10 femei celebre din trecut care se îngrijeau chiar mai mult decât cele moderne

Realizările industriei cosmetice au atins, la momentul actual, un nivel foarte înalt. Dar, în trecutul îndepărtat, femeile nu își puteau permite un astfel de lux și își inventau singure rețete de frumusețe, unele destul de bizare.

Cleopatra.

Conform unor versiuni, regina egipteană își făcea zilnic masaj facial cu gel de aloe vera. Folosea acest gel și ca picături pentru ochi.

Există presupuneri că regina elimina mirosul corpului cu ajutorul granulelor de roșcove și al uleiurilor esențiale. Folosea trandafir, cardamom și scorțișoară, arome care îi atrăgeau pe bărbați.

Nefertiti.

Secretele de frumusețe ale reginei egiptene erau destul de periculoase. Nefertiti își rădea tot părul de pe corp, iar pe cap purta o perucă. Rujul său conținea brom.

Lucrezia Borgia.

Deși avea origine spaniolă, părul ducesei era auriu. Se presupune că Lucreția obținea această culoare cu ajutorul unei soluții formate dintr-un amestec de leșie – o infuzie de cenușă de lemn – și suc de lămâie.

Părul său era foarte lung, ajungea mai jos de genunchi și avea nevoie de mult timp pentru a-l îngriji. Există dovezi că Lucreția era nevoită chiar să amâne călătoriile pentru câteva zile pentru a-și spăla părul.

Elisabeta a Rusiei.

Înainte de a merge la culcare împărăteasa chema maseuza care îi masa călcâiele.

Diane de Poitiers.

Secretul tinereții veșnice a iubitei regelui francez Henric al II-lea consta în produsele naturale. Diana folosea doar pudră de mosc și apă de trandafiri.

Pentru a-și păstra tenul curat Diana se spăla cu apă de ploaie și, în orice anotimp al anului, se trezea în zori și făcea baie în apă rece, de ploaie sau de fântână.

Diana avea propriul tratament antirid: o mască făcută din suc de pepene galben, orz zdrobit și gălbenuș de ou amestecat cu chihlimbar.

Toată viața sa Diana a consumat băutură de aur. În timpul Renașterii aceasta se considera un elixir al tinereții.

Ecaterina a II-a.

Împărăteasa rusă își masa fața cu bulion înghețat de pătrunjel apoi o spăla cu miere, după care o ungea cu grăsime de gâscă sau cu slănină. Ecaterina își punea frunze de varză pe frunte și pe obraji și își aplica măști de căpșuni cu smântână. Se spăla pe dinți cu cimbru uscat și îi albea cu cărbune.

Ecaterina avea un păr superb, pe care-l pieptăna cu un pieptene pe care-l scufunda într-un decoct de rostopască. Machiajul său consta din pudră din făină și ruj din suc de sfeclă roșie și glicerină.

Agnès Sorel.

Favorita regelui francez Carol al VII-lea apela la metode neobișnuite chiar și pentru acele vremuri. Lupta cu ridurile cu ajutorul salivei de melc, baza pentru machiaj era din oase de sepie zdrobite, iar rujul din petale de mac.

Își modela sprâncenele și își strângea părul pentru a-și scoate în evidență fruntea înaltă. Purta rochii cu decolteuri adânci și cu trene lungi de până la 8 metri.

Elisabeta, împărăteasa Austriei.

Împărăteasa austriacă folosea cremă din ceară de albine, ulei de migdale, glicerină și spermanțet, o substanță obținută din grăsime de cașalot sau a altor cetacee. Acest remediu o ajuta să-și hidrateze pielea.

Împărăteasa avea mare grijă de silueta sa.