10 lucruri din garderobă care au trecut prin mai multe transformări în ultimul secol

Vremurile se schimbă și moda odată cu ele. Tendințele reflectă procesele care au loc în viața unei anumite epoci.

Iată cât de mult s-au schimbat articolele de garderobă în ultimii o sută de ani în comparație cu cele moderne.

Corsetul.

Corsetul, cu ajutorul căruia femeile obțineau o talie de viespe și o postură corectă, era parte integrantă a garderobei încă din Evul Mediu. La începutul secolului al XX-lea femeile au început să strângă șireturile pentru a obține o siluetă în formă de S.

În anii 1920 a intrat în modă croiala dreaptă a hainelor și, prin urmare, nevoia de corset a dispărut. Femeile purtau sutien și centură de modelare. În anii 1950, însă, a avut loc o revenire neașteptată a corsetului. Șireturile incomode , care îndeplineau funcția de fixare, au fost înlocuite de cârlige. Acest model se numea The Merry Widow.

În anii 1960 corsetul și-a pierdut pozițiile, apărând doar în ținutele de seară sau de mireasă.

La începutul anilor 2000 a revenit, dar într-o altă formă, nu mai strângea atât de mult talia. Femeile îl purtau cu blugi, fuste, pantaloni scurți. În 2021 experții în modă au anunțat că acest articol este din nou în tendințe, dar a devenit puțin mai scurt.

Blugii.

Blugii au apărut în secolul al XIX-lea. Calitatea lor a fost apreciată de muncitori, care au devenit principalul public țintă al producătorilor de denim. Puțin mai târziu au început să poarte blugi și militarii.

Acest articol de garderobă a fost promovat și de Hollywood: în anii 1920 au apărut filme cu cowboy care purtau blugi, iar în anii 1950 erau foarte apreciați tipii rebeli interpretați de James Dean și Marlon Brando.

Și femeile au apreciat blugii. Una dintre cele mai frumoase actrițe ale timpului ei, Marilyn Monroe, a apărut în blugi în filmul „The Misfits”.

În anii 2000 întreaga lume a fost cucerită de modelele skinny cu talie joasă. Nu numai că s-au dovedit a fi incomozi, mai ales în sezonul rece.

La moment sunt în modă blugii largi.

Paltonul.

În anii 20 ai secolului trecut femeile purtau paltoane largi cu manșete mari și guler. Culoarea acestora era, de regulă, întunecată și discretă: albastru, maro sau bordo.

În anii 50 au apărut mai multe culori și stiluri, dar toate aveau funcția de a sublinia feminitatea.

După ce am urmărit tendințele ultimelor decenii observăm că paltoanele ajustate și cele largi au fost preferatele femeilor. Dacă în anii 1960-1970se punea accent pe talie, atunci în anii 80-90 era la modă îmbrăcămintea oversize.

În anii 2000 și începutul anilor 2010 observăm din nou paltoanele ajustate, iar în 2020–2021 sunt la modă paltoanele oversize cu design minimalist. Experții în modă afirmă că ar putea avea loc o revenire la forma clasică simplificată.

Costumul de baie.

Oricât de ciudat ar părea, femeile au avut permisiunea de a înota în mare abia în anii 20 ai secolului trecut. În epoca victoriană doamnele puteau să înoate departe de ochii lumii, purtând o cămașă largă. Primul costum de baie era făcut din lână și semăna cu o salopetă.

În anii 50 creatorii de modă au inventant costume de baie nu doar comode, ci și feminine. Și tot pe la mijlocul secolului al XX-lea au apărut și bikini, care s-au schimbat de-a lungul anilor.

La sfârșitul secolului al XX-lea a apărut serialul „Baywatch” și toată lumea a admirat personajele feminine care purtau costume de baie roșii. În anii 2000 bikini au revenit în top.

În prezent putem vedea atât costume de baie separate, cât și dintr-o singură piesă.

Rochia de mireasă.

În anii 1920 era la modă așa-numita rochie teacă, decorată cu dantelă. Obosite de regulile epocii victoriene, miresele voiau să danseze Charleston, de aceea au preferat o rochie de mireasă mai scurtă.

În anii 50 miresele purtau rochii cu fustă pufoasă, care le sublinia talia. În anii 60 rochia de mireasă devenea mai scurtă, dar, după o perioadă, rochia lungă în straturi a revenit în tendințe. În anii 90 miresele nici nu-și puteau imagina o rochie fără mâneci voluminoase.

