8 tipuri de înțepături de insecte pe care ești pur și simplu obligat să le cunoști!

În sezonul cald oamenii sunt supuși la tot felul de înțepături de insecte. Pentru a evita urmările neplăcute și chiar periculoase, este foarte important să cunoașteți și să puteți identifica ce tip de înțepătură este aceea.

Redacția noastră a pregătit pentru dvs. lista cu cele mai răspândite tipuri de înțepături și simptomele pe care le provoacă acestea.

Înțepătură de țânțar

thrombocyte

Înțepătura de țânțar reprezintă o umflătură de piele care te mănâncă. De regulă aceasta nu prezintă nici un pericol pentru sănătate și e suficient să aplicați puțin unguent împotriva iritației pielii.

Dacă, însă, apare febră, dureri articulare sau inflamații ale nodurilor limfatice, apelați neapărat la medic, s-ar putea ca în sânge să fi pătruns vreo infecție.

Înțepătură de purice

webmd

Astfel de înțepături sunt urmate de o mâncărime puternică. De obicei înțepăturile de purici apar ca 3-4 pete roșii alăturate.

În primul rând spălați locul înțepăturii cu apă și săpun, apoi aplicați un unguent împotriva mâncărimii. Nu scărpinați locurile înțepate pentru a nu introduce infecție în organism.

Înțepătură de ploșniță

aad

Înțepăturile de ploșniță pot fi foarte diferite. Unii oameni pot nici să nu le observe, pe când la alții pot apărea reacții alergice ca mâncărime sau durere.

Principalul dușman al ploșnițelor este igiena, de aceea spălați-vă cât mai curând cu apă și săpun. În cazuri cu simptome mai puternice aplicați unguente antiinflamatorii.

Înțepătură de păianjen

healdove

Marea majoritate a păianjenilor au înțepături inofensive. De obicei ele reprezintă două puncte mici înconjurate de un cerc.

Înainte de toate spălați bine zona afectată cu apă și săpun. Dacă observați simptome neobișnuite sau reacții alergice, luați remedii antihistaminice și apelați la ajutorul medicilor.

Înțepătură de căpușă

awesomejelly

Acești paraziți pot fi foarte periculoși pentru om, răspândind uneori boli destul de grave.

Dacă observați o căpușă pe suprafața pielii, e nevoie să o înlăturați cât de curând posibil. Evitați soluțiile populare de genul uleiului, benzinei sau oțetului. Folosiți o pensetă: apucați căpușa cât mai aproape de cap și trageți lent, după care spălați rana cu apă și săpun.

Rețineți că o căpușă purtătoare de boli are nevoie de circa 48 de ore pentru a vă infecta, de aceea verificați bine pielea după fiecare plimbare în parc sau pădure.

Înțepătură de furnică

973thedawg

Înțepătura unor tipuri de furnici poate provoca mâncărime, inflamație și iritația pielii. Dacă simptomele nu trec de la sine, aplicați unguent cu cortizon.

Dacă observați apariția unor bășici, nu le spargeți pentru a nu introduce vreo infecție în organism.

Înțepătură de scorpion

1748

Pericolul înțepăturii de scorpion depinde de mai mulți factori: specia scorpionului, vârsta omului (copiii sunt mai vulnerabili) și cantitatea de venin pătruns în organism.

Întâi de toate trebuie să înlăturați acul, dacă acesta a rămas în piele. Atenție, nu folosiți penseta! Scoateți acul folosind un cuțit sau lamă pentru a nu strânge rezervorul cu venin, care ar putea pătrunde în organism.

Spălați bine rana cu apă și săpun și aplicați gheață pentru 10 minute, apoi mai repetați o dată această procedură. Dacă starea organismului nu se îmbunătățește, apelați de urgență la medic.

Înțepătură de viespe

elmedicoenlacasa

Înțepătură de albină

mddk

Veninul acestor insecte este în sine inofensiv, chiar dacă înțepătura este destul de dureroasă. Însă mulți oameni sunt alergici la așa ceva, caz în care trebuie apelat de urgență la ajutor medical.

Albinele de multe ori lasă acul în piele, acesta trebuie înlăturat. Apoi spălați bine rana și prelucrați-o cu oțet.

loading...

error: Content is protected !!