Nu are rost să luptați pentru viața unui muribund și să intrați în datorii – sfatul cutremurător al unui medic

Aproape orbiți de inexistența șanselor de supraviețuire, deseori, oamenii uită că persoana lor dragă, grav bolnavă, este pe moarte, iar ei trebuie să trăiască mai departe. Această lucru îl spune deschis medicul Margarita Alexeeva.

„Fiind încă la universitate, mă miram cât de multe boli și necazuri se întâmplă unui om. Îmi părea foarte ciudat, cum având atât de multe probleme noi putem trăi mulți ani și chiar naște copii sănătoși.

Noi suntem foarte norocoși. Fiecare dintre noi ar trebui să citească și să conștientizeze cele scrise aici. Dar există și o altă categorie de cetățeni, care în mod firesc, este foarte numeroasă. Sunt acei oameni mai puțin norocoși. Cei care s-au îmbolnăvit intrauterin sau imediat după naștere, sau mai târziu.

Printre acești nefericiți există mai norocoși și mai puțin norocoși. Există oameni care conștientizează incurabilitatea bolii lor sau a celor apropiați. Suferă, trec prin chinurile bolii și în final decedează. Acești oameni sunt parțial norocoși.

Dar, astăzi, voi vorbi despre cei care nu sunt prea norocoși și care sunt întâlniți mai des. Ei ne privesc cu ochi plini de durere de pe ecranele televizoarelor, calculatoarelor, panourilor publicitare. Dar de fapt noi vrem să ne gândim despre tristețe și rugăminți.

Desigur, majoritatea dintre ei sunt copii și ei nu înțeleg ce se întâmplă cu ei. Însă înțeleg adulții care au creat aceste spoturi publicitare. Ei cred că înțeleg. „Mica Ecaterina cu neuroblastom în stadiul 4 are nevoie urgentă de o operație în Israel.” „Să-l ajutăm pe micul Damian care are o tumoare la creier și are nevoie de un tratament în Elveția.” Deseori auzim asemenea cazuri.

Diferiți oameni, diferite familii, diagnoze asemănătoare, o singură soluție. Toate aceste strigăte de ajutor anterior provocau tristețe, iar acum supărare și iritare.

Rudele trec prin aceleași etape de suferință, la fel ca cei sunt pe moarte. Iar ceea ce vedem este doar o treime.

Probabil aș fi trecut și eu prin aceleași etape de suferință. Aș fi vândut apartamentul, aș fi pus boxe de colectare a banilor, aș fi vorbit despre miile de euro de care am nevoie pentru a face o operație sau un tratament în unica clinică din Germania, dar…

S-a întâmplat ca eu să fiu medic. Și înțeleg foarte bine că un pacient cu metastază este o condamnare. Și este soldat cu deces fie în România, fie în Germania, fie în Africa. Dacă nu mă credeți, verificați datele statistice.

Cancerul în ultima etapă de evoluție înseamnă întotdeauna moarte, mai mult sau mai puțin chinuitoare. Înseamnă durere, suferință.

Îmi pare foarte rău de cei care alimentează rudele cu iluzii că în Israel moartea nu mai este moarte.

Etapele terminale ale bolii sunt indicatori ale apropierii morții. Medicii din toate țările știu asta. Dacă un muribund a fost acceptat pentru tratament, s-a făcut doar pentru că suferința alături de speranță a fost mereu o afacere profitabilă.

De aceea, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru un copil pe moarte este să-l lăsați să moară. Aproape orbiți de inexistența șanselor de supraviețuire, deseori, oamenii uită că persoana lor dragă, grav bolnavă, este pe moarte, iar ei vor fi nevoiți să trăiască mai departe. Unde vor trăi dacă apartamentul a fost vândut pentru o clinică din Elveția?

Cu ce să trăiți dacă următorii zece ani trebuie să munciți pentru întoarcerea datoriilor? Nimeni nu se gândește la asta. Este o întrebare dureroasă. Dar și-ar fi dori cei care au decedat o asemenea jertfă?

Tot ce puteți face este să le fiți alături până în ultima clipă. Cheltuiți bani pentru anestezice de calitate (este mai puțin costisitor decât un tratament inutil în Europa). Mergeți împreună cu copilul la mare.

Oferiți-i mamei care moare un concert cu muzica ei preferată. Îndepliniți-le dorințele posibile. Fiți alături de ei, fiți puternici și nu-i lăsați să vă vadă sfâșiați de durere.

Pentru binele lor, lăsați-i să moară. Este un drept al lor, la fel ca dreptul la viață…”

loading...

error: Content is protected !!