Cum scapi de ”kilogramele hormonale”? 3 strategii eficiente!

La mulți oameni se poate observa că dietele extreme și eforturile supranaturale din sala de forță nu numai că nu îi scapă de excesul de kilograme, ci chiar le adaugă în greutate.

Rădăcina problemei ar putea fi dezechilibrul hormonal, căci anume hormonii sunt responsabili pentru arderea grăsimilor în celule. Specialiștii recomandă să studiați nivelul hormonilor în propriul organism și să controlați dinamica lor pentru a pune un început bun de slăbire și revenire la o greutate corporală sănătoasă.

Hormonii răspund de apetit și stimulează sau, dimpotrivă, inhibă procesele metabolice la nivel de organism și de celule. Rețineți:

  • Nivelul ridicat de insulină duce la acumularea grăsimii.
  • Nivelul ridicat de cortizol încurajează depunerile de grăsime.
  • Nivelul scăzut al hormonului T3 (triiodotironină) duce la acumularea de grăsime.

În cadrul cercetărilor specialiștii au determinat că femeilor le este mult mai greu să scape de surplusul de kilograme în comparație cu bărbații.

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei este actuală ideea că hormonii sunt ca niște întrerupătoare, care reacționează la schimbarea modului de alimentație, la volumul de efort fizic etc.

Strategii eficiente pentru slăbire hormonală

Rețineți că dacă aveți probleme hormonale, este inutil să vă chinuiți organismul cu diete și exerciții fizice. Întâi de toate trebuie să învățați să activați hormonii care stimulează arderea grăsimilor și să îi inhibați pe cei care împiedică acest proces.

Iată 3 reguli de bază pentru slăbire hormonală:

1. Nu comiteți greșeli în privința combinării produselor alimentare.

2. Alegeți corect exercițiile și eforturile fizice.

3. Optați pentru un regim alimentar corect.

În revista Annals of Internal Medicine au fost publicate rezultatele unui experiment ce a durat 24 de săptămâni, prin care s-a dovedit că alimentația săracă în glucide accelerează înlăturarea kilogramelor hormonale. La prima vedere pare ciudat, dar pentru slăbire hormonală nu este necesar să renunțați complet la mâncarea grasă.

De asemenea e important să cunoașteți că nu toate exercițiile fizice vă vor ajuta la slăbirea hormonală. Bunăoară antrenamentele cardio în această situație vor crea un efect invers, căci vor crește nivelul hormonilor de stres, în particular al cortizolului.

În schimb antrenamentele metabolice vor inhiba activitatea cortizolului și va activa hormonii ce stimulează arderea grăsimilor.

Alimentația corectă pentru slăbirea hormonală

Ar fi logic să credem că o cantitate mai mare de produse alimentare consumate ar duce la acumularea greutății, dar asta nu e o regulă general valabilă. Pentru a obține o eficiență maximă de pe urma antrenamentelor metabolice, organismul are nevoie de energie pe care o obține din grăsimi și glucide.

Cercetările oamenilor de știință au demonstrat că grăsimile consumate în cantități corecte inhibă hormonii ce stimulează acumularea grăsimilor în organism. Prin urmare dieta trebuie să conțină și proteine, și grăsimi, și glucide, dar proporțiile dintre acestea trebuie să fie corecte.

În încheiere putem concluziona că o slăbire hormonală eficientă este posibilă dacă se pune accent pe exercițiile fizice recomandate și pe o alimentație sănătoasă. Anume această abordare sistemică va asigura efectul așteptat.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!