Dieta metabolică care a trecut testul timpului. Iată cum trebuie să vă alimentați corect pentru a slăbi!

Marea majoritate a medicilor nutriționiști le recomandă pacienților una și aceeași dietă. Dar metabolismul poate să difere mult de la o persoană la alta, fapt ce nu poate fi ignorat atunci când e vorba de dietă.

Savanții care au elaborat dieta metabolică au identificat pe cale științifică felul în care reacționează diferite tipuri de oameni la aceleași produse. O astfel de dietă este perfectă pentru o slăbire pe cale naturală, căci ia în considerație predispoziția fiziologică a organismului față de diferiți factori.

Apariția teoriei tipurilor metabolice

În anii 1930 medicul stomatolog Weston Price a determinat că nu există o dietă care să satisfacă nevoile tuturor oamenilor. Cercetările ulterioare efectuate de George Watson, Rudolf Wille, James și Peter D’Adamo ș.a. au determinat că dieta metabolică poate trata asemenea boli ca artrită, sindromul oboselii cronice, obezitate, boli cardiace și chiar cancer.

Trei tipuri de figuri în funcție de metabolism

Astăzi specialiști diferențiază trei tipuri metabolice de bază: proteic, carbo și mixt. Spre deosebire de alte diete, care recomandă același meniu pentru toată lumea, teoria tipurilor metabolice abordează fiecare om în mod individual. Întrucât metabolismul diferă de la un om la altul, nu se poate prescrie tuturor aceeași dietă!

Pe baza cercetărilor lui William Kelly și a predecesorilor săi, savanții contemporani au elaborat diete distincte pentru fiecare tip metabolic.

Dietă pentru tipul proteic

La oamenii cu tipul proteic de metabolism domină sistemul nervos parasimpatic. Astfel de oameni se simt mereu flămânzi și preferă produsele sărate și grase. Persoanelor cu acest tip metabolic le sunt contraindicate dietele slab calorice.

Acumularea excesului de kilograme se datorează de obicei consumului excesiv de mâncare. Acești oameni, fiind foarte activi, epuizează repede energia și simt nevoia de a o restabili prin alimentație.

O dietă folositoare: produse bogate în proteine și grăsimi (de ex. dietele lui Dukan, Atkins, dieta paleolitică, LCHF ș.a.). Cantitatea de carbohidrați trebuie redusă până la minimul necesar.

Produse recomandate: ficat de vită și pui, carne de vită, pateuri de carne etc.

Dietă pentru tipul carbo

În această categorie intră oamenii la care domină sistemul nervos simpatic. Ei rareori simt o poftă mare de mâncare și chiar dulciurile nu îi sensibilizează suficient de mult. În ciuda acestui fapt mulți dintre ei au probleme cu greutatea corporală, iar figura cea mai răspândită printre ei este cea de tip A.

Un astfel de organism însușește greu energia, de aceea are nevoie de carbohidrați, care se descompun repede și asigură fluxul de energie necesar. Această energie se consumă la fel de repede, iar organismul are nevoie de o nouă porție de mâncare bogată în carbohidrați.

O dietă folositoare: orice dietă bogată în carbohidrați și totodată săracă în grăsimi și proteine ușoare.

Produse recomandate: pâine din cereale integrale, orez brun, hrișcă, legume, fructe, carne de vită și de pui, pește.

Dietă pentru tipul mixt

La oamenii cu acest tip de metabolism este un echilibru în cele două sisteme nervoase. Ei au un apetit moderat, de aceea se confruntă cu probleme de greutate destul de rar. În schimb ei sunt supuși adesea oboselii, tulburării și îngrijorării.

Excesul de kilograme apare în urma dezechilibrului între produsele proteice și cele bogate în carbohidrați, precum și în urma depășirii normei de calorii consumate.

O dietă folositoare: proporția ideală între carbohidrați, grăsimi și proteine este de 40:30:30.

Produse recomandate: ouă, cașcaval tare, iaurt, tofu, semințe și nuci.

Teoria tipurilor metabolice explică de ce unele diete au un rezultat excelent la unii oameni, iar la alții practic nu au nici un efect. Tipul metabolic al dvs. poate fi determinat cu ajutorul unor analize simple de sânge și urină.

Fiți sănătoși și alimentați-vă cât mai corect!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!