Care sunt indicatorii analizei sângelui care ne semnalizează că avem probleme de sănătate

Fie că e vorba de gripă sau bronșită, probleme la rinichi sau inimă, de fiecare dată noi trebuie să dăm analize ale sângelui. Mulți oameni își pun întrebarea: de ce unele analize se dau doar pe stomac gol, iar altele nu au o astfel de cerință?

Totul e destul de simplu: rezultatele analizelor sângelui care urmăresc niște indicatori mai specifici pot fi influențate de produsele alimentare consumate.

Principalii indicatori ai analizei de sânge

Eritrocite

Acestea sunt celule anucleate care hrănesc țesuturile și alte celule cu oxigen. Valorile de referință diferă în funcție de gen: pentru femei e vorba de 3,7-4,7 milioane de hematii/mm³ de sânge, la bărbați e vorba de valori cuprinse între 4-5,1. Creșterea valorilor acestui indicator e determinată de boli cardiace, renale, hepatice, dar și de boli ale bronhiilor sau plămânilor. De asemenea creșterea numărului de eritrocite are loc la oameni sănătoși aflați la altitudine mare. Anemia, pierderea de sânge, procesele inflamatorii, precum și creșterea activității hormonale pot determina creșterea nivelului de eritrocite.

Hemoglobină

Hemoglobina este o proteină conținută în eritrocite responsabilă de transportul de oxigen și dioxid de carbon între plămâni și țesuturi. Pentru femei valorile de referință sunt cuprinse între 120-140 g/l, iar la bărbați 130-160 g/l. Scăderea hemoglobinei semnalizează pierderi de sânge, anemie, afecțiuni ale organelor interne. Respectiv hemoglobina ridicată poate fi determinată de boli de sânge sau insuficiență cardiacă.

Leucocite

Acestea sunt celule sangvine de culoare albă ce au menirea de a proteja organismul de viruși și boli. Valoarea de referință generală este de 4.000-10.000/mm³. Nivelul de leucocite poate crește nu doar datorită unor boli, spre exemplu efortul fizic și stresul pot determina acest fapt. Creșterea nivelului de leucocite este un indicator că în organism există inflamații, infecții, alergie, leucemie, sau că au fost administrate medicamente hormonale.

Trombocite

Trombocitele asigură coagularea sângelui, formând o trombă în locul vătămării țesuturilor. Valorile de referință sunt cuprinse între 150-450 x 10³/μL. Valorile crescute ale trombocitei pot fi determinate de etapele incipiente ale tuberculozei sau de ciroză. În perioada postoperatorie valorile trombocitelor depășesc norma. Scăderea trombocitelor poate fi determinată de consum excesiv de alcool, intoxicație cu metale grele, boli de ficat sau de insuficiență renală.

VSH

Viteza de sedimentare a hematiilor variază în perioada în care organismul este bolnav. Valoarea crește brusc în prima zi și continuă creșterea până la însănătoșire. Valorile de referință pentru bărbați sunt cuprinse între 2-10 mm/h, pentru femei între 2-15 ml/h. Dereglările hormonale, problemele cu rinichii sau starea de șoc sunt caracterizate prin valori ridicate ale VSH.

Glucoză

Valorile de referință ale glucozei sunt în intervalul 60-99 mg/dL. Alimentația nesănătoasă și dereglările hormonale pot determina scăderea acestui indicator, în timp valorile ridicate sunt un simptom al diabetului zaharat.

Proteine

Valorile de referință sunt cuprinse între 6,6-8,7 g/dL. Nivelul de proteine scade în caz de subnutriție sau probleme la rinichi sau ficat.

Bilirubină

Bilirubina totală trebuie să fie sub <1.2 mg/dL, fapt ce indică o funcționare normală a ficatului. Hepatita, colelitiaza sau procesul de distrugere a eritrocitelor determină creșterea nivelului de bilirubină.

Albumină

Albumina controlează funcționarea rinichilor. Valorile de referință trebuie să fie sub <3 mg/mmol. Scăderea imunității este însoțită de scăderea albuminei, în timp ce creșterea acestui indicator e caracteristică insuficienței renale.

Bineînțeles noi nu vă îndemnăm să vă evaluați de sine stătător analizele de sânge, dar e important să știm și noi ca pacienți ce înseamnă fiecare din indicatorii pe care îi vedem. Fiți sănătoși!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!