15 metode eficiente care ne ajută să uităm persoanele sau gândurile negative

Nu pierdeți timpul încercând să-i înțelegeți pe alții.

Vi s-a întâmplat vreodată să vă gândiți în continuu la o situație cu care v-ați confruntat? Când v-a rănit sau v-a bârfit cineva?

Aceste gânduri vă pot chinui ore sau chiar zile în șir. Iar dacă ați fost trădat, atunci poate fi vorba și de câteva luni sau chiar ani.

pixabay

Spălăm vase, mâncăm sau mergem cu câinele la plimbare și ne gândim de ce oare acești oameni sunt atât de răi și egoiști; cuvintele lor ni se rotesc în minte și nu ne lasă în pace. Cinci ore, cinci zile, cinci săptămâni: le vedem chipurile lor.

Cum am putea evita acest lucru, cum putem înceta să ne gândim la anumite persoane sau situații când aceste gânduri continuă să ne tortureze din nou și din nou?

Shutterstock

Aceste gânduri reprezintă o gândire ciclică toxică, și ne dăm foarte bine seama de faptul că sunt, din punct de vedere emoțional și fizic, foarte dăunătoare pentru noi. Studiile demonstrează că o astfel de gândire este nesănătoasă și ne face nefericiți.

Atunci când ne gândim des la trecut, la pierderile suportate, la nemulțumiri, ne provocăm noi înșine diferite boli și stres. Oamenii de știință sunt din ce în ce mai convinși de faptul că gândurile dețin un rol important în dezvoltarea depresiei, a cancerului, a bolilor de inima și a celor autoimune. Aceste gânduri negative sunt mult mai periculoase decât ne-am putea imagina.

În plus gândirea toxică ne afectează și bunăstarea. Este ca un fel de carusel care la început a fost distractiv, dar apoi ne provoacă stare de amețeală și de rău. Vrem să ieșim, dar nu putem.

Lifehacker

Încercăm să eliminăm toxinele din viețile noastre: cumpărăm produse ecologice, evităm alimentele nesănătoase, eliminăm substanțele chimice din casă. Dar facem foarte puține eforturi pentru a scăpa de toxinele din creierul nostru.

Următoarele 15 idei ar trebui să vă ajute să vă purificați mintea. Multe dintre ele se bazează pe învățăturile liderilor transformaționali.

1. Mai puține cuvinte vor însemna mai mult timp.

O decizie înțeleaptă: evitați persoanele dificile și negative, comunicați cât mai puțin cu ele.

2. Să așteptăm ca să vedem ce se va întâmpla în continuare.

Simțim uneori nevoia de a reacționa imediat atunci când este vorba despre unele situații mai dificile. Psihologul budist Silvia Boorshtein ne sugerează că ar fi mai bine să așteptăm ca să vedem ce se va întâmpla în continuare.

3. Debarasați-vă de sentimentul de vinovăție.

Săpatul în trecut și încercarea de a da vina (inclusiv pe sine) sunt destructive. Problemele și neînțelegerile au un efect de domino, iar în final nimeni nu poate fi considerat complet vinovat.

4. Încercați să nu preluați starea de spirit a altor persoane.

5. Încercați mai întâi să vă debarasați de cea mai mare problemă pe care o aveți.

Profesorul de meditație budistă Norman Fisher ne sugerează că, indiferent de ce s-a întâmplat, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este mânia noastră.

Shutterstock

Mânia ne provoacă niște emoții care ne împiedică să reacționăm într-un mod convingător și productiv; aceasta este cu adevărat cea mai mare problemă a noastră.

Comunicați cu voi înșivă, meditați, exersați, mergeți pe jos, vorbiți mai puțin și faceți o pauză înainte de a comunica cu altcineva.

6. Atunci când ne enervăm creierul nostru „se încrețește”.

Când suntem supărați nu putem gândi clar nici să fim creativi ori să rezolvăm probleme. „Mânia ne încrețește creierul”.

7. Nu încercați să-i înțelegeți pe alții.

Oare cei din jur vor încearcă să înțeleagă ori să ghicească ce gânduri aveți? Cel mai probabil că ei nu vor înțelege niciodată ce acest lucru. De ce Dumneavoastră încercați să aflați la ce se gândesc ceilalți? Este doar o pierdere mare de timp.

Fotolia

8. Gândurile nu sunt fapte.

Cu alte cuvinte să nu aveți prea mare încredere în gândurile Dumneavoastră. Ne confruntăm cu emoțiile noastre: anxietate, tensiune, frică și stres. Emoțiile noastre sunt fizice. Considerăm, deseori, că gândurile noastre trebuie să fie fapte. Trebuie să ne amintim că starea emoțională și fizică pe care o trăim este „reală, dar nu adevărată”.

9. Încercați să depășiți aceste lucruri.

Profesorul și psihologul Tara Brac presupune că atunci când suntem supărați, ne simțim jigniți sau ne gândim prea mult la felul cum am fost tratați, vom avea de suferit și mai mult. Eveniment+reacția noastră=suferință.

Când ne vom putea controla emoțiile și ne vom putea da seama de ce avem o reacție atât de puternică, ne vom dezvolta și mai mult. Eveniment+cerere+ofertă=dezvoltare. Concentrați-vă spre dezvoltarea personală.

10. Nu alungați pe nimeni din inima voastră, nici chiar pe voi înșivă.

11. Nu sunteți stăpânul timpului.

Gândindu-ne la evenimentele din trecut, încercăm să analizăm cum am fi putut evita anumite evenimente neplăcute din viața noastră. Dar ceea ce s-a întâmplat ieri este la fel de departe în trecut ca ceea ce s-a întâmplat cu o mie sau mai mulți ani în urmă. Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat cu mult timp în urmă precum nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână.

Gamespot

12. Iertați pentru binele vostru.

Psihologul budist Jack Cornfield ne sugerează următoarele: „Nu trebuie să fim fideli suferințelor noastre. Suferim prea mult din cauza traumelor. Da, am avut parte de lucruri triste, am suferit foarte mult, a fost groaznic. Dar oare numai aceasta ne definește? Iertarea nu este doar ceea ce facem pentru ceilalți. Iertăm ca să putem trăi fără suferință.”

Cornfield ne învață: „Iertați pentru binele vostru”.

13. Ocupați-vă mintea cu altceva.

Profesorul și psihologul Trish Majari predă meditația însoțită de imagini puternice, iar studiile demonstrează că imaginile ne ajută să alungăm din mintea noastră gândurile stresante.

christopher_wilson

Iată o imagine care funcționează: imaginați-vă că vă aflați la fundul unui ocean albastru și urmăriți ceea ce se întâmplă acolo. Urmăriți-vă în așa mod și gândurile Dumneavoastră. Imaginați-vă că sunteți o mare albastră, adâncă și calmă. Acest lucru vă va relaxa.

14. Răspundeți la jigniri cu dragoste și bunătate.

Wanda Lasseter-Landi ne învață: „Imaginați-vă că le oferiți persoanelor care v-au supărat un balon frumos de culoare albă și învăluiți-le în această lumină albă până când veți uita de furie. Încercați, chiar funcționează…”

15. Faceți o pauză de 90 de secunde.

Pentru a vă elibera mintea, trebuie să faceți o pauză. Neuropsihiatrul Dan Siegel ne spune: „Peste 90 de secunde emoția va dispărea, ca un val de pe țărm.” Pentru a trece de la o stare la alta este nevoie doar de 90 de secunde. Oferiți-vă 90 de secunde: aproximativ 15 respirații adânci și nu vă veți mai gândi la persoana sau situația dată.

error: Content is protected !!