Leo Bocheria: ”Modul nesănătos de viață este soarta oamenilor slab educați!”

Leo Bocheria deseori este numit omul orchestră. Savant, cardiolog, activist civic, profesor, promotor al modului sănătos de viață și pur și simplu un om sociabil care își împarte  experiența cu noi și rețetele pentru un mod sănătos de viață.

Este o amăgire să crezi că poți face un om sănătos dintr-unul care 40 de ani a fumat. Se poate doar de încercat să-i prelungești viața. Însă, putem învăța o generație care încă nu a cunoscut viciile să trăiască conștient sănătos.

Experiența noastră ne arată că un om care a cotit pe drumul vieții sănătoase, de fapt sunt 5-6 persoane pe care el îi va convinge să renunțe la fumat, la alcool și să deschidă geamul… Modul nesănătos de viață este soarta oamenilor puțin educați. Noi nu avem deprinderea să aflăm care este starea sănătății noastre.

După efectuarea unui studiu am constatat că în centrul Moscovei locuiesc cei mai sănătoși oameni. Am rămas șocați. Cum poți fi sănătos respirând un aer murdar, auzind foarte mult zgomot și fiind supus la foarte mult stres etc.

În zona centrală a Moscovei locuiesc cei mai mulți oameni cu studii superioare, oameni care nu își permit să fie indiferenți față de sine însuși. Un om cu studii, în mod regulat, se spală pe dinți, face duș, respectă un anumit regim al zilei, nu consumă alcool în exces, nu se droghează…

Cu 35 de ani în urmă nemții și-au pus drept scop însănătoșirea poporului. Pentru aceasta au fost create toate condițiile: multe benzi de alergat în diferite instituții, trasee speciale pentru alergat în parcuri, bazine, lacuri artificiale etc. Această dragoste față de sport s-a păstrat și până astăzi. De aceea, longevitatea la ei este mult mai mare.

Noi în general am încetat să alergăm, am încetat să mergem… Nu avem condiții pentru asta. Anterior puteam merge câteva străzi pe jos, acum nu pot, deoarece sunt prea multe mașini și nu sunt în siguranță.

Am inițiat o campanie despre modul sănătos de viață și marea majoritate a celor interesați au spus că avem toate condițiile, dar ne lenevim, consumăm alcool și mâncăm la întâmplare.

Fost fumător

Fiind un fumător înrăit, cu 20 de ani de fumat în spate, am renunțat într-o clipă la fumat datorită unui pacient. El m-a întrebat cum puteți sta într-un cabinet plin cu fum și puteți muri în orice clipă din cauza a foarte multe afecțiuni. Nu aveam ce să-i răspund.

Despre diete

În septembrie anul trecut am renunțat la ciocolată. Mâncam foarte multă, era un fel de doping. O mâncam după operații. Am renunțat la zahăr, pâine și sare. Am slăbit 9 kg.

Acum dimineața mănânc brânză de vaci, după intervenții mănânc un ou și deja seara o cină completă.

Despre sine

În această viață am doar un singur rol: cea de cardiochirurg. Această meserie îmi ia până la 16 ore pe zi. Restul activităților derivă din aceasta. Într-o zi am simțit că trebuie să spun ceva acestei lumi, deoarece cred că multe trebuie schimbate. Nu voi putea face singur această schimbare, dar participarea la acest proces va fi o plăcere. În acel moment a fost creată Liga poporului sănătos și am fost ales președinte.

Prin intermediul acestei Ligi, noi încercăm să schimbăm treptat conștiința oamenilor pentru care modul sănătos de viață este un simplu zvon.

Optimistul despre relaxare

Există foarte multe metode de relaxare în afară de cele dăunătoare sănătății. Am avut un cunoscut care a murit la 93 de ani. El aproape până la moarte a dansat împreună cu soția sa. Dansul a fost cheia longevității și fericirii lui.

Iată o rețetă simplă pentru a renunța la vicii: creați-vă obiceiuri sănătoase.

Există femei frumoase, bărbați frumoși, literatură clasică, sport, muzică… Întreaga lume este plină de culori pe care le vedeți altfel când sunteți liberi de orice invidie. Aceste culori și conținutul lor sunt cel mai bun stimul de a începe viața de la început!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!