5 mituri despre cuptorul cu microunde în care nu trebuie să mai crezi

Cuptorul cu microunde probabil este cel mai controversat dispozitiv de bucătărie. Unii susțin că este foarte periculos pentru sănătatea omului din cauza undelor electromagnetice, alții susțin că este total inofensiv și puteți găti și încălzi orice fel de mâncare în acest cuptor.

„Nu folosi cuptorul, acesta emană foarte multă radiație! Încălzește mâncarea la aragaz, de altfel vei distruge toate substanțele nutritive.”

Trăim în secolului XXI, iar astfel de afirmații mai puțin științifice au devenit o regulă, iar nu o excepție. Haideți să vedem cum stau lucrurile în realitate.

Mitul Nr. 1: Cuptorul cu microunde „ucide” mâncarea

Se presupune că există mâncare moartă și vie. Iar acestea se deosebesc prin modul de preparare. Acțiunea termină ucide celulele morcovilor din ciorbă, ale puiului prăjit și chiar atomii fructelor din compot. Este adevărat că celulele fructelor și legumelor încep să piară imediat după recoltarea acestora. Iar prezența sau lipsa „celulelor vii” nu schimbă componența chimică a produsului și nu diminuează substanțele sale nutritive.

Mitul Nr. 2: Domnule, totul este distrus… totul este distrus!

Se consideră că sparanghelul înăbușit pe tigaie va avea mai multe vitamine, decât dacă va fi încălzit un minut în cuptorul cu microunde. Orice prelucrare a alimentelor proaspete va influența conținutul de proteine, grăsimi, vitamine și microelemente. Acest lucru nu depinde de microunde, dar de intensitatea și durata încălzirii, iar cel mai important este suprafața de contact cu mediul înconjurător. În cazul fierberii, se pierd mai mulți nutrienți. Cea mai eficientă metodă de preparare se consideră coacerea în cuptor, prăjirea pe tigaie uscată și… prepararea în cuptorul cu microunde.

Mitul Nr. 3: Mâncarea devine radioactivă

Mai mult, se schimbă structura moleculară. Undele radioactive ale cuptorului cu microunde, în principiu, nu sunt capabile să schimbe structura atomo-moleculară a produsului. Ea pur și simplu nu are această capacitate. Radiațiile electromagnetice nu au capacitatea să separe electronul de atom. Maxim ce poate face mâncarea radioactivă este acceleratorul de hadroni (Hadron Collider). Orice modificări de gust ale produsului sunt condiționate de faptul că cuptoarele cu microunde încălzesc produsul în totalitate, iar nu la suprafață, cum ar fi pe tigaie sau în cuptorul obișnuit.

Mitul Nr. 4: Cuptorul cu microunde vă poate îmbolnăvi de cancer

Disfuncția sistemului imunitar poate fi provocată doar în caz de contact direct îndelungat. Însă acest lucru nu se întâmplă în cazul utilizării casnice a cuptorului cu microunde. În primul rând, dispozitivul este dotat cu diferite niveluri de protecție de radiație. Densitatea puterii sale în cuptorul cu microunde este de 5 mW/cm² la o distanță de 5 cm de cuptor. Pentru comparație, la telefonul mobil este de două ori mai mare, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Mitul Nr. 5: La încălzirea mâncării se formează substanțe cancerigene

După cum am menționat mai sus, puterea cuptorului cu microunde este destul de mică. Substanțele cancerigene se pot forma dacă folosiți vase necorespunzătoare – de plastic sau nu sunt destinate pentru cuptorul cu microunde. Nu puneți în cuptor vase cu vopsea metalică sau confecționate din metal. Acest lucru deteriorează vesela și poate provoca explozii.

Folosiți cuptorul cu microunde după bunul plac și țineți minte că există mult mai mule lucruri dăunătoare pentru sănătatea noastră!

error: Content is protected !!