Hormonul tinereții: un ajutor “magic” al frumuseții veșnice

Melatonina este principalul hormon al epifizei omului. Nivelul acestui hormon se restabilește activ în timpului somnului nocturn, anume între orele 23 și 3 dimineața. În general melatonina se secretă din aminoacidul triptofan, care ajunge în organism odată cu hrana,

Procesul se petrece în felul următor: triptofanul ajunge la glanda pineală prin sânge, unde se transformă în “hormonul fericirii”, serotonina, iar în timpul somnului de noapte aceasta se transformă la rândul său în melatonină.

Nivelul melatoninei de obicei scade către vârsta de 60 de ani, fapt ce determină o calitate proastă a somnului, când bătrânii adorm greu și se trezesc foarte ușor. Dar sinteza de melatonină poate fi echilibrată chiar și la vârstele înaintate.

Organismul trebuie obișnuit să adoarmă la aceeași oră în fiecare zi. Totodată alimentația trebuie să fie bogată în melatonină și vitamine.

Rețineți: cu cât mai târziu mergeți la somn, cu atât mai puțin se secretă acest hormon. Prin urmare cu cât mai devreme vă culcați, cu atât vă întăriți sănătatea și frumusețea.

Pentru a echilibra somnul, respectați următoarele recomandări:

● Evitați stresurile seara. Sistemul nervos trebuie să fie calm și echilibrat. Rețineți că situațiile de stres încetinesc sinteza melatoninei.

● Includeți în meniul cinei produse bogate în triptofan. Printre acestea se numără: laptele, fructele de mare, carnea de pui și de curcan, peștele, ficatul, ouăle, brânza de vaci, terciul de ovăz, cartofii copți, salatele, arahidele, migdalele, semințele de dovleac, curmalele, bananele.

● Nu mâncați înainte de somn. E mai bine să beți un pahar de lapte cu miere de albine sau o ceașcă de ceai din ierburi. Aceste produse stimulează sinteza de melatonină.

● Dormitorul trebuie să fie destinat exclusiv somnului. Această cameră nu este pentru discuții la telefon, emisiuni TV, filme etc.

● Somnul e mai calitativ într-o încăpere ușor răcoroasă și bine ventilată, de aceea e indicat să țineți geamul din dormitor deschis în regimul de ventilare.

● Melatonina poate fi administrată ca medicament. Hormonul este produs prin sinteză artificială și se vinde în pastile sau capsule. Doar medicul poate prescrie doza corectă! Nu luați medicamentul fără consultație medicală profesionistă.

● Sinteza de melatonină crește considerabil după măcar o oră de activitate fizică.

● Odată cu înaintarea în vârstă glanda pineală este supusă procesului de calcificare, fapt ce îi reduce activitate. Pentru a preveni acest lucru respectați o dietă sănătoasă, bogată în antioxidanți care să neutralizeze radicalii liberi. Evitați alcoolul, mâncarea grasă și nu fumați niciodată.

Un nivel suficient de melatonină înseamnă:

● Restabilirea forțelor vitale.

● Întinerirea organismului.

● Protecția celulelor împotriva agenților cancerigeni, radiației, erbicidelor și pesticidelor.

● Prevenție împotriva cancerului.

● Încetinirea proceselor de îmbătrânire.

● Întărirea sistemului imunitar.

● Controlul masei corporale, prevenirea obezității.

● Rezistență la stres.

● Echilibru emoțional.

● Reducerea nivelului de colesterol.

● Reducerea tensiunii arteriale și a durerilor de cap.

● Ameliorarea aritmiei cardiace.

● Reducerea riscului de osteoporoză.

Melatonina are un puternic efect antioxidant și antitumoral. Acesta este un adevărat hormon al tinereții!

error: Content is protected !!