Ca bătrânețea să nu vă ia prin surprindere, exersați “împletirea degetelor”

Acum o lună tatăl meu a ajuns la spital după un AVC. A stat două săptămâni în reanimare, iar acum are deja o săptămână de când e acasă. Ieri a reușit să se ridice singur în poziție așezat, iar picioarele încetișor își recapătă mobilitatea.

În ultimul timp eu am citit multă informație despre recuperare după astfel de situații, dar cea mai eficientă metodă mi-a sugerat-o o prietenă, care este și medic specialist în reabilitare.

Exerciții pentru tălpi

Când omul ajunge să aibă mobilitate limitată din cauza unei boli (atac de cord, AVC, poliartrită etc.), el mereu este plin de viață și de dorința de a se mișca. În asemenea cazuri exercițiile de recuperare sunt o soluție extraordinară, mai ales dacă vorbim de exercițiul din articolul nostru de azi.

Această metodă este destul de veche, dar a devenit deosebit de populară abia în ultimii ani. Redacția noastră vă face cunoștință cu acest exercițiu uimitor, “împletirea degetelor”, care este eficient atât pentru recuperare, cât și ca măsură de profilaxie împotriva efectelor îmbătrânirii.

© DepositPhotos

Sănătatea picioarelor și a genunchilor face diferența între mișcarea de sine stătătoare și scaunul cu rotile. Îndeplinirea regulată a acestui exercițiu poate minimiza daunele apărute de-a lungul vieții.

© DepositPhotos

Împletirea degetelor de la mâini și picioare în poziție șezut

1. Așezați-vă pe scaun sau pe sol. Îndoiți piciorul stâng în genunchi și sprijiniți-l pe genunchiul drept și apucați talpa stângă cu ambele mâini.

© DepositPhotos

2. Împletiți degetele mâinii drepte cu degetele piciorului stâng.

3. Trageți degetele de la piciorul stâng spre genunchi și depărtați-le unul de altul.

4. Mențineți această poziție timp de 1 minut, apoi repetați exercițiul cu celălalt picior. După ce faceți exercițiul puteți observa schimbarea culorii tălpii, datorată intensificării circulației sangvine.

5. Dacă nu reușiți să împletiți degetele de la mână cu cele de la picior, pur și simplu apucați talpa piciorului în zona degetelor cu ambele mâini și faceți aceeași mișcare.

După o săptămână de exersare puteți crea o tensiune suplimentară asupra degetului mare de la picior cu ajutorul degetului mare de la mână. Totodată încercați să depărtați pe cât posibil degetul mare și cel mic de la picior în părți opuse.

Străduiți-vă să extindeți tot mai mult durata de efectuare a exercițiului. Începeți cu cel puțin 5 minute pe zi.

© DepositPhotos

Împletirea degetelor de la mâini și picioare în poziție culcat

1. Culcați-vă pe spate, având suporturi suplimentare sub cap, spate și genunchi. Îndoiți ambii genunchi și sprijiniți tălpile de sol în apropierea feselor.

2. Trageți genunchiul drept la piept și sprijiniți talpa dreaptă în zona genunchiului stâng.

3. Apucați talpa dreaptă cu mâna stângă și împletiți degetele cât se poate de strâns.

4. Trageți călcâiul drept spre piept, iar degetele acestui picior spre genunchi.

5. Pentru a face suplimentar și o întărire a fesierilor, ridicați între timp piciorul stâng și trageți genunchiul spre piept. În același timp puteți folosi mâna dreaptă pentru a sprijini piciorul drept.

© DepositPhotos

6. Repetați aceleași mișcări cu celălalt picior.

Nu vă îngrijorați dacă inițial acest exercițiu vă va provoca un disconfort, căci cu cât mai dureros este să împletiți degetele, cu atât mai benefic este efectul exercițiului. Respirați adânc și rar și veți observa că după puțin timp durerea dispare.

Oricum e mult mai bine să rabzi puțin această durere mică decât să suporți durerile mult mai mari în tot corpul.

© DepositPhotos

Sfatul redacției

Din timpuri străvechi oamenii știau că anume piciorele sunt cele care îmbătrânesc în primul rând, căci ele sunt cele mai solicitate și pot provoca îmbătrânirea întregului organism. De aceea este foarte important să aveți grijă de sănătatea picioarelor, iar exercițiul pe care vi l-am prezentat astăzi este o soluție extraordinar de eficientă în acest sens.

© DepositPhotos

După cum vedeți, totul e mult mai simplu decât pare. Faceți acest exercițiu ca măsură de profilaxie sau pentru recuperarea mobilității picioarelor, dacă este cazul.

Nu uitați că noi avem la picioare 10 degete și fiecare are nevoie de atenția noastră! Fiți răbdători și perseverenți.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!