De câțiva ani fac ceai fermentat din frunze de coacăză neagră. Vreau să vă împărtășesc rețeta!

Consumul de ceai nu este doar o activitate plăcută, ci și foarte benefică. Mai ales atunci când e vorba de un ceai făcut din plante naturale, cum ar fi frunze de zmeură, coacăză neagră, căpșuni ș.a. Ceaiul este și mai savuros dacă îl consumăm după o zi grea la serviciu.

Ceai din coacăză neagră

Mulți oameni nu știu că există diferite ceaiuri din coacăză neagră. Gustul, aroma și beneficiile acestui ceai depind mult de modul în care este preparat.

Dar cum se prepară cel mai folositor ceai din frunze de coacăz? Întâi de toate trebuie să uscați frunzele printr-o metodă anume, ca să obțineți așa-numitul ceai fermentat.

Mod de preparare

Strângeți frunzele de coacăz într-o dimineață fără ploaie. Dacă frunzele nu sunt evident murdare, e recomandat să nu le spălați. Ideal ar fi să strângeți frunzele în perioada când coacăzele sunt coapte. Pentru procesul de fermentare este nevoie de cel puțin 0,5 kg de frunze.

Începeți zvântarea frunzelor. Așterneți pe o suprafață (pervaz, masă etc.) un prosop de bumbac sau in și împrăștiați uniform frunzele într-un strat de 3-5 cm. Zvântarea trebuie să aibă loc într-o încăpere închisă, unde nu este curent de aer. De asemenea frunzele trebuie protejate de acțiunea directă a razelor solare.

După ceva timp verificați frunzele: strângeți-le în pumn, dacă după asta ele și-au păstrat forma “șifonată”, atunci totul e gata. Dacă le zvântați peste măsură, frunzele se vor fărâmița.

Puneți frunzele într-o pungă de plastic și așezați-o în congelator pentru 24 de ore. Apoi împrăștiați iarăși frunzele pe masă și lăsați-le să se dezghețe.

Pentru a lansa procesul de fermentare, faceți mici tubulețe din frunze, strângându-le între palme. Ideea acestei mișcări e ca frunzele să elibereze un fel de suc, ele devenind puțin mai închise la culoare.

Așezați toate tubulețele într-o cratiță, puneți-i capac și înfășurați-o într-un prosop. Puneți vasul într-un loc călduros pentru 7-8 ore, după care scoateți capacul pentru verificare: dacă simțiți un miros puternic de coacăză, înseamnă că fermentarea a decurs cu succes.

Apoi frunzele trebuie uscate. Puteți folosi cuptorul sau un uscător de fructe. În cazul cuptorului așterneți pe tavă hârtie de copt. Înainte de a le pune la uscat, tăiați frunzele în fâșii late de circa 5 mm.

Tot ce v-a rămas e să infuzați un ceai extrem de delicios și aromat, cu care puteți servi chiar și cei mai importanți oaspeți.

Dacă e să comparăm ceaiul fermentat cu ceaiul obișnuit din frunze de coacăz, primul are o culoare mai închisă și o aromă mult mai puternică, evident și beneficiile acestuia sunt mai pronunțate.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!