10 greșeli comune pe care le comitem, fără a ne da seama, în timpul gătitului

Gustul și aspectul bucatelor depind de obiceiurile noastre, de viteza de gătit și de niște mituri care ar trebui demontate.

Deoarece suntem pasionați de mâncare, am dori să vă oferim câteva sfaturi, chiar dacă știm cât de greu este să vă schimbați obiceiurile culinare.

Am întocmit o listă care conține cele mai frecvente greșeli pe care le comitem în timpul gătitului.

1. Gătiți carnea necongelata.

Mulți dintre noi scot carnea din congelator și o pun imediat pe tigaie, în cuptor sau pe grătar. Aceasta este o mare greșeală deoarece carnea se va găti doar pe dinafară. Se recomandă să scoateți carnea din congelator cu o seară înainte, dacă doriți să o gătiți dimineața. Sau o puteți lăsa în frigider cu până la 24 de ore înainte de gătit.

2. Folosiți același cuțit pentru a tăia diferite alimente.

Persoanele care cred că economisesc timp folosind același cuțit pentru a găti diferite feluri de mâncare se înșală. Dacă veți folosi cuțitele potrivite procesul de tăiere va fi mai ușor și mai rapid. Folosiți un cuțit mare pentru a tăia carnea, unul mai mic pentru legume și fructe. Un cuțit zimțat este perfect pentru a tăia pâinea.

3. Amestecați orezul proaspăt gătit.

Unele persoane amestecă orezul pentru a vedea dacă este gata sau pentru a vedea ce gust are. Aceasta este o greșeală deoarece elimină amidon.

Pentru a păstra orezul întreg, nu-l amestecați în timp ce-l gătiți. De asemenea, trebuie să folosiți cantitatea corectă de apă – de obicei un pahar de apă pentru o jumătate de pahar de orez, în funcție de tip. Apoi trebuie doar să așteptați până când este gata fără să-l amestecați: aproximativ 15-25 de minute pentru orezul alb și aproximativ 45 de minute pentru orezul brun.

4. Tăiați carnea imediat ce este scoasa de pe foc.

Una dintre greșelile frecvente la gătitul fripturii este să o tăiați imediat după ce o scoateți din tigaie sau din cuptor. Se recomandă să se odihnească măcar câteva minute după gătire.

5. Folosiți ulei greșit.

Nu toate uleiurile sunt la fel. Unele sunt doar pentru prăjit, în timp ce altele devin râncede când sunt încălzite. Uleiul de măsline extravirgin este ideal pentru prepararea sosurilor, iar pentru prăjit este mai bine să alegeți ulei rafinat.

Uleiul de floarea soarelui este cel mai potrivit pentru prăjirea cărnii, a legumelor și pentru copturi. Uleiul de porumb are o aromă mai delicată și este potrivit pentru coacere și prăjire. Uleiul de rapiță poate fi folosit pentru coacere, pentru prăjirea rapidă sau pentru grătar.

6. Puneți mâncarea într-o tigaie rece.

O altă greșeală comună este punerea mâncării în vase reci. Se recomandă să încălziți bine tigaia înainte de utilizare. Turnați ulei în tigaia înfierbântată și, în timp ce se încălzește, adăugați alimentele.

7. Nu gustați mâncarea. 

Nu este nimic în neregulă în a gusta mâncarea în timp ce gătiți, atât timp cât respectați regulile de igienă. Este foarte important să verificați dacă ați adăugat suficiente condimente, cât de moale este carnea, pastele etc. Astfel veți evita greșelile și veți putea repara o eventuală greșeală.

8. Adăugați ulei în apa în care urmează să gătiți pastele.

Încă o concepție greșită la care ar trebui să renunțați: adăugarea uleiului la paste. Sunt persoane care fac acest lucru pentru ca oala să nu dea în foc sau pentru a preveni lipirea pastelor una de alta. Dar niciun italian nu va face așa ceva. Indiferent că vorbim de paste uscate sau crude, nu ar trebui să adăugați  ulei în timpul fierberii deoarece sosul nu se va combina la fel de bine.

9. Aruncați apa în care au fiert pastele.

Și aceasta este o mare greșeală, deoarece apa poate fi folosită pentru a face un sos delicios. Se recomandă să turnați acest lichid într-un vas și să o adăugați în timp ce pregătiți sosul.

10. Tăiați incorect ceapa.

Atunci când tăiem ceapa incorect încălcăm integritatea celulelor care elimină niște particule ce provoacă mâncărimi și lăcrimarea ochilor. Din fericire, există o soluție: ceapa se taie de-a lungul cu un cuțit ascuțit. Metoda ideală de a tăia ceapa este în fâșii (julienne), care va elimina mai puține particule volatile iritante în aer.