15 plante toxice pe care probabil le aveți deja în casă

Astăzi e greu să-ți imaginezi o locuință confortabilă fără flori de cameră. Ele nu au doar un rol decorativ, ci au și o funcție importantă de purificare a aerului.

Dar trebuie să avem în vedere că nu toate florile de cameră sunt atât de inofensive precum ni se pare.

Redacția noastră a selectat pentru dvs. cele mai populare flori de cameră care pot dăuna grav sănătății dvs.

1. Azaleea

© Randy Smith

Azaleea e numită uneori drept regina florilor de cameră datorită frumuseții sale deosebite și simplității în îngrijire.

Dar această “regină” este destul de periculoasă, căci frunzele sale conțin substanțe toxice numite glicozide. Pătrunse în organism, acestea provoacă aritmie cardiacă, iar dacă sunt consumate în cantități mari pot provoca și stop cardiac.

În orice caz ghivecele cu azalee trebuie ținute în locuri inaccesibile pentru copii și animale de companie.

2. Dieffenbachia

© eastnews

Această floare a devenit foarte populară în ultimul timp și poate fi întâlnită în apartamente, birouri, spitale și chiar grădinițe. Acest fapt îi poate mira pe specialiști, căci dieffenbachia este destul de toxică.

Părți verzi ale plante conțin substanțe toxice care pot provoca reacții alergice, iritații ale pielii sau lăcrimare. Iată de ce copiii trebuie protejați de contactul cu această plantă frumoasă, dar toxică.

3. Primula

© Acabashi

Florile catifelate și colorate o fac să pară cea mai bună alegere pentru a decora camera copilului.

Dar adevărul e că primula nu trebuie așezată în nici un caz în apropierea copiilor: în timpul înfloririi planta elimină activ substanțe toxice (alcaloizi), care pot provoca greață și amețeală.

Și florile gingașe ale primulei sunt toxice, putând provoca reacții alergice.

4. Iedera

© eastnews

Iedera este o plantă decorativă foarte populară. Dar mai puțin cunoscut este faptul că fructele și frunzele acestei flori pot fi foarte periculoase.

Iedera de cameră de obicei nu rodește fructe, dar frunzele sale pot cauza otrăvirea pisicilor, care sunt atrase de verdeața suculentă a plantei.

5. Monstera

© eastnews

Datorită dimensiunilor sale impresionante monstera poate fi întâlnită în multe apartamente, dar mai ales în locuri publice.

Dacă ați decis să faceți loc pentru acest “monstru” în locuința dvs., rețineți că în frunzele sale se conține o substanță extrem de toxică, ce poate provoca reacții grave în contact cu mucoasa.

Consumul de frunze de monstera poate avea urmări serioase pentru sănătate, care să necesite îngrijire medicală.

6. Cyclamenul

© liz west

Iubitorii de flori de cameră de multe ori au și câte un cyclamen, plantă cu flori gingașe și aromate.

În cazul acestei flori pericolul vine din parte tuberculilor, care conțin o substanță extrem de toxică. Aveți grijă ca animalele de companie să nu aibă acces la această plantă și savurați înflorirea sa extraordinară.

7. Echinopsis

© msscacti

Echinopsis face parte din familia cactușilor, dar spre deosebire de alte rude ale sale ea prezintă pericol nu doar datorită acelor sale.

Substanțele toxice conținute în echinopsis pot provoca halucinații extrem de puternice și chiar paralizia sistemului nervos central.

8. Brunfelsia

© Mokkie

Această plantă cu flori drăgălașe din gama alb-violet și o aromă plăcută este foarte populară în America și Europa.

Despre brunfelsia trebuie știut nu doar faptul că ea conține neurotoxine puternice, ci și că unele specii sunt folosite de triburile din Amazonia pentru “comunicarea cu spiritele”.

9. Clivia

© eastnews

Clivia, numită și Crinul Roșu, este o plantă de cameră foarte frumoasă cu flori de nuanțe stridente. În ciuda aspectului atrăgător, clivia conține o substanță foarte toxică ce, în doze mari poate provoca paralizie.

În contactul cu această plantă trebuie să fiți cât se poate de prudenți și să vă asigurați că ea nu se află în zona de acces a copiilor.

10. Ficusul

© eastnews

Ficusul nu este cea mai periculoasă floare din această listă. Pericolul pe care îl prezintă această plantă de cameră se datorează exclusiv faptului că ea este un alergen puternic.

De asemenea trebuie să fiți atenți la contactul cu sucul ficusului, care poate provoca iritații ale pielii și chiar arsuri.

11. Cactusul palmier

© Smurkst

Denumirea, dar și aspectul acestei plante prezintă similitudini atât cu palmierii, cât și cu cactușii. Ea mai este numită și palmier de Madagascar.

Cactusul palmier nu se recomandă a fi așezat în zonele de acces ale copiilor, fiindcă sucul său este foarte toxic, dar și pentru că pe toată tulpina sa sunt ace ascuțite.

Contactând cu această floare purtați neapărat mănuși de protecție și spălați bine mâinile după aceasta.

12. Browallia

© Instagram

Browallia reprezintă o tufă care înflorește în nuanțe albe, violet sau albastre.

La fel ca și mătrăguna, ruda sa, browallia este foarte toxică: după contactul cu planta mâinile trebuie spălate foarte bine, iar însăși floarea trebuie păstrată la un loc inaccesibil pentru copii și animale.

13. Șeflera

© Instagram

Șeflera sau arborele-umbrelă este o plantă de dimensiuni impresionante, care în ultimul timp a devenit foarte populară.

În ciuda faptului că șeflera este o plantă cu toxicitate redusă, totuși trebuie avut în vedere că toate părțile sale conțin substanțe toxice care pot provoca iritații ale pielii sau otrăvire.

14. Gloriosa

© eastnews

Gloriosa este o plantă foarte atractivă prin faptul că florile sale își schimbă nuanța pe parcursul perioadei de înflorire.

Dar nu trebuie subestimată partea mai puțin plăcută a acestei plante: toată părțile sale conțin substanțe toxice care pot duce la un sfârșit letal dacă pătrund în interiorul organismului.

Din fericire substanța nu este eliminată și în aer, de aceea puteți savura fără grijă frumusețea florii, păstrând o distanță minimă de siguranță.

15. Euphorbia

© Frank Vincentz

© I, Wildfeuer

Euphorbia este o familie de plante care sunt foarte apreciate de iubitorii de plante de cameră. Cel mai frumos reprezentant al acesteia este Floarea-Crăciunului.

Dar în ciuda aspectului impresionant, toate plantele din această familie sunt printre cele mai toxice plante din cauza conținutului de suc lăptos numit latex.

Nimerit pe piele latexul poate provoca arsuri, leziuni sau inflamații, iar consumul acestei substanțe albe sau străvezii poate provoca o intoxicație gravă. Contactul ochilor cu această substanță poate duce la o pierdere totală a vederii.

 

Vă dorim să aveți mereu parte de o atmosferă confortabilă în casa dvs., dar mai ales să aveți grijă de sănătate!

error: Content is protected !!