O prietenă a emigrat în Finlanda, iar copilul ei merge la școală acolo. Iată impresiile sale.

Prietenii mei din Finlanda îmi povestesc adesea despre viața din acea țară, inclusiv despre școala finlandeză. Aceste istorisiri mai mereu au un efect de șoc: în sistemul lor de educație există multe lucruri care nouă ni s-ar părea bizare.

Iată cu ce se ciocnește un elev de clasa 1 într-o școală finlandeză:

Stuart W Conway/amadorvalleytoday

1. Clase mixte

Toți străinii (suedezi, arabi, indieni, englezi, români etc) sunt distribuiți în aceeași clasă, unde predă o profesoară finlandeză asistată de 3 traducători.

2. Fără cotizații și colectări de fonduri

Părinții acolo nu sunt priviți ca investitori sau binefăcători, care strâng bani pentru a renova școala. Ba mai mult, școala le oferă elevilor ghiozdane și toată birotica necesară.

3. Alimentație excelentă

foodrepublic

Cantina școlii elaborează un meniu lunar, pe care îl publică pe site-ul școlii. Ulterior copilul își poate alege bucatele care îi plac, ba chiar poate menționa că respectă o dietă, iar bucătarii iau în considerație toate sugestiile.

În meniu se pot găsi bucate vegetariene. La cantină, ca și în clasă, toți copiii stau la locurile lor.

4. Lipsa unor cerințe stricte

businessinsider

Copiii nu sunt obligați să stea doar în bancă, lor li se permite să se așeze pe podea, pe canapea sau pe fotoliu. Pentru confortul elevilor în clase sunt așternute covoare.

Nu există nici uniformă școlară. În schimb copiilor li se cere să aibă încălțăminte de schimb, dar mulți copii preferă să umble pur și simplu descălțați.

5. Organizarea studiilor

GETTY IMAGES/huffingtonpost

○ Când vremea este călduroasă, lecțiile se pot petrece în aer liber. Copiii se pot așeza atât în bănci speciale, cât și direct pe iarbă.

○ În timpul pauzelor copiii din clasele primare sunt scoși în aer liber pentru cel puțin 10 minute.

○ Copiii nu trebuie să iasă la tablă și să povestească tema. Lecția constă în stabilirea unor sarcini, iar profesorul trebuie să ajute și să verifice îndeplinirea lor.

○ Temele pentru acasă sunt destul de rare. În schimb copiilor li se recomandă să meargă cu părinții la evenimente culturale, să se plimbe în aer liber sau să facă sport.

○ În caiet se poate scrie cu creion simplu.

6. Sistem de evaluare

Keksi/irishtimes

Până în clasa a 4-a elevii din Finlanda nu au nici un fel de note, după care reușitele lor sunt evaluate cu note de la 4 la 10.

Dacă elevul nu poate rezolva o problemă dificilă, lui i se va oferi una mai simplă, până când el va însuși materia. Lucrări de control și examene practic nu sunt, ci doar un test general în clasa a 9-a.

7. Rolul părinților

Părinții practic nu se implică în procesul de instruire, dar sunt mereu anunțați cu privire la reușitele copiilor. Există un sistem electronic numit “Wilma”, prin care părintele poate afla orice informații legate de activitatea copilului său la școală.

Acolo pedagogii indică notele, absențele și diferite comentarii. De asemenea pot fi găsite notițe din partea psihologului, asistentului social etc.

8. Rolul profesorului

egitimpedia

Profesorul finlandez are un rol cheie în sistemul de educație. Cerințele față de el sunt foarte ridicate, iar salariul poate varia în limitele 2.500-5.000 euro. Contractul se încheie pe un an de zile.

Profesorul trebuie să găsească limbă comună cu fiecare elev, să creeze o atmosferă plăcută în colectiv, să trezească interesul elevilor pentru materia predată.

Totodată lui i se oferă o mare libertate de acțiuni:

○ el alcătuiește planul de studii

○ el are dreptul să predea la aceeași lecție mai multe materii concomitent

○ el decide ce materiale pot fi folosite pentru predare

Important este rezultatul: dacă elevii au însușit materia, atunci profesorul corespunde așteptărilor și poate spera la un nou contract.

9. Programul de studii în clasele primare

Z. Mrdja/World Bank

Citirea, matematica, științele naturii, arta plastică, muzica, munca și sportul se numără printre materiile predate în clasele primare. Elevii învață limba maternă (finlandeza sau suedeza), iar începând cu clasa a 3-a ei studiază și o limbă străină, de obicei engleza sau spaniola.

După clasa a 4-a elevii pot alege de sine stătător materii auxiliare: tehnica de tastare rapidă, lemnărit, muzică corală ș.a.

10. Iată alte câteva informații interesante despre școala finlandeză:

66% dintre elevi ajung să absolvească și studiile superioare, aceasta e cea mai mare pondere de pe continent.

Toți elevii fac lecții împreună, indiferent de capacitățile lor.

○ 93% dintre elevi absolvesc școala medie.

○ 43% dintre absolvenți optează pentru școli și colegii profesionale.

○ Elevii petrec în pauze până la 75 de minute pe zi.

○ Profesorii predau în fața clasei cel mult 4 ore pe zi. 2 ore pe săptămână sunt dedicate dezvoltării metodologiei.

○ Un profesor trebuie să aibă cel puțin studii de masterat.

Pentru a deveni profesor de școală, trebuie să fii cel puțin printre cei mai buni 10% studenți ai promoției tale.

În anul 2006 la 660 de locuri vacante de profesori au candidat 6.600 de persoane.

Toate școlile din Finlanda, inclusiv cele private, sunt finanțate de stat.

Într-o clasă pot fi cel mult 16 copii.

Ce părere aveți despre un astfel de sistem de învățământ?

error: Content is protected !!