Problemele unei glande tiroide mărite. Aflați ce produse din meniul nostru zilnic duc la consecințe extrem de neplăcute.

Deficitul de iod în organism duce la o boală destul de răspândită în ziua de azi: creșterea dimensiunilor glandei tiroide. Femeile au o predispoziție mai ridicată față de această afecțiune în comparație cu bărbații. În 90% din cazuri boala poate fi identificată vizual: gâtul devine mai plin și își schimbă conturul. Dacă ați avut deja astfel de probleme, cunoașteți că ele sunt însoțite de tuse uscată, dureri în gât și piept, probleme de respirație, răgușeală și disconfort la înghițire.

Deși deficitul de iod este cea mai răspândită cauză, creșterea dimensiunilor tiroidei poate indica și prezența unor afecțiuni destul de grave. Pentru a găsi cauza exactă a acestei probleme ar trebui să consultați medicul endocrinolog, pneumolog, neurolog, cardiolog și gastroenterolog. Redacția noastră vă prezintă un șir de produse care pot avea un efect negativ asupra sănătății glandei tiroide.

6 dușmani ai glandei tiroide

Zahărul

De altfel zahărul este nociv nu doar pentru tiroidă, dar și pentru multe alte organe. Tratamentul bolilor autoimune ale glandei tiroide presupune controlul riguros al nivelului de zahăr în sânge. Consumul regulat de produse bogate în zahăr duce la suprasolicitarea glandei, iar ulterior provoacă rezistență la insulină. Vă recomandăm să renunțați la consumul de sucuri, sosuri, bomboane și alte produse cu conținut ridicat de zahăr.

Soia

Mulți se miră să vadă acest produs în listă, căci soia are reputația de aliment benefic pentru sănătate. Soia reduce nivelul de hormoni sintetici, de aceea dacă luați medicamente pentru glanda tiroidă, puteți consuma soia abia după câteva ore după ce luați medicamentul. În caz de deficit de iod, izoflavonele din zoia de asemenea pot afecta funcționarea tiroidei.

Produsele prăjite

Practic orice bucate prăjite sunt nocive pentru sănătate. Produsele prăjite au un impact negativ asupra secreției hormonilor tiroidieni și sunt bogate în grăsimi trans nocive. Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă, ar fi recomandat să excludeți complet din meniu produsele prăjite.

Legumele crucifere

Se are în vedere varza, conopida și broccoli. De altfel aceste legume au o mulțime de beneficii, dar cu condiția că în organism nu este deficit de iod, căci în astfel de caz consumul lor poate deregla funcționarea tiroidei. Totuși dacă meniul dvs. e foarte variat și varza e doar un ingredient, nu vor fi consecințe nedorite.

Graminee

Acestea conțin gliadină – o proteină care poate provoca alergie. Tiroida secretă o enzimă cu calități asemănătoare cu cele ale gliadinei, de aceea dacă veți consuma multe graminee, sistemul imunitar va crea mai mulți anticorpi care, la rândul lor, vor afecta funcționarea tiroidei.

Cafeaua

Medicii afirmă că o singură ceașcă pe zi nu vă va afecta, însă consumul excesiv de cafea creează probleme în funcționarea tiroidei și a glandelor suprarenale.

Dacă totuși nu puteți evita consumul acestor produse, cel puțin încercați să reduceți ponderea lor în meniul dvs. Cu timpul vă va fi mult mai ușor să renunțați la ele.

6 prieteni ai tiroidei

Varza de mare

Acest produs conține peste 40 de microelemente, inclusiv iod, prevenind astfel multe probleme ale glandei tiroide. Se recomandă consumul zilnic al acestui produs.

Kaki

Acest fruct e foarte bogat în iod, dar și în fier și vitaminele A, C și P. Fructele pot fi congelate, astfel încât să le puteți savura tot anul împrejur.

Fructele de mare

Acestea sunt bogate în zinc și vitamina B12. Ar fi bine ca în meniul dvs. zilnic să fie măcar un fel de mâncare din pește. Dacă nu aveți pește proaspăt, puteți consuma conserve.

Spanac

Acest produs e bogat în luteină și carotenoizi de care are nevoie organismul pentru o funcționare normală, inclusiv pentru sănătatea tiroidei.

Afinele

Concentrația mare de antioxidanți din afine înlătură rapid orice probleme hormonale și ameliorează simptomele afecțiunilor tiroidiene.

Merele

Semințele unui măr conțin 15% din necesarul zilnic de iod. Merele protejează tiroida de apariția și dezvoltarea celulelor canceroase. Medicii afirmă că merele sunt un adevărat cocktail vitaminos.

După cum vedeți nu e deloc dificil să protejezi glanda tiroidă de dereglări hormonale, deficit de substanțe nutritive și un șir întreg de afecțiuni. Rețineți că pastilele pot rezolva problema pentru moment, dar pentru un efect îndelungat este nevoie de schimbări în modul de alimentație.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!