Indicatorii de tensiune arterială în funcție de vârstă! Urmăriți să nu scăpați momentul!

Din păcate astăzi una din cele mai răspândite probleme de sănătate o reprezintă valorile scăzute sau ridicate ale tensiunii arteriale. Această patologie are o influență puternică asupra stării generale a omului și poate avea urmări destul de grave.

© DepositPhotos

Tensiunea sistolică reprezintă valoarea superioară a tensiunii, ce se formează în momentul în care inima pompează sângele spre organele interne. Tensiunea diastolică este valoarea minimă, adică momentul dintre două bătăi ale inimii.

© DepositPhotos

Tensiunea arterială

Valoarea normală a tensiunii arteriale la maturi e considerată 120/80 mmhg. Dar fiecare organism este unic, de aceea nu putem folosi un șablon universal în această privință.

Pentru a afla care este valoarea normală a tensiunii arteriale în funcție de vârstă, e suficient să folosiți aceste tabele. (vezi prima poza din articol pentru a afla valoarea normala a tensiunii pentru maturi)

De aici este clar că, cu cât mai în vârstă este organismul, cu atât mai mare este valoarea normală a tensiunii arteriale. Acest fapt se datorează schimbărilor la nivelul sistemului cardio-vascular ce se petrec odată cu înaintarea în vârstă.

Dacă adesea vă simțiți slăbiți, cauza ar putea fi variațiile tensiunii arteriale. În asemenea cazuri se recomandă să duceți evidența valorilor tensiunii pe parcursul unei luni, pe care să le înregistrați într-un carnet, pe care ulterior să-l prezentați medicului.

© DepositPhotos

Produse ce determină creșterea tensiunii arteriale

1. Fructe uscate

E mult mai folositor să mâncați dimineață câteva fructe uscate decât să beți o ceașcă de cafea. Mâncarea bogată în potasiu și fibre crește tensiunea arterială. Curmalele și caisele uscate sunt foarte bogate în potasiu.

Oamenilor cu tensiune scăzută li se recomandă să mănânce fructe uscate de 6 ori pe zi. Evitați modul de viață sedentar, mișcarea în general normalizează tensiunea. De asemenea e foarte binevenită gimnastica de dimineață.

© DepositPhotos

2. Nuci

Tot felul de nuci conțin nu doar potasiu, ci și magneziu, fier, zinc, seleniu, dar și vitamine din grupul B. Acest fapt face din ele un produs excelent pentru cei ce suferă de hipotensiune.

Dacă vă numărați printre aceștia, ar fi foarte util să aveți mereu la îndemână câteva nuci și fructe uscate. Acestea pot fi mai eficiente decât pastilele!

© DepositPhotos

3. Ardei iute

Ardeiul iute, la fel ca și condimentele iuți, măresc tensiunea arterială. Același efect îl are și sarea, dar consumul acesteia trebuie să rămână moderat.

Ardeiul iute conține alcaloidul capsaicină, un puternic antioxidant care încetinește îmbătrânirea și are proprietăți anti-cancer.

© DepositPhotos

4. Schizandra

Fructele uscate ale schizandrei conțin acizi organici și uleiuri esențiale. Imediat ce consumați 2 fructe mici, sistemul nervos central se tonifiază, iar tensiunea arterială crește.

© DepositPhotos

Produse ce determină scăderea tensiunii arteriale

1. Apă cu lămâie și miere de albine

Stoarceți sucul a o jumătate de lămâie în 250 ml de apă minerală. Adăugați 1 linguriță de miere de albine și amestecați bine. Acest remediu simplu va acționa după doar 30 de minute!

© DepositPhotos

2. Chefir și scorțișoară

E uimitor că scorțișoara amestecată cu chefir scade tensiunea arterială. Adăugați 1 linguriță de scorțișoară în 1 pahar de chefir, amestecați bine și consumați băutura.

© DepositPhotos

3. Fructe de călin

Pentru a coborî de urgență valorile tensiunii arteriale, mestecați câteva bobițe de călin. Le puteți folosi atât proaspete, cât și uscate.

© DepositPhotos

4. Țelină

Țelina normalizează tensiunea arterială și previne schimbările bruște ale acesteia. Hipertensiunea poate fi ținută sub control cu doar 5-7 crenguțe de țelină pe zi! E foarte comod să porți verdeața cu tine și să o mesteci atunci când ai ocazia.

© DepositPhotos

Acum începe sezonul fructelor și legumelor proaspete, profitați din plin de această ocazie și aveți grijă de propria sănătate!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!