Cum să compensați deficiența serotoninei: hormonul fericirii și bunei dispoziții

Fericirea poate fi diferită. Există fericire liniștită și luminoasă care ne dăruiește fericire, însă există fericire furtunoasă, neliniștită, plină de plăceri și euforie. Deci, aceste două tipuri diferite de fericire sunt produse de doi hormoni diferiți. De bucuria la nivel maxim și de euforie răspunde hormonul dopamină. Bucuria liniștită este generată de serotonină.

Inițial serotonina nu este un hormon, ci un neuromediator al creierului, adică o substanță care transmite impulsurile creierului printre celulele nervoase. El se transformă în hormon doar când ajunge în sânge.

Unde se află serotonina?

Serotonina este prezentă în multe organe interne (intestine, mușchi, sistemul cardio-vascular), însă o mare parte a acesteia se află în creier, de unde el influențează funcția celulelor și transmite informația dintr-o parte a creierului în alta. Serotonina reglează funcția celulelor care răspund de moralul persoanei, memorie, comportamentul social, dorințele intime, capacitatea de muncă, concentrarea atenției etc.

Dacă creierul duce lipsă de serotonină, atunci iată care sunt simptomele. Stare proastă, irascibilitate, lipsă de puteri, lipsă de concentrare, de atracție față de genul opus, depresie, inclusiv forme grave. Lipsa de serotonina răspunde și de cazurile când nu putem renunța la un obiect preferat sau nu putem scăpa de gânduri negative și obsesive.

Psihologilor le este foarte important să cunoască că nu toate problemele se soluționează prin discuții. Uneori pacienții au nevoie de corectarea chimiei interne.

Într-adevăr, dacă o persoană are nivelul de serotonină ridicat, dispare depresia, nu va mai fi agitat și emoțiile negative sunt acoperite rapid de buna dispoziție, bucurie de a trăi, activitate, forțe noi, atracție față de genul opus. Astfel, putem spune că serotonina este un antidepresiv care alungă stările proaste și face viața omului mai fericită.

Cum să ridicați nivelul de serotonină?

Cea mai simplă metodă este să fiți cât mai des la lumină, sub razele soarelui sau cel puțin acasă faceți o iluminare mai puternică. Dacă câteva lămpi în plus vă vor crea o bună dispoziție, atunci merită aceste cheltuieli.

Un alt lucru important este fiți atenți la ținuta spatelui. Un spate cocoșat provoacă scăderea nivelului de serotonină și practic imediat duce la apariția sentimentului de rușine sau de vinovăție. Iar o ținută zveltă crește nivelul de serotonină, de autoapreciere și stare de bine.

Al treilea remediu pentru creșterea nivelului de serotonină este să mâncați acele alimente care vă ajută la producerea acestui hormon. De fapt serotonina lipsește din alimente. Însă acestea conțin triptofan din care se produce serotonină în organism.

Cel mai mult triptofan se conține în cașcavalul tare, mai puțin în cel topit. Apoi urmează carnea mai puțin grasă, ouăle, lintea. De asemenea, o cantitate semnificativă se conține în fasole, brânză de vaci, grâu și hrișcă.

De asemenea, dacă aveți un nivel scăzut de serotonină, aveți nevoie de vitamine din grupa B. Acestea se conțin în ficat, hrișcă, ovăz, salate verzi și fasole. La fel, consumați produse ce conțin magneziu: orez, prune uscate, caise uscate, tărâțe, varză de mare. Consumați și banane, pepene galben, curmale, dovleac, portocale.

În afară de alimente există și alte surse de serotonină. Activitatea fizică. Faceți sport cel puțin 20 de minute pe zi (alergat, dansuri, înot etc.) și în curând veți simți acea stare de bine. Dacă nu aveți posibilitate să faceți sport, cel puțin mergeți cât mai mult pe jos.

Toate cele enumerate mai sus, completați-le cu un somn liniștit. Aerul curat este și el o sursă de serotonină. Comunicați cu persoanele dragi, faceți activități plăcute, ascultați muzica preferată etc.

Important! Legătura dintre producerea de serotonină și starea de bine este dublă. Dacă crește nivelul de această substanță, se creează o stare de bine. Dacă aveți o stare de bine, începe să se producă serotonină.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!