10 obiceiuri culinare care vă pot afecta sănătatea

Verificați dacă și Dumneavoastră comiteți aceste greșeli atunci când gătiți.

1. Gustați produsele pentru a verifica dacă sunt alterate.

Dacă veți gusta ori veți mirosi un produs alterat, nu vă veți da seama de prezența bacteriilor dăunătoare. Dar până și cea mai mică cantitate consumată dintr-un produs alterat v-ar putea provoca intoxicații grave. Dacă aveți unele dubii ce țin de calitatea produsului, ar fi mai bine să-l aruncați.

2. Puneți mâncarea pregătită pe o farfurie unde a fost carne crudă

Carnea și peștele crud nu trebuie să intre în contact cu alte alimente, deoarece bacteriile din acestea ar putea nimeri pe bucatele pregătite, iar acest lucru duce la intoxicații alimentare.

Utilizați vase, tocătoare și cuțite separate pentru alimentele crude și pentru cele gătite.

3. Dezghețați produsele direct pe masă

Bacteriile alimentare dăunătoare se înmulțesc rapid la temperatura dintre 4 și 60 ° C. Prin urmare e preferabil să dezghețați carnea doar în frigider sau în cuptorul cu microunde.

4. Spălați carnea crudă

Este mai bine să nu se spele carnea crudă. În timpul spălării bacteriile împreună cu apa sunt transferate în chiuvetă, pe masă sau pe alte suprafețe.

„Dacă nu există urme vizibile de murdărie pe bucata de carne, nu o spălați. Este puțin probabil ca pe mesele noastră să ajungă produse acoperite de praf, de rumeguș sau cu urme lăsate de mâini murdare.”, consideră Alexander Vorontsov, expert în livrarea produselor din hipermarketurile Instamart.

Bucătarul-șef al restaurantului Smoke BBQ, Alexei Kanevsky, are o părere similară: „Carnea care se vinde în ambalaje nu trebuie spălată. Înainte de a o găti uscați-i doar un pic suprafața cu un șervețel.”

5. Răciți alimentele înainte de a le pune în frigider

Nu lăsați mâncarea pe masă mai mult de două ore sau o oră dacă temperatura este mai mare de 32°C. Bacteriile patogene se reproduc foarte repede în alimentele perisabile la o temperatura de la 4 la 60 ° C. Atunci când când mergeți în călătorie sau la picnic depozitați mâncarea într-un frigider portabil.

6. Gustați aluatul crud

Nu consumați niciodată ouă crude sub nici o formă. Acestea pot conține bacterii de salmonela sau alte microorganisme dăunătoare. Nu trebuie nici să consumați aluat crud, chiar dacă este fără ouă. În făină pot fi prezente diferite bacterii care provoacă intoxicații alimentare.

7. Utilizați marinada din carnea crudă pentru produsele alimentare preparate

Nu lăsați carnea crudă sau peștele să se marineze pe masă. Puneți-le la frigider.

Nu folosiți niciodată marinada rămasă de la carnea crudă pentru produsele alimentare gata preparate. Dacă doriți s-o utilizați ca sos, fierbeți-o bine.

8. Nu gătiți suficient carnea, peștele și ouăle

Alimentele sunt sigure numai după ce au ajuns la o temperatură suficient de înaltă. Doar în acest mod se pot distruge bacteriile dăunătoare. Pentru a vă asigura că alimentele au fost gătite bine, utilizați un termometru.

9. Nu vă spălați pe mâini

Bacteriile trăiesc pe toate suprafețele, inclusiv pe mâinile noastre. Întotdeauna spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun. Și după ce ați terminat de gătit, spălați-vă din nou.

10. Nu schimbați buretele pentru spălarea veselei

Buretele este cel mai murdar obiect din bucătărie. Bacteriile periculoase se acumulează pe el. Dezinfectați-l cel puțin o dată pe zi și schimbați-l o dată pe săptămână.

error: Content is protected !!