5 exerciții care îți vor dezvălui cât de tânăr este corpul tău

Fiecare om se naște cu o flexibilitate bună. Bunăoară copiii fac, fără prea mare efort, sfoara sau își pun piciorul după cap. Odată cu trecerea timpului, flexibilitatea corpului și mobilitatea articulațiilor scad. Iar interminabilele ore de lucru sedentar la birou își pun amprenta în mod aproape iremediabil asupra corpului și abilităților noastre fizice. Și devine dificil să-ți îndrepți postura sau, chiar, să-ți tragi fermoarul rochiei.

Redacția noastră a pregătit pentru tine 5 exerciții simple, care te vor ajuta să-ți evaluezi flexibilitatea diferitelor părți ale corpului, precum și să te plasezi în grupa de vârstă corespunzătoare. Fii pregătit pentru orice, deoarece posibil rezultatele nu vor fi atât de îmbucurătoare precum consideri.

Înainte de a efectua aceste exerciții simple, este totuși necesar să faci o încălzire elementară – sari, fă așezări, mergi sau aleargă pe loc.

1. Verificarea flexibilității articulațiilor umerilor.

Ia poziția arătată în această imagine:

 • A fost simplu? Felicitări atunci, stai bine la capitolul articulațiilor umerilor sau pur și simplu ești tânăr.
 • Ți-a ieșit, însă cu un efort. Atunci e cazul să faci antrenamente mai des.
 • Dacă ți-a fost considerabil dificil să execuți acest exercițiu, atunci e cazul faci această probă mai des, atingându-ți cu prudență palmele la spate și ținându-le astfel preț de câteva minute. Fă asta pentru a evita sindromul ”spatelui înțepenit”.

2. Verificarea flexibilității coloanei vertebrale.

Ia poziția prezentată în imaginea de mai jos.

 • Dacă ai reușit să atingi palmele de podea sau chiar să le plasezi în partea din spate, după picioare, atunci e perfect. Fie nu ai mai mult de 25 de ani, fie practici sistematic și calitativ exerciții pentru menținerea flexibilității.
 • Dacă ai atins podeau cel puțin cu degetele, e bine, dar mai ai de lucrat.
 • Dacă nu ai reușit să atingi podeaua, atunci e cazul să te antrenezi mai des. Se pare că articulațiile coloanei tale vertebrale se pregătesc pentru fotoliu, pătură și tricotat…

3. Evaluarea flexibilității părții frontale a gâtului și a umerilor.

Fă așa:

 • Dacă nu ai reuși să atingi cu mâinile laba piciorului, nu insista prea mult. Pur și simplu, îndoaie-te puțin, sprijinindu-ți spatele cu mâinile. Pentru o flexibilitate mai mare va fi nevoie să lucrezi. Vârsta ta la sigur nu e una adolescentină.
 • Dacă ți-a reușit din prima, atunci felicitări, te-ai descurcat excelent! Ieși din această poziție lent, fără grabă.

4. Evaluarea flexibilității articulațiilor șoldurilor.

Ia poziția prezentată în imaginea de mai jos.

 • Dacă ai atins genunchiul cu fruntea și ai reușit să menții această poziție cel puțin câteva minute, atunci nu poți decât să te bucuri. Vârsta ta fizică este aproape cea a unui școlar.
 • Dacă nu ai reușit sau piciorul se îndoia în mod involuntar, atunci articulațiile tale nu mai sunt atât de flexibile ca înainte, iar mușchii șoldurilor nu mai sunt atât de elastici.

5. Evaluarea flexibilității articulațiilor genunchilor.

Execută acest exercițiu:

 • La o vârstă fragedă acest exercițiu nu este dificil de realizat. Mișcându-te cu pași mici, ieși din poziția pentru flotări și ia poziția în forma literei A. E simplu.
 • După 30 de ani, devine dificil să efectuezi acest exercițiu fără a îndoi coatele, genunchii și spatele. Important este să identifici problema și să acorzi mai mult timp acestui gen de flexiuni.
 • Dacă nu îți reușește câtuși de puțin acest exercițiu, înseamnă ai peste 50 de ani și nu prietenești deloc cu sportul.

Care din aceste exerciții a fost cel mai dificil pentru tine? Spune-ne în comentarii și ajută-ne să identificăm ce părți ale corpului își pierd flexibilitatea odată cu vârsta.

 

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!