Etapele alcoolismului. Lucruri ce trebuie știute pentru a identifica problema la momentul potrivit!

Mulți dintre noi își permit să servească la masă 1-2 pahare de băuturi alcoolice în compania prietenilor. Dar pentru unii acest gest de relaxare după o zi grea se transformă într-o problemă foarte gravă.

Alcoolismul este o boală care constă în dependența de băuturile alcoolice. Pe zi ce trece bolnavul simte nevoie să bea tot mai mult pentru a se îmbăta, acest fapt îl face să nu se mai poată opri…

Pe lângă dependența psihologică apare și cea fiziologică – organismul practic cere consum de alcool. Iar urmările triste le știm cu toții: conflicte în familie, probleme la serviciu, stare psihologică degradată etc.

pixabay.com

Consumul excesiv de alcool afectează grav sănătatea ficatului, iar cercetările recente indică și o legătură directă cu dezvoltarea bolilor oncologice. La toate acestea se adaugă și acțiunile omului în timpul stării de beție: agresivitate, nesimțire, iar în cazuri extreme chiar sinucidere sau alte crime. Specialiștii afirmă că durata de viață a alcoolicilor este mai mică cu 10-12 ani față de medie.

Probabil dvs. considerați că nu aveți o astfel de problemă. Dar ar fi bine să cunoașteți cum evoluează boala, pentru a putea lua măsurile necesare înainte să fie prea târziu.

Etapele alcoolismului

1. Componenta emoțională

La oamenii afectați de alcoolism se observă o anumită evoluție emoțională chiar din stările incipiente ale bolii.

Omul simte o euforie și o îmbunătățire considerabilă a dispoziției chiar după o cantitate mică de alcool consumat. Văzând un asemenea efect, omul apelează tot mai des la băuturi alcoolice, dar cantitatea necesară pentru a obține aceleași senzații devine tot mai mare.

Creșterea consumului de alcool la această etapă poate provoca primele neplăceri: senzații neplăcute dimineața, conflicte în familie sau la serviciu. Asta se datorează efectului emoțional al alcoolului, care inhibă sentimentele de vină, rușine, responsabilitate etc.

2. Componenta fiziologică

Aici se identifică 3 etape de evoluție a bolii în raport cu efectele sale asupra organismului.

Adaptarea. Creșterea treptată a consumului de alcool face ca organismul să se adapteze la noile realități. Prin urmare pentru a obține senzații tari este nevoie de cantități tot mai mari de băutură și trecerea la băuturi mai tari.

Dependența. Sindromul mahmurelii este foarte puternic: greață, tremur, transpirație abundentă, iar uneori chiar spasme și halucinații. Pentru a scăpa de aceste efecte dependentul consumă și mai mult alcool. De multe ori la această etapă omul, fiind conștient de starea sa, începe să bea pe ascuns, așa încât să nu îl vadă familia și rudele.

Degradarea sănătății. Dependența îndelungată de alcool are un efect devastator asupra tuturor organelor și sistemelor, unele din ele având efect letal.

Boli de ficat provocate de alcoolism

Ficatul este filtrul natural al organismului nostru. Fiecare porție de alcool consumat duce la moartea unui număr de celule, iar procesul de regenerare este destul de lent.

La etapele inițiale multe boli de ficat sunt asimptomatice. Dar în fazele mai târzii apare îngălbenirea pielii gingașe din jurul ochilor, greață, probleme cu greutatea corporală, umflături, apariția sângelui în urină și scaun ș.a.

Etapele îmbolnăvirii ficatului

1. Depuneri de grăsime

Consumul excesiv de alcool duce la depunerea de grăsimi. Inițial ele se depun pe suprafața exterioară a ficatului, după care pătrund și în interior, în segmentele cu celule moarte. Boala nu se manifestă prin simptome pronunțate, iar în cazul încetării consumului de alcool depunerile dispar în câteva săptămâni.

2. Hepatită

Hepatita alcoolică reprezintă o inflamație cronică a ficatului, provocată de consumul de alcool. Și în acest caz renunțarea totală la alcool poate îmbunătăți considerabil situația.

3. Ciroză

Acesta e stadiul final al îmbolnăvirii ficatului, când celulele organului încep să moară definitiv. Trebuie remarcat că de multe ori ciroza este asimptomatică până la faza în care deja este necesar un transplant de ficat.

 

Este oare alcoolul un subiect problematic pentru dvs.? Cel mai corect răspuns la această întrebare îl puteți oferi doar dvs.

Gândiți-vă puțin: vi s-a spus vreodată că uneori exagerați cu cantitățile consumate? Vi s-a întâmplat să mergeți la serviciu sau la unele întâlniri/evenimente în stare de mahmureală? Ați încercat vreodată să învingeți mahmureala consumând și mai mult alcool? Vi se întâmplă să vă simțiți vinovat după beție?

Nu uitați că una din particularitățile alcoolismului este că omul refuză categoric să recunoască faptul că este bolnav. Este nevoie de multă sinceritate și de o voință puternică pentru a învinge această maladie crudă!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!