5 lucruri pe care nu trebuie să le faci după ce iei masa

Ce faceți de obicei după ce luați masa? Beți ceai, fumați sau vă odihniți?

Statistica spune răspicat: majoritatea oamenilor ia o poziție orizontală după luarea mesei pentru a se uita la televizor sau a trage un pui de somn. Dar acest obicei nociv poate provoca multe boli ale sistemului gastro-intestinal și alte probleme de digestie!

Iată 5 lucruri care sunt contraindicate după luarea mesei

Fumatul

Mulți oameni știu că fumatul dăunează grav sănătății și totuși continuă să practice acest obicei nociv, iar unii o fac chiar imediat după ce iau masa.

E foarte important ca prima țigară să fie luată la câteva ore după luarea mesei, căci țigările conțin nicotină. Această substanță reduce cantitatea de oxigen absorbită de plămâni, care este necesară pentru o digestie sănătoasă. Prin urmare organismul însușește mai multe substanțe cancerigene decât în mod normal.

Studiile științifice au dovedit că o singură țigară fumată imediat după masă produce o daună echivalentă cu 10 țigări fumate una după alta.

Consumul de fructe

Timpul cel mai potrivit pentru consumul de fructe este înainte de masă, pe stomac gol, căci fructele au nevoie de diferiți fermenți pentru a fi digerați de organism.

În plus zahărul conținut în fructe necesită mai mult timp pentru a fi digerat complet. Beneficiile consumului de fructe sunt mult mai mari dacă acestea sunt mâncate pe stomac gol.

În plus consumul de fructe după luarea mesei poate provoca arsuri la stomac, indigestie și eructații.

Somnul

Dacă vă culcați imediat după ce luați masa, sunt mari șansele să simțiți disconfort, distensie abdominală și probleme cu somnul. Asta se explică prin faptul că în această perioadă stomacul lucrează foarte activ.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Ioannina a dovedit că oamenii care dorm imediat după luarea mesei sunt mult mai expuși la atac vascular cerebral decât oamenii care nu o fac.

În general se recomandă ca între mâncare și somn să fie un interval de cel puțin 2-3 ore.

Duș

Dacă faceți baie imediat după masă, activizați circulația sangvină în mâini și picioare, respectiv fluxul de sânge scade în stomac și alte organe interne. În acest fel sistemul digestiv devine mai slab și depune un efort mai mare pentru a prelucra mâncarea.

Consumul de ceai

Niciodată să nu consumați ceai după ce luați masa, căci astfel se încetinește absorbția fierului. Ceaiul conține tanin, care interacționează cu fierul și proteinele din mâncare.

S-a demonstrat experimental că în majoritatea cazurilor consumul de ceai reduce absorbția de fier cu circa 87%. Iar deficitul de fier poate provoca anemie, slăbiciune, oboseală, scăderea poftei de mâncare sau amețeală.

Aveți grijă de sănătatea dvs. și fiți atenți la activitățile pe care le faceți după luarea mesei!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!