5 investigații pe care ar trebui să le faci regulat

Odată cu înaintarea în vârstă necesitățile și posibilitățile organismului suferă transformări evidente. Dar sănătatea trebuie păstrată cu orice preț!

Astăzi vom discuta despre investigațiile medicale importante care, în caz că sunt făcute în mod regulat, vă vor ajuta să țineți sănătatea sub control.

1. Mamografie

Cancerul la sân este cea mai răspândită boală oncologică la nivel mondial și, dacă e identificat tardiv, poate duce la un sfârșit letal. După 30 de ani riscul apariției cancerului la sân crește de câteva ori, iar mamografia este o procedură foarte eficientă pentru determinarea la timp a acestei maladii.

2. Colonoscopie

Cancerul colonorectal este și el printre cele mai răspândite forme de cancer. Din păcate această boală se dezvoltă practic asimptomatic, primele simptome apărând atunci când deja nu se mai poate face nimic. Totodată diagnosticul făcut la timp salvează viața a 9 din 10 bolnavi.

Endoscopia intestinului gros (colonoscopia) permite un diagnostic corect al acestei boli, dar și tratamentul foarte rapid chiar și la stadiile timpurii ale cancerului. Conform recomandărilor medicilor colonoscopia trebuie făcută măcar o dată la 5 ani, iar în cazul oamenilor cu boli intestinale – o dată pe an.

PIXABAY.COM

3. Investigații ale glandei tiroide

Glanda tiroidă secretă hormonii necesari pentru funcționarea corectă a tuturor organelor și sistemele din organism. Disfuncțiile tiroidei sunt destul de greu de diagnosticat pentru că ele se manifestă prin cele mai diverse boli: depresie, boli cardiace, scăderea libidoului etc. Din fericire analiza de sânge poate determina excesul sau insuficiența anumitor hormoni secretați de tiroidă, caz în care medicul endocrinolog poate prescrie un tratament eficient.

PIXABAY.COM

4. Lipidogramă

Colesterolul este unul din cele mai importante componente ale organismului nostru. Însă excesul acestei substanțe are un impact negativ asupra stării vaselor sangvine și a unor organe interne, cum ar fi ficatul, vezica biliară sau pancreasul. Făcând regulat lipidograma, puteți identifica la timp schimbările periculoase în metabolism, care sunt cauza principală a bolilor cardio-vasculare.

5. Testul citologic Papanicolau

Cancerul colului uterin este reprezintă o tumoare malignă care afectează femei din întreaga lume, înregistrându-se peste 500.000 de cazuri noi în fiecare an.

Testul Papanicolau permite identificarea prezenței celulelor canceroase și precanceroase la nivelul vaginului și al colului uterin. Acest test trebuie făcut chiar și până la 40 de ani în cazurile în care ați avut HPV, ați folosit contraceptive hormonale, ați avut dereglări menstruale sau ați avut mai mulți parteneri.

Investigațiile medicale făcute regulat cresc considerabil șansele de a avea un organism sănătos! Vă dorim să fiți mereu sănătoase și să priviți cu optimism în ziua de mâine!

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!