O lingură de zahăr pe zi va salva omenirea!

Poate ar părea straniu, dar pentru 1/3 din toate produsele prezente pe mesele noastre trebuie să le fim recunoscători, în primul rând, albinelor deoarece aceste creaturi harnice polenizează plantele pe parcursul întregului sezon cald.

Nivelul ridicat de utilizare a pesticidelor în agronomie, schimbarea climei și infecțiile noi au provocat însă reducerea populației albinelor cu o treime. Ecologiștii întregii lumi sunt îngrijorați de această problemă: albinele sunt în pericol, iar împreună cu ele și noi. Supraviețuirea lor depinde în mod direct de noi și… de zahăr.

Moartea albinelor

Dispariția albinelor ar fi o catastrofă pentru omenire. Începând cu sfârșitul secolului al XX-lea are loc un fenomen, precum „sindromul distrugerii familiilor de albine”. Albinele lucrătoare părăsesc stupii și nu se mai întorc murind pe undeva. În ultimii 20 ani au dispărut mai mult de 4000 de specii de albine de miere! Oare ce se va întâmpla, dacă vor dispărea în totalitate?

— Mierea, substanța cea mai hrănitoare de pe planetă, va dispărea, la fel ca și preparatele medicinale și cosmetice bazate pe acesta.

— 70% din toate fructele și legumele vor dispărea din magazine: merele, strugurii, piersicile, avocado chiar și cafeaua.

— Polenizarea artificială. În China, unde sunt prea puține albine, grădinarii umblă cu pensula și cu găletușa cu polen, dar aceasta compensează foarte puțin consecințele dispariției albinelor.

— Vor dispărea vacile, iar împreună cu ele și produsele lactate. Nu vor mai exista capre și oi din cauza absenței lucernei care este sursa energetică principală din alimentația lor. Lucerna nu este o iarbă simplă: are nevoie de polenizare.

— Vor dispărea hainele de bumbac la fel ca bumbacul. Motivul este același: absența polenizării.

Consecințele acestor schimbări sunt cu adevărat catastrofale. În multe țări va fi foamete. Chiar dacă porumbul, soia, orezul și unele unele rădăcinoase vor continua să crească, prețurile alimentelor vor crește de zeci de ori. Iar omenirea, primind doar o parte din substanțele necesare, se va afla îmbolnăvi.

Cu puțin timp în urmă David Attenborough, prezentator britanic, zoolog și scriitor, a postat următorul mesaj pe pagina sa de Facebook: „Dacă albinele ar dispărea de pe fața Pământului, oamenii ar putea supraviețui fără ele doar 4 ani.”

El, ca și mulți alți susținători ai animalelor, ne îndeamnă să ajutăm albinele și pe noi înșine. Pentru a face acest lucru este nevoie de doar o lingură de zahăr.

În perioada când înfloresc toate plantele, albinele deseori nu-și calculează bine puterile. Probabil că le-ați văzut cum stau pe pământ sau în iarbă, aflându-se în stare de somnolență. Pare că se află în stare de agonie sau chiar au murit, dar nu este chiar așa: nu le ajung pur și simplu puteri să se întoarcă la stup. Pentru aceasta albinele au nevoie de glucoză.

Punând o lingură de apă cu zahăr în curtea, livada sau grădina dumneavoastră, puteți să le oferiți albinelor obosite șansa de a se întoarce acasă. Acest lucru poate salva zeci de vieți ale acestor vietăți mici, dar foarte importante! Pentru ele vor fi de ajutor și florile de pe pervazuri și balcoane.

Poate că nu ați bănuit despre acest beneficiu al zahărului?

Distribuiți această informație importantă!

error: Content is protected !!