Mereu am considerat aceste caserole inofensive. Iată care este de fapt adevărul…

Sunt mai mult de 20 de ani de când în viața noastră a apărut plasticul. Ambalajul a 80 % din produsele alimentare este din plastic, deoarece este mai profitabil, mai ușor de utilizat, în comparație cu sticla sau cartonul. Unii producători fac economii chiar și pe plastic, alegând unul mai ieftin și nepotrivit domeniului de producere.

Deși plasticul este un material accesibil și practic, el este foarte fragil. Plasticul se descompune la contactul cu diferite temperaturi, grăsimi, acizi, alcool… astfel toxinele ajung direct în alimente.

пластиковая тара для продуктов

Fasingur.info vă va ajuta să face deosebire între plasticul nociv sau toxic și cel sigur și reutilizabil. Pentru a determina acest lucru, este suficient să priviți pe fundul vasului. Producătorii sunt obligați să marcheze recipientele în conformitate cu destinația lor. De obicei, acest marcaj constă dintr-un triunghi din 3 săgeți cu o cifră în interior, sub care este o abreviere.

пластиковая тара для продуктов

 Marcarea recipientelor din plastic

PETE (1)

Tereftalatul de polietilenă (PETЕ, PET) este cel mai utilizat tip de termoplastic, folosit la ambalarea băuturilor răcoritoare, apei minerale, produselor lactate, uleiurilor vegetale. Poate fi reutilizat, dar să nu fie spălat cu apă fierbinte.

HDPE (2)

Polietilenă de densitate joasă care se utilizează pentru ambalajelor semirigide, ambalajelor decorative și pungilor pentru gunoi. Se consideră cel mai sigur pentru uz alimentar și poate fi reutilizat.

пластиковая тара для продуктов

PVС (3)

Policlorura de vinil un material pe bază de clor, rezistent și longeviv. Este folosită pentru producerea sticlelor de plastic. Experții avertizează: nimic în afară de apă nu se poate turna repetat. Laptele, uleiul și mai ales oțetul, turnate în aceste recipiente, deja după câteva ore vor conține cea mai periculoasă substanță cancerigenă – policlorură de vinil.

LDPE (4)

Polietilenă cu presiune înaltă care se folosește pentru ambalarea produselor chimice de curățare, precum și a jucăriilor, țevilor. Este destul de inofensiv și poate fi refolosit (însă nu pentru păstrarea alimentelor).

пластиковая тара для продуктов

PP (5)

Polipropilena este cel mai inofensiv și termorezistent plastic. Caserolele din acest plastic se utilizează pentru cuptoarele cu microunde și congelarea produselor. De asemenea, din el se produce folia alimentară, de aceea ea poate intra în contact cu alimentele. Alcoolul nu trebuie păstrat în astfel de recipiente, deoarece există posibilitatea de eliminare a formaldehidei.

PS (6)

Polistirenul este foarte toxic dacă este încălzit. Se folosește des la producerea veselei de unică folosință. Atenție! Nu se permite turnarea alcoolului și a băuturilor fierbinți. De asemenea, se interzice încălzirea alimentelor în aceste recipiente.

пластиковая тара для продуктов

OTHER (7)

Toate celelalte tipuri de plastic nu se utilizează atât de des. Dacă aveți posibilitate alegeți recipiente care au un marcaj clar. Nu cumpărați produse care nu au nici un marcaj.

Folosiți recipientele doar conform marcajelor. Plasticul este pentru păstrarea apei și nu este recomandat să păstrați ulei sau produse lactate. Nu se știe cum va reacționa plasticul dacă va fi în contact cu alte materiale în afara destinației.

error: Content is protected !!