Apocalipsa de plastic: 22 de fotografii despre îngrozitoarele urmări ale nechibzuinței noastre…

Paradoxal, dar în ultimii 20 de ani omul a produs mai multe kilograme de plastic decât în decursul secolului al XX-lea. În jur de 50% de produse din plastic sunt de unică folosință, aproximativ 30% din cantitatea de plastic ajunge să fie arsă și doar 10% este reciclată. Întreaga cantitate de plastic produsă cândva există și în prezent într-o formă sau alta.

Aceste 22 de fotografii terifiante, dar în același timp menite să sporească nivelul de conștientizare a problemei, ne avertizează într-un mod elocvent că e timpul să ne oprim!

S-a dovedit că doar 10% din plasticul produs este destinat reciclării. În imaginea de mai jos este prezentată fabrica de prelucrarea a deșeurilor de plastic din Japonia. Și dacă doar 10% din  cantitatea de plastic este reutilizată, imaginează-ți cât plastic este reprezentat de celelalte 90%…

În mediu, fiecare american aruncă la coșul de gunoi circa 85 kg de plastic pe an.

”Monstrul de plastic” este instalația creată de artistul sloven Miha Artnalka, scopul căreia este de a sensibiliza societatea cu privire la problema efectelor dăunătoare ale materialelor plastice.

Pe lângă toate acestea, fiecare din noi aruncă deșeurile folosind tot pungi plastic…

În acest fel, în fiecare minut pământul este îngropat în peste un milion de pungi de plastic!

Lumea întrebuințează mai mult de un milion de pungi de plastic pe minut!

Înainte de a ajunge la coșul de gunoi, majoritatea pungilor de plastic sunt utilizate doar o singură dată. Informațiile statistice ne dau serios de gândit: în medie, fiecare din noi folosește în jur de 500 de pachete de plastic pe an.

Și asta nu e totul: doar în SUA se aruncă la gunoi 35 de miliarde de sticle de plastic pe an. Iar asta înseamnă circa 1500 de sticle pe secundă!

Peste 90% din întreaga cantitate de deșeuri care plutește pe suprafața oceanelor o constituie anume plasticul.

Iar această cantitate este relativ suficientă pentru a acoperi complet 40% din suprafața oceanelor.

Sub influența soarelui și a apei, plasticul se descompune într-o anumită măsură, iar părțile rezultate se răspândesc pe suprafețe întinse de sute de kilometri.

Concentrația de plastic este atât de ridicată încât, în partea de nord a Oceanului Pacific, s-au format acumulări compacte de deșeuri și resturi plutitoare, numite chiar ”insule de gunoi”.


Aproximativ un milion de păsări și peste 100.000 de mamifere marine mor în fiecare an din cauza materialelor plastice. La 44% dintre păsările moarte și 22% dintre balene aruncate pe țărm li s-au descoperit în stomac bucăți de plastic.

Se vorbește neîncetat despre obiective la nivel mondial, când de fapt bunăstarea planetei Pământ depinde de fiecare din noi!

Iată întrebările pe care ar trebui să ni le pune fiecare din noi: strângi deșeurile după picnic? Arunci ambalajele de la dulciuri la coșul de gunoi? Susții inițiativa de sortare a deșeurilor?

Analizând aceste cifre terifiante, e cazul să chibzuim bine asupra fiecărei acțiuni pe care o întreprindem!

error: Content is protected !!