10 produse benefice pentru pancreasul nostru! Iată cum trebuie să ne răsfățăm acest organ capricios…

În Orient ficatul mai este numit și regina cea mai mare, iar pancreasul – prințesă sau regina mai tânără. Într-adevăr acest organ este foarte important pentru organismul nostru și de el depind mai multe funcții. Ce ar trebui să facă o persoană pentru a evita „furia” acestei „prințese capricioase”?

Pancreasul are două funcții vitale ale corpului: digestivă și hormonală. Produce enzime implicate în digestia alimentelor și hormoni care reglează procesele metabolice în organism.

Orice disfuncție a pancreasului duce la consecințe grave și la tratament prelungit uneori chiar pe tot parcursul vieții. Ce alimente trebuie incluse în dietă pentru a nu îmbolnăvi acest organ important? Echipa noastră vă prezintă o listă cu cele mai importante din ele.

Broccoli

Apigenina care se conține în broccoli protejează țesutul pancreatic de efectele patogene. Pentru a obține cantitatea maximă de substanțe nutritive, încercați să consumați broccoli crud sau gătit la aburi.

Spanacul

Spanacul este o alegere excelentă pentru menținerea sănătății pancreasului. Conform unui studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute, dieta în care veți include spanac și alte legume vă va proteja organismul de cancerul pancreatic.

Iaurtul

Iaurtul conține probiotice care întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc performanța sistemului digestiv. Pentru pancreas este benefic iaurtul cu un conținut scăzut de grăsimi, fără coloranți și aditivi.

Dovleacul

Dovleacul neutralizează acidul clorhidric, are o structură moale și fină, nu conține multe fibre. Acesta caroten, potasiu, vitamina B, magneziu, cupru, fier și pectine. Acesta este ideal pentru pacienții care suferă de pancreatită.

Cartoful dulce 

Forma acestuia este asemănătoare cu cea a pancreasului. Cartoful dulce protejează pancreasul, asigurând un flux lent de zahăr în sânge.


Topinamburul

Topinamburul mai este numit și pară de pământ sau anghinare din Ierusalim. În aparență această rădăcină este similară cu rădăcina de ghimbir, iar la gust se aseamănă cu cartofii dulci. Planta are o înălțime între 2 și 4 metri și se aseamănă cu floarea-soarelui.

Consumul acestuia contribuie la normalizarea proceselor metabolice și la eliminarea inflamației pancreasului. În plus sucul acestei rădăcini împiedică dezvoltarea diabetului zaharat și previne, de asemenea, apariția aterosclerozei, care este frecventă în cazul pancreatitei.

Afinele

Afinele sunt indispensabile pentru persoanele care suferă de diabet. Ceaiul din frunze de afine, precum și fructele proaspete, reduc conținutul de zahar din sânge și stimulează pancreasul.

Consumul de afine vă va ajuta să eliminați inflamațiile pancreasului, curăța ficatul și îmbunătățește secreția de bilă. În cazul pancreatitei acute, afinele se pot consuma doar dacă vor fi mărunțite și prelucrate termic.

Hrișca

Ținând cont de faptul că în cazul problemelor de pancreas medici recomandă reducerea semnificativă a consumului de carbohidrați, hrișca va deține un rol important în dieta pacientului. Aceasta conține fibre vegetale, ceea ce contribuie la normalizarea digestiei, la curățarea intestinelor și la eliminarea toxinelor.

Hrișca este considerată unul dintre cele mai populare produse care ajută la tratarea pancreatitei. Se poate consuma din a cincea zi a dietei, când scad durerile. Puteți pregăti din ea un terci vâscos, care se mărunțește după fierbere. Se mănâncă fără ulei, sare sau zahăr.

Struguri roșii

Strugurii roșii sunt o excelentă sursă de resveratrol, un puternic antioxidant care elimină radicalii liberi din celule. Resveratrolul întărește vasele sangvine și reduce inflamația.

Rădăcina de lemn dulce

Această plantă se folosește de mult timp pentru numeroase probleme de sănătate, inclusiv pentru cele de pancreas. Decoctul preparat din această rădăcină este un puternic antiinflamator, poate reduce durerea și inflamarea provocate de pancreatită.

Se recomandă să beți trei sau mai multe cești din aceste decoct în fiecare zi ori să luați suplimente alimentare. Trebuie să fiți atenți pentru că ceaiul acesta ar putea provoca creșterea tensiunii arteriale.  Consultați-vă cu medicul înainte de aceasta sau verificați-vă în mod regulat tensiunea arterială.

Nutriționiștii consideră că alimentația sănătoasă contribuie la menținerea unui pancreas sănătos. Dieta Dumneavoastră ar trebui să conțină carne slabă și pește, ulei de măsline, cereale, legume și fructe, compoturi, pâine albă uscată, produse din lapte acru. Excludeți din dietă alcoolul, cafeaua, produsele afumate, dulciurile și prăjiturile.

Pancreasul este extrem de important pentru activitatea întregului organism. De aceea dacă apar senzații de durere, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Este mai bine să prevenim boala decât să o tratăm.

*Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

error: Content is protected !!