Cauzele bolilor copiilor: cum e influențată imunitatea copilului de atmosfera din familie

Copiii sunt cei mai sensibili membri ai familiei. Ei simt cele mai fine schimbări de atitudine și de dispoziție la părinți.

Deseori copiii bolnăvicioși sunt un indicator al faptului că ceva nu e în regulă în familie. Imunitatea scăzută, viroza, alergia, boli ale pielii și tractului gastro-intestinal, ticurile nervoase ș.a. – toate acestea sugerează că trebuie schimbată atitudinea părinților față de copil.

Cauza nr. 1: relația dintre părinți

Părinților le vine greu să creadă că principala cauză a îmbolnăvirii copiilor se află în relațiile din cadrul familiei. Bunăoară frecvența mare a virozelor  indică o imunitate slabă, care la rândul său e cauzată de stres. Copilul simte și este afectat când mama și tata se ceartă, se mint reciproc, își revarsă emoții negative etc.

Asta nu înseamnă neapărat că micuțul trebuie să fie martor ocular al acestor, el le simte chiar și din limbajul non-verbal al părinților: mama e tristă, tata are o voce iritată ș.a.m.d.

Copilul recepționează aceste semnale și încearcă să le înțeleagă. Starea sa psihologică are de suferit mult din cauza asta, chiar dacă părinților li se pare că ei reușesc să ascundă conflictele dintre ei.

Cauza nr. 2: relația părinților cu copilul

O altă cauză psihosomatică a bolilor copilului este atitudinea părinților față de el. Asta e valabil chiar dacă nici un părinte nu va recunoaște vreodată că are o atitudine proastă față de copilul său.

Sigur că orice părinte are propriile principii de educație. Bunăoară unii copii sunt extrem de sensibili la reproșuri, strigăte, exigență, decepție.

Dacă copilului nu i se spune că este iubit, nu i se acordă încredere, nu este încurajat, ci, dimpotrivă, tot ce i se oferă este nemulțumirea și reproșurile, atunci apar boli psihosomatice.

Copiii sunt foarte sensibili la o astfel de atitudine, care le provoacă stres și le scade imunitatea. Acest fapt nu le afectează doar sănătatea psihologică și emoțională, ci și starea fiziologică a organismului.

Concluzii

Orice boală a copilului indică probleme la nivelul relațiilor din cadrul familiei. E foarte bine că în puterea părinților este schimbarea acestei situații, căci de cele mai multe ori anume ei sunt sursa acestor probleme.

Nu este suficient să tratați copilul la psihoterapeut, căci medicul îl poate ajuta pe moment, dar dacă atmosfera din familie rămâne neschimbată, tratamentul nu va avea nici un efect pozitiv. Întotdeauna trebuie rezolvată cauza, iar nu simptomele!

În orice caz dacă observați că anumite boli au o frecvență mare la copil și cauzele nu sunt evidente, încercați să vă amintiți când anume a început această perioadă și ce anume s-a schimbat în relațiile din familie în acel moment.

error: Content is protected !!