Rochiile cu umeri dezgoliți erau la modă prin anii 2000.

La momentul actual sunt la modă rochiile mai laconice. Designerii le sugerează mireselor să evite fustele voluminoase în straturi și să opteze pentru linii simple, îngrijite.

Ciorapii și dresurile.

Până în anii 1920 ciorapii erau doar pentru a le încălzi picioarele doamnelor. Însă fustele deveneau tot mai scurte, iar gambele erau scoase la vedere. Prin urmare, pentru prima dată în istorie, femeile au dorit să poarte ciorapi frumoși. Iar cererea dă întotdeauna naștere ofertei. Astfel au apărut modelele din mătase, lână, bumbac și viscoză.

În anii 50 a fost inventat nailonul, din care se produceau ciorapi de densitate diferită. Caracteristica distinctivă a acestora era o cusătură vizibilă la spate. Femeile au îndrăgit atât de mult acest model, încât, atunci când au apărut ciorapii fără cusături, i-au ignorat.

În anii 1960-1970 au apărut foarte multe modele: din dantelă, plasă, stofă. Paleta de culori era pentru toate gusturile: alb, violet, oranj. În anii 80 femeile au trecut la nuanțele de bej.

În anii 2000 au revenit modelele colorate, însă au dispărut. Dar nu pentru mult timp. În 2021 se vorbește din nou despre ciorapii colorați.

Eșarfă sau basma de mătase.

Eșarfa fină este un accesoriu destul de apreciat de femei, iar modul de a le purta corespunde perioadei. În anii 1920 femeile o purtau pe cap ca pe o basma (legată la spate).

La mijlocul secolului trecut femeile o legau sub bărbie. Această tendință era apreciată de femeile din înalta societate deoarece le proteja coafura atunci când călătoreau cu mașina.

În anii 2000 eșarfa de mătase nu era purtată doar la gât, ci și ca top.

În 2021 acest accesoriu este recomandat să fie folosit lși a crearea unei coafuri.

Ochelarii de soare.

Primii ochelari care aveau lentile de protecție au apărut în 1913. Începând cu anii 1920 au început să câștige popularitate și au fost foarte apreciați de vedetele de cinema. Modelel rotunjite au apărut prin anii 30.

În anii 40 a apărut modelul „ochi de pisică”, care a avut un succes enorm. În următorul deceniu cadrul a căpătat o formă mai ascuțită.

Mai târziu forma și culoarea ochelarilor de soare au evoluat rapid: în anii 60 au apărut cei pătrați, în anii 70 – cu lentile mari și strălucitoare. În anii 90 fashionistele purtau rame înguste, iar în ​​anii 2000 au apărut ochelarii cu lentile uriașe de diferite nuanțe.

Deși s-ar părea că designerii nu mai au cu ce să ne surprindă, în acest an au apărut ochelari de soare cu o singură lentilă.

Sutienul.

În anii 1920, după ce femeile au renunțat la corsete, a apărut necesitatea sutienului, care era, pe atunci, o bucată dreptunghiulară de material textil și semăna mai degrabă cu un crop top modern. Existau și modele care aveau cupe.

La mijlocul secolului al XX-lea a apărut modelul care avea cupe ascuțite și se numea „glonț”.

În anii 2000 erau la modă hainele strălucitoare, respectiv și sutienul trebuia să corespundă conceptului de glamour. Foarte populare au fost și modelele cu efect push-up.

Este de remarcat faptul că sutienele anului 2021 seamănă cu lenjeria de la începutul secolului trecut, fiind laconice, fine și comode.

Costumul cu pantaloni.

În anii 1930 acest costum a fost purtat de actrițe celebre precum Marlene Dietrich, Joan Crawford, Katharine Hepburn. Chiar dacă societatea conservatoare nu a aprobat acest stil, dar multe femei au luat un exemplu de la idolii lor.

În anii 50 era la modă stilul feminin, de aceea foarte puține fashioniste purtau costume cu pantaloni.

Începând cu anii 60 costumul cu pantaloni a început să câștige popularitate printre femeile care lucrau, iar în anii 80 era deja asociat cu stilul de afaceri.

Pe parcursul a două decenii ale secolului XXI am putut observa mai multe tendințe: de la costume sofisticate, care accentuează talia, la cele cu pantaloni largi și sacouri supradimensionate.