10 greșeli regretabile pe care le fac aproape toți turiștii

Dacă nu sunteți un așa-zis “travel guru”, pentru care călătoriile au devenit un fel de meserie, atunci cu siguranță faceți multe gafe când mergeți într-o călătorie. Dar de ce să faci astfel de gafe când poți învăța din experiența altora?

Membrilor redacției noastre le place să călătorească, de aceea am decis să facem pentru dvs. o selecție de recomandări, iar dacă le puteți completa cu niște idei, vă rugăm să o faceți în comentarii!

Gafa nr. 1: să te cazezi la marginea orașului din rațiuni financiare

© piccaya/depositphotos   © samael334/depositphotos

Uneori această soluție poate fi chiar comodă, dacă spre exemplu închiriați o mașină. Dacă, însă, optați pentru transportul public, s-ar putea să pierdeți o mulțime de bani și timp prețios.

Și dacă mergi în vacanță la odihnă, e mult mai plăcut să locuiești pe o stradă frumoasă cu o atmosferă romantică, decât undeva la o periferie plicticoasă a orașului. Locuind aproape de centru, veți putea vizita locurile celebre chiar și la miezul nopții.

Gafa nr. 2: să achiți pentru ceva ce ai putea obține gratuit

© Josh Hernandez/flickr   © Syda_Productions/depositphotos

○ În loc de a rezerva un loc la o excursie lungă și costisitoare, consultați site-ul Free walking tours. Aici ați putea găsi localnici care să vă prezinte orașul absolut gratuit și să vă arate niște locuri mai puțin cunoscute. Multe orașe turistice au site-uri similare, căutați pe google free walking tours + denumirea localității.

○ Сouchsurfing este un serviciu popular, unde ați putea găsi cazare gratuită.

○ Workaway.info – ați vrea să faceți niște bani în timpul călătoriei? Pe acest site puteți găsi multe astfel de oferte!

○ Campinmygarden – aici puteți găsi oameni care oferă propria grădină ca spațiu de camping, tot ce vă rămâne e să găsiți un cort potrivit. Serviciul nu e neapărat gratuit, dar e mult mai ieftin decât un loc la hotel.

○ Multe muzee au anumite zile în care intrarea este gratuită. Bunăoară în Luvru puteți intra gratis în prima duminică din lună.

○ Unele supermarketuri fac seara reduceri mari la mâncare pentru a nu o lăsa pentru a doua zi.

○ Spre exemplu în multe localuri din Spania există o regulă: gustarea la bere este gratuită. Uneori această gustare poate fi destul de sățioasă.

Gafa nr. 3: să nu atragi atenția la recenzii

© Chris Paton/flickr   © pexels/pixabay

E o mare greșeală să ignorați sau să citiți doar superficial recenziile altor turiști. Și dacă recenziile la hoteluri sunt citite de foarte multă lume, majoritatea ignoră recenziile față de obiectivele turistice. Acolo ați putea găsi recomandări prețioase, care v-ar face vizita mult mai plăcută și chiar mai ieftină.

Iată câteva site-uri utile unde puteți găsi astfel de recenzii:

○ Tripadvisor e poate cel mai cunoscut site, aici puteți găsi recenzii pentru practic orice, începând cu marile obiective turistice și terminând cu niște mini-marketuri de la periferii.

○ Foursquare e un site pe care puteți găsi cele mai bune locuri pentru vizită, distracție sau mâncare.

○ Yelp – site-ul e specializat în recenzii pentru restaurante și cafenele.

Gafa nr. 4: să iei cu tine multe lucruri de acasă

© monticello/depositphotos   © Rattleray/depositphotos

Turiștii neexperimentați își iau 2-3 valize, iar într-un final se dovedește că 70% din lucruri nu au fost deloc utilizate. Nu are nici un rost să-ți iei haine diferite pentru fiecare zi petrecută în călătorie.

Luați strictul necesar, dar gândiți-vă la faptul că fiecare haină trebuie să poată fi asortată cu oricare alta din valiza dvs. Alcătuiți 2-3 astfel de ansambluri și vă va fi suficient pentru o călătorie de o săptămână.

