Organismul nostru are o memorie bună: iată unde acesta depozitează stresul! Medicii ortopezi afirmă că aceste sfaturi cu adevărat dau roade bune

Principala cauză a apariției rigidității musculare este o permanentă stare de tensiune sufletească și emoțională. Faceți un mic auto-diagnostic.

Starea psihologică și cea fiziologică sunt foarte strâns legate una de alta, iar trăsăturile caracterului nostru au o anumită zonă a corpului care îi corespunde.

Emoțiile pe care le blocăm, pe care nu le exprimăm, caută alte căi pentru a se manifesta și uneori o fac prin anumite afecțiuni fiziologice.

Lumea de astăzi este caracterizată de o permanentă grabă, de idealuri materialiste distrugătoare, de stresuri și probleme psihologice. Toate aceste provoacă rigiditate musculară, hipertensiune, osteocondroză, ulcer ș.a.

Rigiditatea sau încordarea musculară apar în 7 părți ale corpului:

1. Ochi. Mușchii se încordează și fac fruntea nemișcată, iar privirea devine “goală”. Relaxarea se face prin deschiderea ochilor pe cât este posibil sau prin masaj la ochi.

2. Gură. Aici se includ mușchii bărbiei, gâtului și cefei. Maxilarele pot fi foarte încordate, dar și foarte relaxate. Relaxarea se face prin imitația plânsului, mușcarea buzelor, imitația diferitelor expresii ale feței sau prin masaj.

3. Gât. Este vorba de încordarea mușchilor adânci ai gâtului și ai limbii. Evident în acest caz masajul nu poate fi făcut, de aceea relaxarea se atinge prin strigăt, cântec, scoaterea limbii, mișcări din cap etc.

Probabil ați remarcat că durerile de gât și încordarea musculară în această zonă sunt foarte răspândite la oamenii cu mod de viață sedentar. Serviciul la birou este foarte solicitant pentru gât, de aceea se recomandă cât mai multă mișcare, exerciții fizice, sport ș.a.

4. Piept. Se referă la mușchii din zona pieptului, umerilor, omoplaților și mâinilor. Relaxarea se poate face prin respirație rară și adâncă, mai ales în timpul unei expirații cât se poate de îndelungate.

Problemele musculare în zona pieptului de asemenea sunt legate de modul de viață sedentar, mai exact de lucru în fața calculatorului. Problema e că majoritatea oamenilor, stând în fața monitorului, țin mâinile deplasate înainte, iar umerii exercită o presiune mică, dar persistentă, asupra pieptului.

Soluția este să faceți pauze de 5-10 minute la un interval de cel mult 2 ore. Și, bineînțeles, atrageți atenția la poziția corpului când sunteți în fața calculatorului: țineți spatele drept, umerii și gâtul trebuie să formeze o linie dreaptă, pieptul trebuie să fie relaxat.

5. Diafragmă. Este vorba de diafragmă, plex solar, organe interne și mușchii vertebrelor din această zonă. Expirația se face mai greu decât inspirația. Acest tip de încordare musculară va trece doar dacă ați scăpat de problemele descrise în punctele de mai sus.

Încordarea în zona diafragmei seamănă cu starea când primești o lovitură în plexul solar: respirația devine dificilă, sacadată. Reacția de protecție a organismului în asemenea cazuri poate fi crearea unui strat de grăsime în zona abdomenului și cutiei toracice.

6. Burtă. Problemele apar din cauza mușchilor abdomenului și ai spatelui. Și în acest caz va trebui să rezolvați problemele din punctele de mai sus pentru a scăpa de rigiditatea mușchilor.

7. Bazin. Aici se includ toți mușchii de la nivelul bazinului în jos. Cu cât mai mare este încordarea, cu atât bazinul este îndreptat mai în spate, iar mușchii fesieri sunt încordați și dureroși.

Rigiditatea mușchilor în zona bazinului apare din cauza lipsei de mișcare și a modului de viață sedentar. Și în acest caz organismul ar putea reacționa prin depunere de grăsimi pe abdomen și șolduri.

Încordarea mușchilor bazinului este un semnal important pe care ni-l transmite organismul. El are nevoie de odihnă activă, de mișcare, de activitate. Practicați gimnastică dimineața, faceți sport (fotbal, jogging, ciclism ș.a.), mergeți la odihnă.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor fi utile și vă vor face să vă simțiți mult mai bine.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!