Ce analize trebuie să faceți în cazul tulburărilor de greutate

Unele persoane, deși au o greutate normală, sunt mai tot timpul nemulțumite de greutatea lor și au nevoie de dovezi suplimentare că totul este în regulă. Alte persoane având exces de greutate vizibil nu doresc să observe acest lucru considerând că este mult mai importantă starea interioară a omului. Nu au dreptate nici unii, nici alții.

Greutatea normală se determină conform unor formule, iar pentru a determina cauzele tulburărilor sunt necesare anumite investigații.

Cum să calculați greutatea normală?

Limitele normale ale raportului dintre greutate și înălțime se calculează în conformitate cu o formulă specială. În 1869 Adolph Quetelet a inventat formula care exprimă indicele de masă corporală (IMC).

Indicele de masă corporală (IMC) se calculează după formula:

unde:

 • m – masa în kilograme
 • h – înălțimea în metri

Acesta tabel este foarte util pentru a determina dacă există necesitatea de a face anumite investigații și de a vă trata.

Deci ați calculat care este IMC-ul dvs. În continuare vă prezentăm diferite variante de investigații care se recomandă să le efectuați pentru a stabili cauzele tulburărilor de la normalitate și tratamentul ulterior, dacă este necesar. Dacă vă încadrați în limitele normalului, atunci nu vom analiza această situație, deoarece se prezumă că aveți un mod sănătos de viață.

Important! Sunt periculoase doar excesele fie de o parte sau de alta.

Ce analize trebuie făcute în cazul tulburărilor de greutate

Creșterea greutății corporale (creșterea IMC) – supraponderabilitate de diferite niveluri.

Scăderea greutății corporale (scăderea IMC) – subponderabilitate de diferite niveluri.

Analizele obligatorii în ambele cazuri sunt analizele generale și analizele hormonale.

Analizele generale în caz de tulburări de greutate sunt:

 • analiza generală a sângelui, analiza generală a urinei. Acestea sunt standarde pentru orice situație. Acestea indică modificările din organism și sunt un punct de pornire pentru medic.
 • indicii pentru hepatită. Aceștia pot arăta o infecție virală a ficatului. Acest organ este laboratorul organismului și are un rol important în metabolismul grăsimilor și a glucozei.
 • indicii ficatului (ALT, AST, bilirubina). Pot stabili starea ficatului.
 • glicemia din sânge (pe stomacul gol). Norma este 3.88-5.83 mmol/l. Ridicarea nivelului de glucoză ne vorbește despre scăderea toleranței la glucoză sau diabet zaharat.
 • hemoglobina. Norma 120-140. Arată nivelul ridicat de glucoză de mai mult timp și prezența diabetului.
 • colesterolul din sânge (nivel ridicat). Norma 3.6-6.0 mmol/l. Determină nivelul foarte ridicat al grăsimilor și al proteinelor din organism.
 • colesterolul din sânge (nivel scăzut). Indică tulburări de asimilare a grăsimilor în organism.

În categoria analizelor la hormoni în cazul tulburărilor de greutate:

 • Insulina. Este hormonul vezicii biliare. Reglează nivelul de carbohidrați și lipide.
 • Leptina. Este un hormon produs de celulele de grăsime. Conținutul acestora depinde direct de cantitatea de țesuturi active și invers corelează cu starea fizică a omului. Deficitul înnăscut de leptină provoacă forme grave de obezitate timpurie. Norma pentru bărbați de 15-20 de ani – 16.8+/- 10.8 ng/ml; la femei – 15-20 de ani – 32.8 +/-5.2 ng/ml. După atingerea vârstei de 20 de ani cantitatea de leptină scade.
 • Hormonii glandei tiroide (T3, T4, hormon tireotrop TSH). Aceștia joacă un rol foarte important pentru orice metabolism. Nivelul lor scăzut duce la creșterea greutății corporale. Nivelul ridicat provoacă scăderea greutății corporale.
 • Hormonii reproductivi (testosteron). Au un rol direct în metabolismul lipidelor. În caz de exces de greutate scade nivelul hormonilor reproductivi și activitatea reproductivă.
 • Hormonii reproductivi (Estrogen, Prolactină). Secreția în exces a acestor hormoni provoacă creșterea în greutate. În caz de insuficiență de greutate scade și nivelul hormonilor reproductivi.
 • Hormonii glandelor suprarenale (Glucocorticoid, Mineralocorticoid) pot duce la medabolismul lichidelor și creșterea greutății corporale din cauza reținerii de apă.
 • Markeri tumorali. Dacă au fost depistați în organism, atunci pot indica prezența unei tumori și scăderea în greutate poate fi determinată de aceasta.

Recomandări generale

1. Analizele se fac după o anumită pregătire realizată de personalul medical.

2. Este interzis să faceți analize în caz de febră, după consumarea băuturilor alcoolice, după administrarea medicamentelor.

3. Interpretarea rezultatelor și stabilirea diagnozei se efectuează exclusiv de către medic.

Important! Nu interpretați singuri rezultatele analizelor și nu vă tratați singuri.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!