Iată de ce trebuie să faci baie doar o dată pe săptămână! Argumentele sunt descurajatoare.

Cât de des faceți baie? O mulțime de oameni obișnuiesc să facă duș în fiecare zi. Pentru ei e ceva normal să petreacă cel puțin 10 minute pe zi în duș. Dar această practică este fundamental greșită. Bineînțeles igiena trebuie să fie prioritate și nimeni nu neagă acest lucru, dar asta deloc nu înseamnă să faci baie în fiecare zi.

Redacția noastră vă prezintă un articol în care este abordat acest subiect și în care se explică de ce anume e contraindicat să faceți baie în fiecare zi.

© DepositPhotos

Cât de des poți face duș

Să începem cu niște date statistice. Când faceți baie, se cheltuie în jur de 60 litri de apă. Dacă faceți baie în cadă, cantitatea crește până la 200 litri. Astfel o familie alcătuită din 4 persoane care fac duș zilnic cheltuie peste 80.000 litri de apă pe an.

© DepositPhotos

Luând în considerație prețurile actuale pentru apă și curent electric, se obține o sumă impunătoare. În afară de aspectul financiar, această practică are un impact negativ și asupra mediului, căci producerea curentului electric și furnizarea apei afectează considerabil ecologia.

© DepositPhotos

Unii ar putea spune că asta nu e atât de important, căci să faci baie zi de zi este o necesitate obligatorie. Dar există fundament medical pentru a contrazice această părere. Dermatologii consideră că dacă un copil face baie zi de zi, pielea sa pierde capacitatea de a lupta contra bacteriilor. Ei afirmă că un contact timpurii al pielii cu murdăria din jurul nostru o face mai puțin sensibilă la infecții.

© DepositPhotos

Nouă ne place să folosim tot felul de produse pentru baie: săpunuri, geluri, șampoane etc. Medicii afirmă că utilizarea deasă a acestor produse scade considerabil nivelul grăsimilor din piele și omoară bacteriile benefice. Același lucru se referă și la relația șamponului cu părul și pielea capului: utilizarea deasă a șamponului duce la scăderea stratului protector al părului și pielii, fapt ce duce la apariția mătreții.

© DepositPhotos

Cum credeți, cui îi este convenabil ca populația să folosească aceste cantități enorme de produse pentru baie? Bineînțeles companiilor care le produc. Pare ciudat, dar obiceiul de a face baie zilnic este impus ca normă culturală și nu este o necesitate fiziologică. Igiena este foarte importantă și nu trebuie nicidecum neglijată, dar asta nu înseamnă că trebuie să folosim atâta săpun și alte produse similare.

© DepositPhotos

Majoritatea impunătoare a pielii noastre este ascunsă sub haine și practic nu intră în contact cu mediul înconjurător, respectiv ea nu are nevoie de spălare zilnică. Sigur locurile mai sensibile (subsuorile, zonele intime, picioarele) au nevoie de o igienă suplimentară. Și, bineînțeles, mâinile, care trebuie spălate des cu săpun.

© DepositPhotos

De fapt nu există o regulă strictă privind cât de des și de mult trebuie să ne spălăm. Totul depinde de modul de viață, climă și particularitățile fiziologice ale fiecăruia. Evident cu cât mai mare este activitatea fizică, cu atât corpul trebuie spălat mai des.

În general o baie caldă și rapidă de 2 ori pe săptămână va face față cu ușurință necesităților igienice ale organismului. Așadar este nevoie de o abordare individuală, dar excesul de zel în privința spălării are urmări nefaste asupra sănătății.

Dvs. ce credeți despre asta? Spuneți-ne opiniile în comentarii!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!