10 cazuri în care regizorii s-au opus regulilor și au reușit să creeze o adevărată legendă

În căutarea unui film bun fiecare persoană are propriul său punct de referință. Cineva ascultă părerea criticilor, altcineva aprecierile publicului.

Vă propunem în continuare câteva filme fără de care cinematografia mondială ar fi de neconceput.

„Timpuri noi”, 1936.

În acest film The Little Tramp, un personaj creat de Charlie Chaplin, încearcă să supraviețuiască într-un oraș modern.

Chaplin a început să pregătească filmul în 1934 ca primul său film sonor. Când a ajuns la dialog și a încercat să filmeze scene sonore, a decis să revină la vechiul format, dar cu efecte sonore sincronizate și dialoguri rare. Chaplin a simțit că, dacă va vorbi, The Little Tramp își va pierde din farmec. Publicul a auzit încă vocea lui Charlie, dar numai într-un cântec.

Evaluare IMDb – 8,5

„În spatele ferestrei”, 1954.

Istoria lui Alfred Hitchcock este despre fotograful Al B. Jeffries, care este forțat să stea în apartamentul său după ce și-a fracturat piciorul. Din plictiseală, urmărind viața vecinilor săi, Jeffries ajunge la concluzia că, în unul dintre apartamente, a avut loc o crimă.

Filmul a fost filmat în întregime pe un singur platou, care a fost creat în mai multe luni: un bloc format din 31 de apartamente, dintre care 8 erau complet mobilate. Înălțimea clădirii era de aproximativ 5-6 etaje.

Evaluare IMDb – 8,5

„12 oameni furioși”, 1957.

12 persoane încearcă să ajungă la un verdict asupra unui inculpat de 18 ani. Filmul explorează calea către obținerea unui consens și dificultățile care apar odată cu aceasta. Cele 12 personaje au personalități și temperamente diferite, iar acest lucru nu face decât să intensifice conflictul.

Acest film a fost inclus în anul 2007 în Registrul Național al Filmelor semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic. Este un film apreciat de critici și de publicul din întreaga lume.

Evaluare IMDb – 9

„Fălci”, 1975.

Filmul lui Steven Spielberg este considerat primul blockbuster de vară, deoarece acest anotimp se consideră nepotrivit pentru lansarea noilor filme. Așa a fost până în anul  1975, când Universal a lansat acest film, care a încasat peste 100 de milioane de dolari la box-office.

Evaluare IMDb – 8

„Pulp Fiction”, 1994.

„Pulp Fiction” este un film care combină comedie, crimă și neo-noir.

La cea de a 67-a Gală a Premiilor Oscar filmul a fost nominalizat de 7 ori și a obținut premiul pentru cel mai original scenariu. Filmul a contribuit la dezvoltarea carierei lui John Travolta, Samuel L. Jackson și Uma Thurman. Auto-reflecția, structura neconvențională, stilizarea etc. i-au făcut pe critici să catalogheze acest film drept începutul cinematografiei postmoderne.

Evaluare IMDb – 8,9

„Închisoarea îngerilor”, 1994.

Este un film despre Andy Dufrein, condamnat pe nedrept la închisoare pe viață și care a stat aproape 20 de ani în închisoare.

În ciuda recenziilor bune, filmul a eșuat în primul weekend de la lansare, deoarece nu și-a recuperat costurile de producție: s-au cheltuit 25 de milioane de dolari, dar s-au strâns doar 16 milioane de dolari. La momentul actual este primul film de pe site-ul IMDb, pentru care au votat mai mult de 2 milioane de utilizatori și se consideră unul dintre cele mai bune filme din întreaga lume.

Evaluare IMDb – 9.3

„Viața e frumoasă” (La vita è bella), 1997.

Guido este un bărbat fermecător care se îndrăgostește de profesoara Dora. Prima parte a filmului este dedicată relației lor fericite după care se ciocnesc de realitatea crudă în care Guido trebuie să-și folosească imaginația și tăria pentru a-i salva pe cei pe care îi iubește.

Filmul a câștigat recunoașterea internațională imediat după lansare. Roberto Benigni a primit 3 nominalizări la Oscar : cel mai bun actor, cel mai bun regizor și cel mai original scenariu.

Evaluare IMDb – 8,6

„Începutul”, 2010.

Acesta este un thriller SF de Christopher Nolan. Un hoț profesionist interpretat de Leonardo DiCaprio fură informații, pătrunzând în subconștientul victimelor sale. Pentru a-și șterge trecutul criminal trebuie să introducă o idee în conștiința unei persoane.

Coridorul rotativ, avalanșa de munte și gravitația zero au fost create fără ajutorul CGI. Începutul are doar aproximativ 500 de cadre care conțin efecte vizuale, în timp ce alte filme similare pot conține până la 2 mii de astfel de cadre.

Evaluare IMDb – 8,8

„Răzbunătorii”, 2012.

Este un film cu super-eroi bazat pe benzile desenate cu același titlu, publicate de Marvel Comics.

Lansarea filmului în Statele Unite a început pe 4 mai 2012 și în primele 3 zile filmul a încasat 207,4 milioane de dolari, stabilind un nou record. Filmul a încasat peste 1,5 miliarde de dolari, iar acum ocupă locul 8 în lista celor mai mari încasări de filme din istorie.

Evaluare IMDb – 8

„Whiplash”, 2014.

O dramă psihologică muzicală care dezvăluie conflictul dintre un tânăr baterist ambițios și un perfecționist agresiv, lider al unui grup de jazz.

Filmul a fost filmat în 19 zile si a avut încasări de 49 milioane de dolari de la un buget de producție de 3,3 milioane de dolari. A câștigat aprecierea criticilor, iar la Premiile Academiei 87 a fost apreciat pentru cel mai bun montaj, cel mai bun sunet și cel mai bun rol masculin secundar.

Evaluare IMDb – 8,5