10 articole din garderoba femeilor care erau cândva destinate bărbaților

Știm cu toții că moda este schimbătoare și extrem de capricioasă. Cândva ciorapii și tocurile erau considerate accesorii de modă pur masculine. Bărbații de cândva au simțit pe propria lor piele că frumusețea necesită sacrificiu.

Iată care sunt articolele vestimentare care erau cândva destinate bărbaților.

Colanți.

Acest articol vestimentar a fost inventat inițial pentru bărbați, fiind un element al uniformelor militare. Apropo, inițial se confecționau din piele de elan.

Trebuie să menționăm că nu erau cele mai confortabile haine, deoarece erau foarte strâmte și se îmbrăcau uzi și se uscau pe corp.

Ciorapi.

În secolele al XV-lea și al XVI-lea majoritatea bărbaților nu purtau pantaloni, dar ceea ce am numi astăzi colanți. De asemenea, în garderoba bărbaților medievali existau ciorapi numiți șași, care ajungeau până la coapse și se fixau în talie cu șireturi.

Bărbații mai bogați își puteau permite ciorapi din mătase, în timp ce restul se mulțumeau cu cei din lână și in. Exista o varietate de culori și modele. De exemplu, în secolul al XVIII-lea, era la modă broderia cu fire de aur și argint, iar culoarea ciorapilor se combina cu nuanțele hainelor sau a pantofilor.

Tocuri.

Din punct de vedere istoric, pantofii cu toc înalt au fost destinați bărbaților. Așadar, începând cu secolul al X-lea, cavalerii persani purtau cizme cu tocuri înalte pentru a-și fixa picioarele în scăriță. Apoi această modă a migrat în Europa de Vest. Pantofii în stil persan au fost purtați cu entuziasm de aristocrați, care considerau că tocul le conferă masculinitate.

Regele Ludovic al XIV-lea al Franței era un mare fan al pantofilor cu toc înalt, având o întreagă colecție.

Tunici și rochii.

Toga și chitonul, îmbrăcămintea tradițională a grecilor și romanilor antici, pot fi numite prototipuri de rochii bărbătești. Toga a fost purtată inițial atât de bărbați, cât și de femei, dar de-a lungul timpului a fost recunoscută ca ținuta oficială a cetățenilor romani. În Evul Mediu tunica era un atribut indispensabil al garderobei bărbaților, iar peste ea se purta o mantie, care era fixată cu o broșă rotundă.

În Bhutan, încă din secolul al XVII-lea, bărbații purtau gho – rochii lungi speciale care seamănă cu halate. Și în Maroc, din cele mai vechi timpuri, bărbații au purtat rochii largi tradiționale – djellaba.

Fuste.

Știm cu toții despre kilt, care a apărut datorită muntenilor din nordul Scoției și era un articol vestimentar pe care îl purtau în fiecare zi. Dar nu au fost unicii care au purtat fuste. Încă din mileniul III î.Hr. NS. vechii egipteni își înfășurau bucăți de bumbac sau in în jurul coapselor. Aceste haine se numeau shendyt.

Din cele mai vechi timpuri, în țările balcanice, bărbații purtau fustanella – un tip de fustă care ajungea până la genunchi. Aceasta făcea parte și din uniformele militare și arăta priceperea și forța unui războinic.

Genți de mână.

În portretele vechi observăm că bărbații purtau niște genți mici. Acest accesoriu elegant înlocuia buzunarele. După cum se poate observa în imagini, gențile de mână erau adesea decorate cu broderii, ciucuri și dantelă.

Tanga.

Precursorul acestora a fost bucata de pânză purtată în jurul coapselor sau șoldurilor, care ar putea fi considerată una dintre primele piese de garderobă. Există o versiune conform căreia aceasta a început să fie purtată acum 75.000 de ani. Se crede că inițial erau purtate exclusiv de bărbați pentru protecție în timpul muncii fizice sau în lupte.

De asemenea, prototipul de tanga poate ar putea fi și fundoshi – lenjerie tradițională japoneza pentru bărbați, realizată dintr-o bucata de bumbac.

Cămăși de noapte și rochii de casă.

Bărbații moderni preferă să doarmă în pijamale, dar strămoșii îndepărtați purtau cămăși de noapte, niște rochii de in alb până la glezne.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul „cămașă de noapte” nu se referea la haine de dormit, ci la îmbrăcăminte informală. Această cămașă era o versiune a halatului modern și se purta de obicei acasă, în special de către bărbați (s-a reflectat în pictura portretistică din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când era la modă să pozezi într-o rochie de casă).

Peruci.

Moda perucilor a apărut în Europa în secolul al XVI-lea, dar au câștigat o popularitate deosebită în rândul bărbaților datorită regelui Franței Ludovic al XIII-lea, care a început să poarte perucă în 1624, deoarece începuse să chelească. Această modă a fost preluată și de fiul și succesorul său Ludovic al XIV-lea.

În secolul al XVIII-lea perucile erau purtate exclusiv de bărbați, iar femeile își aranjau doar părul și foloseau șuvițe de păr artificial.

Botfort-urile.

La momentul actual acest tip de încălțăminte este purtată doar de femei, dar în secolul al XV-lea era exclusiv pentru bărbați. Aceste cizme erau foarte populare printre călăreți deoarece le protejau picioarele în timpul călăriei. Botfort-urile au fost, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, parte a uniformelor militare.