4 zile, 0% îngrășăminte, 100% beneficii. Microverdețurile – noua tendință de grădină pe pervaz

Microverdețurile sunt o nouă tendință în alimentația sănătoasă. Superalimentele general recunoscute: semințe de chia, chioa și avocado cedează locul lăstarilor de o săptămână de ridiche, semințe de floarea soarelui, mazăre verde și muștar. Tot mai multe vedete de la Hollywood își încep dimineața cu foarfecele în mână lângă pervazul lor.

De ce avem nevoie de microverdețuri dacă pătrunjelul, mărarul, bazilicul se găsesc anul împrejur în magazine? Pentru microverdețurile comparativ cu plantele mature le depășesc de zeci de ori în cantitatea de substanțe nutritive. Nutriționiștii americani au realizat o cercetare recentă la acest subiect.

Lăstarul este planta în perioada foarte activă de creștere. Pentru a răsări și a începe să se dezvolte, semințele depun toate eforturile și activează toate funcțiile de protecție. La etapa apariției primei perechi de frunzulițe concentrația de vitamine și antioxidanți în lăstari trece peste limită, mai ales într-o formă ușor digerabilă. Însă planta adultă deja și-a pierdut rezervele pentru creștere.

Tipurile și beneficiile microveredețurilor

1. Bazilicul

Lăstarii de bazilic conțin vitaminele A, C, PP, uleiuri eterice care sunt folositoare pentru imunitate și digestie. Adăugați-le în toate preparatele din legume, carne și pește.

2. Mazărea

Microverdețurile de mazăre sunt bogate în proteine, fosfor, fier. Conțin vitaminele grupei B, precum și C, PP, E, K.

3. Cresonul de grădină (hrenița)

Cresonul este benefic pentru toți cei care suferă de afecțiuni ale vederii, precum și celor care muncesc permanent la calculator. Este campion la conținutul de iod.

4. Ovăzul

Lăstarii de ovăz sunt cel mai puternic imunostimulator. Se consumă în caz de anemie, avitaminoză, extenuarea sistemului nervos, precum și restabilirea organismului după boli virale. Ajută la tratarea disbiozei intestinale.

5. Floarea soarelui

Lăstarii de floarea soarelui sunt bogați în proteină vegetală și antioxidanți. Aceleași proprietăți le are trifoiul.

6. Hrișca

Lăstarii de hrișcă sunt necesari în caz de diabet. Rutina care se conține în ele fortificăă vasele sangvine, iar acidul folic participă la formarea sângelui.

7. Grâul

Trebuie crescut mai mult grâu! O înghițitură de suc proaspăt stors din lăstari de grâu ridică imunitatea imediat, normalizează metabolismul și elimină toxinele. Lăstarii gingași conțin toate vitaminele grupei B, plus fier, calciu și fosfor.

8. Ridichea

Conține toată colecția de vitamine pentru frumusețe. Consumați lăstari de ridiche pentru a fortifica părul și a întineri pielea.

Cum se cresc microverdețurile

Creșterea microverdețurilor în apartament este destul de simplă. Alege unul sau mai mult pervazuri potrivite. Nu aveți nevoie de sol. Hidroponica este tot ce avem nevoie. Puteți cumpăra un vas special pentru creșterea semințelor sau puteți să-l confecționați singuri din două vase nu prea adânci.

În primul vas turnați apă, apoi puneți cel de-al doilea vas în care ați dat niște găuri. Acoperiți suprafața cu 2-3 straturi de tifon umed. Pe tifon se presară semințele, apoi acoperiți mini grădina cu folie alimentară. Atât!

Deschideți în fiecare zi folia dacă este necesar și pulverizați semințele cu apă caldă. Peste 4-7 zile puteți culege prima recoltă. Tăiați lăstarii la timp. A doua pereche de frunzulițe cu trebuie să apară. Microverdețurile recoltate se păstrează la frigider până la 7 zile în recipiente de plastic cu capac.

Adăugați lăstari în orice fel de mâncare: cu carne, cu pește, salate, tartine și chiar deserturi! Fiecare tip de microverdețuri au gustul lor specific. Spre exemplu, cresonul este mai iute cu un gust ușor de muștar, iar rucola are gust de nucă, ridichea este mai iute decât celelalte, se combină foarte bine cu omletele, iar lăstarii de floarea soarelui sunt un supliment perfect pentru pârjoalele de pui.

Fortificați-vă organismul cu un supliment plin de vitamine, întrucât sezonul microverdețurilor este anul împrejur!

error: Content is protected !!