Încetinirea îmbătrânirii: bătrânețea începe cu semnalele trimise de la creier! Este important să ne menținem vârsta psihologică.

Toată lumea a realizat de mai mult timp că așa-numita vârstă din pașaport nu are nimic de-a face cu vârsta biologică. În cazul femeilor se observă cel mai bine acest lucru. Probabil ați observat că unele femei la vârsta de 30 de ani arată ca de 50, iar unele femei de 60 de ani pot concura cu fete atrăgătoare cu vârsta de 25 de ani. De ce se întâmplă acest lucru?

Cercetătorii susțin că rolul-cheie în ceea ce ține de longevitate nu-l deține genetica și nici produsele pentru menținerea tinereții. Creierul este cel care determină îmbătrânirea noastră.

© DepositPhotos

Vârsta social-psihologică

Există asemenea concept cum ar fi vârsta psihologică a unei persoane. Anume acesta determină aspectul și comportamentul și depinde complet de procesele care au loc în creierul nostru. La începutul secolului al XIX-lea, un bărbat sau o femeie cu vârsta de 35-40 de ani erau considerați bătrâni. La momentul actual oamenii trăiesc mai mult, de aceea ar fi oportun să ținem cont de modificările clasificării vârstelor.

© DepositPhotos

OMS a definit noi limite de vârstă: la momentul actual tinerețea durează între 25 și 44 de ani. Deci la 40 de ani femeile sunt încă tinere. Între 44 și 60 de ani este vârstă de mijloc, între 60 și 75 de ani – maturitatea și numai la vârsta de 75-90 de ani apare bătrânețea. Cei care au peste 90 de ani se numesc longevivi.

© DepositPhotos

Cu toate acestea nu toată lumea este în stare să-și mențină corpul și fața tinere chiar și la aeeași 40 de ani, cu atât mai mult la 50 și 60. Ca să rămânem la maturitate tineri cu trup și suflet ne împiedică, în primul rând, psihologia și atitudinile noastre față de viață. De acești factori depinde mult și frumusețea noastră exterioară. Principala ipoteză, pentru studiul căreia s-au cheltuit miliarde de dolari, afirmă: îmbătrânirea noastră depinde de creier.

© DepositPhotos

Acest lucru este ușor de dovedit. La începutul vieții creierul nostru se dedică cunoașterii lumii, studiilor și diferitor analize și sinteze. Drept consecință întregul nostru organism este inclus în aceste procese și funcționează la maxim. Dar, pe măsură ce lumea devine neinteresantă, încetăm să studiem, să ne extindem competențele, începe îmbătrânirea. Creierul și corpul nu mai lucrează activ. De aici și apar diverse boli cum ar fi Alzheimer.

Este foarte important să observăm la timp îmbătrânirea psihologică. Există 3 indicatori principali ai acesteia.

Indicatorii îmbătrânirii psihologice 

1. Atitudinea față de timp 

De îndată ce aveți senzația că toate cele mai bune evenimente din viața voastră au avut deja loc și pentru altele a trecut timpul, atunci ați început să îmbătrâniți. Din punct de vedere psihologic vârstnicii trăiesc cu amintirile, tinerii cu planurile. Pesimismul, lipsa planurilor, depănarea nesfârșită a amintirilor – toate acestea sunt indicatorii îmbătrânirii psihologice și catalizatorii celei biologice.

Nu e de mirare că în America, după 60 de ani, oamenii se înscriu la universități, merg la diferite cursuri. Tot ceea ce este nou ne face mai optimiști și activează funcțiile creierului nostru, deci ne întinerește.

© DepositPhotos

2. Restricțiile

Îmbătrânirea psihică are conexiune strânsă cu mila de sine: „La 50 de ani nu pot să fac ceea ce făceam la 20. Nu voi mai putea sări cu parașuta.” Cu vârsta, bineînțeles, introducem tot mai multe restricții legate fie de starea noastră fizică fie de responsabilități (copii, angajați).

Dar odată cu fiecare perioadă a vieții noastre ni se deschid noi oportunități. Dacă este dificil să faceți un efort fizic, puteți să începeți a vă dezvolta abilitățile creative.

Studiați limbile străine, faceți drumeții, vizitați țări noi, organizați diferite evenimente.Astfel nici persoanele de 20 de ani nu vor putea să concureze cu Dumneavoastră. Nu vă fixați limite, ci căutați oportunități.

© DepositPhotos

3. Stabilitatea emoțională

Știința modernă și înțelepciunea milenară au dovedit că oamenii recunoscători și fericiți trăiesc mai mult și arată mai bine. Psihicul stabil este garanția tinereții. O persoană care știe să se adapteze și să treacă peste dificultăți, să nu ia totul prea aproape de inimă și să nu se axeze asupra problemelor va fi întotdeauna mai tânără.

Oamenii veseli au mai puține riduri și sunt mai atrăgători.

Capacitatea de a vedea binele, de a avea un simț al umorului și de a mulțumi pentru fiecare zi trăită sunt factorii care ne ajută să ne menținem tineri. Acest lucru se datorează unui număr de procese hormonale și neurochimice care se produc în creier.

© DepositPhotos

Dezvoltați-vă, bucurați-vă mereu și, cel mai important, nu vă gândiți la vârsta din pașaport! Multe persoane încetează să lucreze asupra lor doar pentru că, la 50 de ani, de exemplu, este deja târziu pentru anumite lucruri. Aceasta este viața noastră, emoțiile noastre, corpul nostru. Nimeni nu are dreptul să ne reproșeze în nimic.

Anume starea Dumneavoastră psihologică determină îmbătrânirea biologică. Scrieți-ne în comentarii dacă sunteți de acord cu aceasta.

Distribuiți acest articol informativ ca să-l citească și prietenii Dumneavoastră!

error: Content is protected !!