai lat, cu 3 cm mai înalt și cu 2 cm mai adânc decât caloriferul. În caz contrar puterea termică ar putea fi redusă.

10. Aspiratorul vechi.

Cel mai important lucru în lupta împotriva prafului este să nu îl mutați dintr-un loc în altul. Dar exact asta se întâmplă adesea când aspirăm. Oamenii de știință au efectuat o serie de teste și au descoperit că toate aspiratoarele nu numai că aspiră praful, dar îl și aruncă în aer. Nici măcar modelele cu filtre HEPA nu se descurcă perfect, dar cel puțin absorb mai multe particule decât eliberează. Și încercați să renunțați la modelele vechi de aspiratoare deoarece nu veți putea scăpa niciodată de praf.