Consumați doar miere naturală! Cum să recunoști dacă mierea este artificială folosind acest truc simplu

Mierea este un produs extrem de benefic pentru organismul uman.

Bogată în vitamine, minerale și oligoelemente, mierea este foarte bună pentru sănătate, cu condiția să fie pură și de calitate. Dar, din păcate, peste 70% din mierea care se găsește în comerț este falsificată.

Este un îndulcitor natural excelent, dar se utilizează mai frecvent pentru prevenirea și tratarea unor boli.

Este un produs natural compus din sodiu, fier, calciu și magneziu, vitaminele din grupa A, C și B, cu proprietăți nutriționale și medicinale cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Aceasta acționează și ca un antibiotic natural: calmează tusea, durerile de gat și bronșita, reduce colesterolul și întărește sistemul imunitar.

Mierea mai este și extrem de acidă: luptă împotriva bacteriilor și microorganismelor. În plus albinele elimină o enzimă, glucoza oxidază, care formează peroxidul de hidrogen.

Acesta este motivul pentru care mierea a fost folosită ca remediu medicinal timp de milenii. Să nu uităm nici de aroma sa unică atunci când o adăugăm în deserturile noastre sau în lapte.

10 beneficii ale mierii pentru sănătatea noastră:

1. Ameliorează tusea;

2. Îmbunătățește memoria;

3. Tratează rănile; 

4. Este bogată în nutrienți;

5. Îmbunătățește activitatea leucocitelor;

6. Poate vindeca alergiile;

7. Distruge bacteriile rezistente la antibiotice;

8. Ajută la metabolizarea alcoolului;

9. Este o sursă importantă de energie;

10. Rezolvă problemele legate de scalp, cum ar fi mătreața.

Un studiu recent a arătat că cel puțin 76% din mierea comercializată în supermarketuri și magazine a fost supusă unui proces numit ultra-filtrare, care elimină impuritățile și urmele de ceară, dar și polenul.

Mulți producători susțin, că acesta este un proces necesar pentru a evita cristalizarea însă în detrimentul calității. În acest fel, de fapt, mierea este lipsită de nenumăratele sale proprietăți benefice.

O mare parte din mierea de pe rafturile magazinelor și supermarketurilor este diluată și practic lipsită de polen și de substanțele nutritive, deoarece este supusă procedurilor de filtrare, care au loc la temperaturi foarte ridicate.

Mierea chineză este un exemplu. Aceasta conține antibiotice ilegale și unele metale.

În miere se adaugă de obicei: 

– zahăr;

– arome artificiale;

– sirop de glucoză;

– sirop de zaharoză;

– sirop de fructoză;

– antibiotice bacteriostatice;

– aditivi chimici;

– conservanți;

– coloranți.

Din păcate, contrafacerea mierii este un fenomen răspândit, similar cu ceea ce se întâmplă cu uleiul de măsline.

Cum să recunoașteți mierea falsificată:

Există câteva metode simple pentru a verifica dacă mierea este naturală sau contrafăcută. Iată care sunt:

– Cristalizarea mierii

Mierea naturală, de obicei, să cristalizează. Este un proces natural, care este o dovadă incontestabilă a calității produsului. Dacă ați cumpărat miere cristalizată, puteți fi siguri că este miere naturală, care nu a fost prelucrată.

Dacă mierea este lichidă când o cumpărați, puneți borcanul în frigider pentru a accelera procesul de cristalizare. Dacă mierea nu se cristalizează, înseamnă că a fost diluată cu apă sau i s-a adăugat sirop de fructoză sau glucoză, îndulcitori ieftini care pot provoca tulburări hepatice.

– Citiți cu atenție eticheta

Înainte de a o cumpăra, citiți cu atenție eticheta de pe borcan. Dacă va conține glucoză sau sirop de fructoză sau zaharoză, este miere falsificată.

– Analizați structura mierii

Organizația Mondială a Sănătății, apicultori profesioniști și producătorii experimentați sunt de părerea că, pentru a fi considerată ca atare, mierea în stare pură trebuie să conțină particule de polen.

Analizați cu atenție mierea pe care doriți să o cumpărați. Dacă este lichidă, omogenă, transparentă și de culoarea chihlimbarului, înseamnă că a fost supusă ultra-filtrării, pasteurizării, rafinării și tratamentului termic la temperaturi ridicate și, prin urmare, este lipsită de vitamine, minerale și enzime benefice.

Cum puteți deosebi mierea naturală de cea falsificată

Pentru aceasta încercați următoarele metode:

1. Luați, cu o linguriță, puțină miere. Întoarceți lingurița astfel încât mierea să fie orientată în jos. Mierea falsificată are o consistență aproape lichidă și va cădea imediat, în timp ce mierea naturală va rămâne în lingură și va cădea mult mai lent.

2. Puneți o linguriță de miere într-un pahar cu apă. Dacă se topește, atunci este miere falsificată. Mierea naturală, odată scufundată în apă, va rămâne intactă și se va depune la fundul paharului.

3. Puneți o linguriță de miere într-o cantitate mică de apă și adăugați câteva picături de oțet. Dacă observați că se formează spumă, mierea ar putea conține cretă.

4. Turnați câteva picături de iod într-un pahar cu apă și apoi adăugați puțină miere. Dacă mierea devine albastră, înseamnă că i s-a adăugat amidon de porumb sau făină.

5. Înmuiați o bucată de vată sau un fitil de lumânare în miere și încercați să-i dați foc. Dacă nu va arde, înseamnă că mierea este diluată cu apă și alte substanțe.

6. Luați o bucată de pâine veche și înmuiați-o în miere. Dacă după 10 minute pâinea va rămâne la fel de uscată, înseamnă că mierea este pură. Dacă s-a înmuiat, înseamnă că mierea a fost diluată cu apă.

Sfatul nostru este să fiți atenți când cumpărați miere din supermarketuri, deoarece ar putea conține antibiotice și substanțe care pot dăuna sănătății. Mai bine mergeți la piețele agricole ori la apicultorii locali.

*Acest articol nu oferă consultanță medicală, diagnostic sau tratament.

error: Content is protected !!