Gafa nr. 5: să iei cu tine doar bani cash sau doar cardul bancar

© pxhere   © pixabay

Nici în viața cotidiană nu e recomandat să țineți toți banii pe un singur card, cu atât mai mult asta e valabil în cazul călătoriilor. S-ar putea ca unul din carduri să îl pierdeți sau să fie blocat din oarecare motive. 2 carduri bancare este un minim necesar într-o călătorie.

În afară de carduri trebuie să aveți și bani cash, dar studiați din timp cursul valutar ca să aflați unde este mai convenabil să-i schimbați.

Gafa nr. 6: să te jenezi să intri în vorbă cu persoane necunoscute

© londondeposit/depositphotos   © vova130555/depositphotos

De obicei dacă mergem în călătorie cu familia sau cu prietenii noi ne limităm la comunicarea în acest cerc și ignorăm complet ceilalți oameni din jur.

Dar când veți mai avea ocazia să vă împrieteniți cu un om din altă țară? Oamenii din localități turistice sunt de obicei foarte deschiși și le place să discute cu turiștii. Același lucru poate fi spus și despre vecinii de hotel.

Gafa nr. 7: să încerci să vizitezi totul

© blasbike/depositphotos   © DenKostiukBO/depositphotos

“Dacă tot am ajuns aici, trebuie să vizitez toate obiectivele turistice” – așa gândim noi, transformând o perioadă de odihnă într-o cursă contra cronometru, în loc să savurăm în liniște atmosfera din această țară. Oricum pentru a vedea toate obiectivele turistice ați avea nevoie de cel puțin câteva săptămâni.

O altă idee neinspirată este să vizitați două localități în aceeași zi. Ideal ar fi să acordați fiecărei localități măcar două zile – astfel vă veți pătrunde de atmosfera de acolo.

Gafa nr. 8: să călătorești în perioada de vârf

© doble.dphoto/depositphotos   © hanuman/depositphotos

Mulțimea nesfârșită de turiști poate strica total impresiile unei călătorii. Când vă planificați vacanța, orientați-vă spre perioadele în care turiștii sunt plecați pe la casele lor. Bunăoară dacă veți vizita Roma prin octombrie-noiembrie, s-ar putea să nu savurați din plin înghețata italiană, în schimb veți avea ocazia unică de a merge pe străzi aproape goale și să vizitați obiectivele turistice fără a sta în cozi interminabile.

Gafa nr. 9: să nu procuri bilete online

© liptoncnx/depositphotos   © jovannig/depositphotos

Cozile la celebrele obiective turistice sunt uneori de-a dreptul înfiorătoare. Dar majoritatea dintre ele au o intrare și o coadă separată pentru cei care și-au procurat bilete online. Aceasta e o soluție excelentă pentru a economisi din timpul prețios petrecut în vacanță.

Gafa nr. 10: să cumperi suvenire nepotrivite

© encrier/depositphotos   © pxhere

Aici există două extreme: unii cumpără de toate, alții într-un sfârșit regretă că n-au cumpărat nimic. O recomandare utilă pentru toată lumea ar fi vizita unei piețe de vechituri, unde puteți procura obiecte memorabile la prețuri extrem de mici. Și e foarte probabil ca acele obiecte să fi fost fabricate chiar în țara pe care o vizitați, spre deosebire de magneții-suvenir făcuți undeva prin China.

Bonus! Gafa nr. 11: să ai așteptări extrem de mari de la călătorie

Spoturile de publicitate sunt foarte atractive și ne pot crea niște așteptări ireale de la călătorie. Ar fi bine să rămâneți cu picioarele pe pământ, totul nu va fi atât de roz cum ne prezintă publicitatea sau agențiile turistice.

În schimb dacă nu vă creați așteptări prea mari, veți savura orice clipă petrecută acolo, chiar dacă altfel s-ar părea că e o banalitate.

Vă dorim ca orice călătorie pe care o faceți să fie mai frumoasă decât precedenta!