10 produse, recomandate pentru consum celor care suferă de anxietate

Cu toții cunoaștem proverbul: „Ești ceea ce mânânci”. Dar studiile recente au demonstrat că această afirmație se aplică nu doar în privința corpului, dar și a minții fiecăruia dintre noi, scrie Health. Alimentele pe care le punem în farfurie, într-adevăr pot face diferența, atunci când vine vorba de problemele de sănătate mintală, inclusiv și tulburările de anxietate – cauza principală a bolilor mintale.

Cum produsele alimentare vă ajută să luptați cu stările de anxietate? 

Anxietatea este cauzată, în mare parte, de dezechilibrul neurotransmițatorilor, explică Ali Miller, nutriționist și autorul cărții ”Dieta împotriva anxietății”.

Neurotransmițătorii sunt mediatori chimici, care joacă un rol important în reglarea stării de spirit. Un meniu sănătos, cu un conținut sporit de nutrienți, ajută să creați un echilibru al neurotransmițătorilor, îmbunătățind microbiosa intestinală.

„Prin eliminarea carbohidraților rafinați și a iritanților intestinali, puteți ajuta intestinul să producă bacterii sănătoase” – afirmă Miller.

Produsele alimentare, desigur nu vă vor scăpa de anxietate, dar vor ajuta să reduceți aceste simptome. Un sandviș cu carne de curcan nu va rezolva toate problemele de sănătate, dar cu siguranță, va atenua unele dintre simptomele de anxietate.

Vă prezentăm 10 produse, pe care experții le recomandă spre consum:

1. Carne de curcan

Triptofanul ajută organismul să producă serotonină, un neurotransmițător al fericirii cu efect de liniștire, care ajută la reglarea somnului.

Triptofanul, de regulă se conține în alimentele pe bază de proteine, cum ar fi carnea de curcan, nuci, semințe și fasole.

2. Somon

Acest pește universal și nutritiv este bogat în acizi grași Omega -3, care sunt esențiali pentru un creier sănătos și un sistem nervos funcțional, afirmă Cynthia Sass.

Este un fapt demonstrat că, consumul suficient a acestor grăsimi antiinflamatorii importante îmbunătățește starea de spirit și reduce riscul depresiei. Este important ca peștele să fie natural.

3. Ciocolata neagră

Nutriționiștii recomandă consumul de ciocolată neagră, deoarece este bogată în antioxidanți mult mai sănătoși decât oricare alt produs.

„Antioxidanții din ciocolata neagră fac ca pereții vaselor să se relaxeze, ceea ce contribuie la intensificarea circulației sangvine și scade tensiunea arterială” – povestește Sass.

Studiile au demosntrat, de asemenea, că persoanele care consumă zilnic, timp de două săptămâni câte 50 g de ciocolată neagră, prezintă o scădere a hormonilor de stres. Ciocolata trebuie să fie de 70 %, sau mai mult.

4. Sparanghel

În anul 2013, guvernul chinez a declarat că extractul de sparanghel reduce stresul și contribuie la relaxare. Și acest lucru este adevărat!

Una dintre cauzele posibile ale efectului sedativ al sparanghelului este nivelul ridicat de acid folic, al cărui deficit cauzează depresia.

„Doar o singură porție de sparaghel, asigură aproape 70% din doza zilnică de folat”, menționează Sass.

5. Varză murată

Alimentele fermentate, cum ar fi varza murată, sunt considerate probiotice, iar consumul regulat al acestui produs îmbunătățește starea de spirit.

De fapt, studiul publicat de revista Psychiatry Research, a constatat că o dietă care conține o mare cantitate de varză murată, chefir, murături și alte alimente fermentate crește rezistența la stres în rândul tinerilor.

6. Citrice

 

Vitamina C contribuie la scăderea gradului de anxietate. Desigur, este întotdeauna mai bine să obțineți substanțele nutritive din alimente sănătoase și nu din pastile, de aceea trebuie să introduceți citricele în meniul dvs. Adăugați lămâie în ceai, decorați iaurtul sau salatele cu portocală sau grapefruit. Mai ales în sezonul rece!

7. Broccoli

Legumele verzi, printre care și broccoli, conțin magneziu, un mineral cu un efect de relaxare, care de asemenea ajută sistemul digestiv să funcționeze corect.

Pentru a obține o doză zilnică recomandată de 400 mg de magneziu, consumați broccoli separat sau adăugați în omlete, supe și salate. Alte surse bune de magneziu sunt migdalele, semințele de floarea soarelui și semințele de susan.

8. Avocado

Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, care contribuie la un flux mai bun de sânge către epicentrul gândurilor deranjante – creierul omului.

De asemenea, în avocado se conțin mai mult de 20 de vitamine și minerale diferite, inclusiv substanțe nutritive, de care depinde starea de spirit (folatul, B6 și potasiul). Considerați această informație un motiv în plus pentru a consuma avocado.

9. Fulgi de ovăz

Ca și frunzele de verdeață, ovăzul conține o cantitate mare de minerale cu efect de relaxare, cum ar fi magneziu. Doar o jumătate de pahar de fulgi de ovăz uscați asigură 1/3 din doza zilnică recomandată de magneziu.

Fulgii de ovăz oferă energie, conțin antioxidanți și nutrienți care sunt responsabili de starea de spirit.

10. Ceaiul de mușețel

O ceașcă de cafea este bună, dar este puțin probabil să vă ajute să scăpați de stres. Înlocuiți cafeaua cu ceai de mușețel. Potrivit unui raport al Școlii medicale din Harvard, ceaiul de mușețel este o alternativă eficientă împotriva anxietății.

Beți câte o ceașcă de ceai de mușețel înainte de somn, pentru a vă calma sistemul nervos și a avea un somn liniștit.

error: Content is protected !!