Insula pe care oamenii au uitat să moară…

În Grecia există o insulă în care oamenii trăiesc până la vârsta de 100 de ani și continuă să se bucure de viață și să lucreze activ.

Locuitorii insulei se bucură de un vin roșu foarte bun, joacă domino până târziu şi au un ritm relaxat de viată.

Și acesta nu este singurul miracol care se întâmplă pe insula Ikaria.

Grecul Stamatis Moretis a venit în America la scurt timp după război și a rămas acolo. S-a căsătorit cu o americancă de origine greacă, au cumpărat o casă mică unde s-au născut cei trei copii ai lor.

În 1976 a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Apoi diagnosticul a fost confirmat de alți nouă medici. Când avea peste 60 de ani i s-a spus că mai are de trăit doar nouă luni.

Moretis a decis să nu-și piardă timpul cu tratamente inutile, dar să-și petreacă ultimele luni din viață în patria sa, insula Ikaria, și să fie îngropată în țara strămoșilor săi, mai ales că înmormântarea în America costă o avere și nu dorea să fie o povară pentru rude.

Ajungând pe insulă, Moretis și soția sa Yelpiki s-au stabilit într-o casă mică. Primele zile a stat doar în pat. Apoi a început să se ridice și să meargă la biserica locală. Pe urmă, în fiecare seară, au început a-l vizita niște prieteni vechi. Beau vin și vorbeau ore întregi. Moretis se gândea mereu că măcar va muri fericit.

După câteva luni a început a se simți mai bine. Într-o zi s-a simțit într-atât de puternic încât a început să lucreze în grădină. Nu se aștepta să aibă timp să guste din roadele muncii sale, se bucura pur și simplu de munca sa.

A mai trecut jumătate de an. Moretis și-a strâns roada și a început a prelucra podgoria familiei. Se trezea când avea chef, lucra câte o jumătate de zi, își pregătea masa de prânz și dormea mereu după mâncare. Seara mergea la o tavernă locală și juca până la miezul nopții domino cu prietenii săi. A mai construit două camere ca să poate veni copiii să-i viziteze.

Au trecut trei decenii și jumătate de când Moretis a aflat de diagnosticul teribil. Are, la moment, 97 de ani conform documentelor oficiale. Dar el consideră că are 102 de ani și nu are nici un fel de cancer. Nu a făcut chimioterapie, nu a luat pastile și, în genere, nu a primit nici un fel de tratament. Unicul lucru pe care l-a făcut a fost să se mute pe insula Ikaria.

Stamatis Moretis în grădina sa:

În 2008 un grup de oameni de știință au început să studieze fenomenul de longevitate al populației din Ikaria. Au început să-i caute pe cei născuți între 1900 și 1920 și sunt încă în viață. S-a dovedit că ajung până la 90 de ani de 2,5 ori mai mulți locuitori ai Ikaria decât, de exemplu, locuitorii Americii. Și când ajung la bătrânețe se simt mult mai bine. Pot avea foarte rar depresie ori demență; de regulă au mintea lucidă până la urmă. Pentru comparație aproape jumătate dintre americanii care au peste 85 de ani prezintă semne de boală Alzheimer.

Unul din medicii locali din Ikaria, Ilias Leriadis, povestește: „Oamenii de aici se distrează până târziu, dar se tot trezesc târziu și vor trage neapărat un pui de somn în timpul zilei. Nimeni nu poartă ceas. Dacă veți invita pe cineva la prânz, oaspeții pot să apară pe la zece dimineața sau la șase seara. Nu-și fac griji în privința timpului și a banilor.”

„Ikarienii trăiesc într-o comunitate. Insula se află departe de aglomerație. De aceea locuitorii insulei s-au bazat mereu doar pe propriile forțe, au fost izolați de toată lumea și au avut mereu grijă unii de alții.

Pe lângă aceasta Leriadis a vorbit despre proprietățile miraculoase ale plantelor locale din care locuitorii insulei își pregătesc ceai: maghiran, salvie, menta, rozmarin… Aici mai este populară și băutura pregătită din păpădie și lămâie. La fel și mierea care tratează totul: începând de la tăieturi și terminând cu mahmureala. Persoanele în vârstă își încep ziua mâncând o lingură de miere.

Oricare ar fi cauza longevității lor, dar oamenii sunt plini de energie: un bătrânel de 95 de ani, de exemplu, cântă la vioara, iar o femeie de 98 de ani administrează un hotel mic și seara joacă poker.

Cu zece ani în urmă Moretis a mers în America.

Voia să-i găsească pe medicii care l-au diagnosticat pentru a-i ruga să-i explice ce i s-a întâmplat. Dar a aflat că muriseră.

error: Content is protected !!