6 lucruri care pot afecta sănătatea copiilor

Copilăria este o perioadă minunată, iar părinții fac totul pentru zâmbetul copilului lor. Însă din dorința lor de a dărui o copilărie fericită, unii părinți exagerează și chiar dăunează.

În acest articol vă prezentăm 6 lucruri care aduc mai multe daune decât beneficii și care provoacă unele consecințe ireparabile.

6. Premergătoarele și antepremergătoarele

Daunele provocate de folosirea acestor obiecte sunt mult mai mari decât efectul lor pozitiv la care se așteaptă mulți părinți. În Canada aceste jucării sunt deja interzise din următoarele motive:

 • provoacă traumatisme la copii (peste 8 000 cazuri anual doar în SUA);
 • dezvoltarea neuniformă a mușchilor, deformarea picioarelor;
 • deformarea coloanei vertebrale din cauza presiunii mari (coloana vertebrală la copiii până la un an nu este formată);
 • dezvoltarea întârziată a abilităților motorii independente. Nu este stimulat mersul, nu se dezvoltă simțul echilibrului și instinctul de autoconservare.

Pentru a minimiza efectele dăunătoare ale acestora, folosiți aceste obiecte doar sub supravegherea adulților, de 2 ori pe zi, câte 15 minute și doar dacă copilul poate sta singur în picioare. Este binevenit să cereți sfatul ortopedului pentru a cunoaște contraindicațiile.

5. Sucurile de fructe și laptele

Sucurile pasteurizate de fructe conțin puține vitamine și o cantitate mare de zahăr, ceea ce provoacă probleme de dinți și îngrășarea.

 • Pediatrii recomandă sucurile proaspete copiilor mai mari de un an și în cantități limitate. Sucurile pasteurizate pot fi înlocuite cu fructele proaspete.

Laptele de vacă integral conține puțin fier și un volum mult mai mare de nutrienți decât un copil are nevoie. Drept urmare, se suprasolicită rinichii, se dezvoltă anemie, alergii și disbioză intestinală.

 • Laptele de vacă poate fi consumat doar de copiii mai mari de un an și până la 500 ml zilnic. Înlocuiți laptele cu produse bogate în calciu (produse lactate fermentate, legume și fructe verzi) și vitamina D (ouă, ficat de vită).

4. Jucăriile colorate

Jucăriile de culori aprinse, cu sunete electronice și foarte multe detalii, blochează dezvoltarea gândirii creative a copiilor și influențează negativ formarea personalității.

 • Optați pentru jucăriile de culori neutre și din materiale naturale — lemn și țesături. Rețineți, jocul este învățare, iar și nu distracție, de aceea jucăriile trebuie să fie foarte apropiate de realitate.

3. Hainele groase

 • Cu cât copilul este mai mic cu atât mai puțin este dezvoltat sistemul de termoreglare, de aceea sunt frecvente hipertermiile și hipotermiile.
 • Hainele exagerat de groase nu permit organismului să se acomodeze schimbărilor climaterice, ceea ce provoacă răceli și scăderea imunității.

Îmbrăcați copilul cu haine din țesături naturale, cu un strat mai mult decât la adulți.

2. Gadget-urile electronice

 • Culoarea albastră a ecranelor moderne de tip LED, acționează asupra retinei, în consecință se dezvoltă degenerarea maculară. Cu timpul aceste simptome pot provoca orbirea sau apariția cataractei.
 • Copilul care utilizează tabletele și smartphone-urile în exces nu este stimulat să cunoască lumea reală, nu-și dezvoltă sensibilitatea și abilitățile motorii, nu comunică. Toate aceste deficiențe provoacă dezvoltarea insuficientă al lobului frontal al creierului, care este responsabil de vorbire, individualitate, comunicare și luarea deciziilor.

Limitați utilizarea acestor accesorii până la 1 oră pe zi. Folosiți tabletele și smartphone-urile doar pentru aplicațiile care dezvoltă aptitudinile copiilor mai mari de 2 ani.

1. Centurile de siguranță

Centura de siguranță nu trebuie să preseze burta, deoarece poate traumatiza copilul în timpul unui accident.

Cuplați centura de siguranță astfel încât să fie amplasată cât mai jos, sub burtă. Îndreptați spatele în poziție verticală, deoarece înclinarea în față provoacă o presiune exagerată asupra copilului. Mai bine evitați să conduceți autoturismul în această perioadă, deoarece volanul este prea aproape de burtă, ceea ce poate fi fatal, chiar și în cazul unor accidente minore.

error: Content is protected !!