Cum măsori tensiunea fără tensiometru: o metodă utilă tuturor!

Oamenii care se ciocnesc cu probleme de tensiune de obicei au acasă un tensiometru. Însă dacă ți se face rău afară, la serviciu sau la cafenea, cum poți măsura corect tensiunea? Există o metodă simplă care permite determinarea destul de corectă a tensiunii arteriale folosind o riglă, o bucată de sfoară de 20 cm și inele (agrafe sau piulițe).

Cum poți măsura tensiunea cu ajutorul riglei

Pentru a măsura tensiunea luați loc pe un scaun și faceți-vă comod, întinzând mâinile pe masă. Așezați rigla pe partea interioară a mâinii, astfel încât începutul său să fie în dreptul cotului.

Apoi legați de un capăt al sforii un obiect greu (inel, agrafă, piuliță etc.). Luați sfoara de capătul liber, apropiați greutate de riglă (fără a o atinge) și deplasați-o lent de la cot spre încheietură. Respirați liniștit, nu vorbiți și stați calm.

La un moment dat în timpul mișcării greutatea va începe să penduleze perpendicular pe direcția de mișcare. Însemnați acel loc pe riglă, care corespunde cu presiunea maximă. Dacă spre exemplu pendularea a început la 11 cm, înseamnă că presiunea maximă este 110.

Pentru a măsura presiunea minimă așezați începutul riglei la încheietura mâinii și faceți aceeași procedură, deplasând sfoara cu greutate de la încheietură spre cot. În mos similar locul în care greutatea începe să penduleze corespunde cu presiunea minimă.

Ce faci în caz de hipertensiune

Rețineți că scăderea bruscă a tensiunii nu este recomandată, de aceea evitați să folosiți deodată preparate puternice. Altfel s-ar putea să aveți efecte secundare, cum ar fi grețuri, halucinații etc.

O soluție mult mai simplă ar fi să apăsați cu un deget pe tragusul urechii și să faceți mișcări circulare. Dacă încă nu s-a ajuns la ora 16, mișcările trebuie făcute după acele ceasornicului, iar după orele 16 mișcările trebuie să fie în sens opus.

De asemenea pentru reducerea tensiunii dizolvați în 50 ml de apă 1 linguriță de amestec de tincturi de păducel, talpa-gâștei și valeriană în proporții egale și consumați soluția. Ceaiul verde, mai ales cu adaos de mentă, are și el un efect pozitiv în caz de hipertensiune.

Lămâia este un alt produs natural foarte bun pentru reducerea tensiunii. Consumați fructul crud, fie adăugați o felie în ceai verde, fie preparați apă de lămâie pe care să o beți dimineața (dizolvați sucul a 1/2 de lămâie în 1 litru de apă).

Cum poți crește tensiunea

Pentru a ridica valoarea tensiunii masați cea de-a 7-a vertebră în sensul acelor de ceasornic până la ora 16 și în sens opus după acel moment. O bucată de ciocolată sau o felie de pâine presărată cu sare ar avea un efect similar.

Atenție! Nu se recomandă consumul de cafea pentru a crește tensiunea, căci ea afectează negativ funcționarea sistemului cardio-vascular. În schimb puteți consuma o ceașcă de ceai negru dulce.

Identificarea valorii tensiunii arteriale este esențială pentru a lua măsurile corecte și a acorda un prim ajutor adecvat. Într-o situație de urgență măsurarea tensiunii cu ajutorul riglei este o soluție foarte bună în cazul în care nu dispuneți de un tensiometru.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!