Un nou virus afectează toate calculatoarele prin Facebook! Nu deschideți aceste mesaje…

The Hacker News avertizează că dacă pe Facebook v-a venit un mesaj privat cu link spre un video (nu contează de la cine este mesajul!), nu îl deschideți în nici un caz!

Specialiștii în securitate informațională de la Kaspersky Lab au descoperit o campanie de tip cross-platform în messengerul din Facebook prin care utilizatorii primesc linkuri și, în caz că le accesează, pe calculatorul lor se instalează un virus.

Kaspersky

Mecanismul de răspândire a acestui tip de linkuri încă nu este cunoscut cu exactitate, dar specialiștii consideră că hackerii folosesc conturi sparte, browsere capturate sau clickjacking.

Astfel utilizatorii primesc un mesaj privat de la cineva din contactele lor din Facebook (e posibil să fie chiar persoane apropiate, care habar nu au ce se întâmplă) prin care sunt rugați să acceseze un link ce începe cu bit.ly.

Cum funcționează virusul de tip cross-platform?

Kaspersky

Linkul respectiv o duce pe victima hackerilor pe un google doc ce conține un video pe previzualizarea căruia apar imagini din pagina de Facebook a prietenului care a trimis mesajul. Încercarea de a porni acest video prin click îl redirecționează pe utilizator pe o altă pagină (în funcție de browser și sistem de operare).

Spre exemplu utilizatorii Mozilla Firefox pe Windows primesc o falsă notificare despre necesitatea de a actualiza Flash Player și li se propune să descarce un fișier cu extensia .exe.

Kaspersky

Utilizatorii Google Chrome sunt redirecționați spre un site care arată ca Youtube și care le solicită să instaleze o extensie malefică din Google Web Store pentru a putea rula filmulețul. De fapt în acest fel pe calculatorul victimei ajung fișiere virusate.

Kaspersky

Utilizatorii Apple Mac OS X Safari sunt redirecționați pe o pagină similară cu cea pentru Firefox, unde la fel apare notificarea despre necesitatea actualizării Flash Media Player, după care utilizatorul descarcă fișierul .dmg și instalează virusul.

În mod similar utilizatorii Linux ajung pe pagini adaptate pentru Linux.

De fapt acest virus nu este un Trojan sau ceva de acest fel. El instalează un program prin care se face publicitate, advertising.

Dar există și alte scheme prin care calculatorul poate fi blocat definitiv, după care hackerii cer o recompensă financiară pentru a debloca informația din calculator. Un astfel de virus se poate transmite chiar și prin fișier de tip .jpg.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, vă recomandăm să nu deschideți din prima linkurile pe care vi le trimit prietenii. Înainte de a deschide linkul întrebați prietenul dacă într-adevăr el v-a transmis acel mesaj.

Spuneți-le și prietenilor dvs. despre aceste pericole pentru calculatorul lor!

loading...

error: Content is protected !!